Skip to main content

Conform Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum în luna iulie 2019 –  comparativ cu cele din luna iulie 2018 – au crescut cu 4,1% pe zona mărfurilor alimentare și a serviciilor, efectul inflaţiei fiind resimţit de fiecare dintre noi, de la o lună la alta. În aceste condiţii, este clar ca trebuie să găsim soluţii de creștere a veniturilor, astfel încât să acoperim această erodare continuă a bugetului.

Cu un  asemenea ritm de scădere a puterii de cumpărare, suntem tentaţi să achiziționăm ACUM produsele despre care știm că vom avea nevoie in viitorul apropiat. Astfel, de multe ori, din cauza unor achiziții neplanificate ne dezechilibrăm bugetul personal și îl aducem la cote de avarie.
Deci, unde fugim din calea inflaţiei?

Investitii in inflatie

O variantă poate fi angajarea la un al doilea job, ce ne poate garanta completarea venitului lunar, dar asta ar presupune un efort în plus și diminuarea timpului pe care l-am putea petrece cu familia sau cu cei dragi.

Și atunci se naște întrebarea firească: de ce sa muncim noi și să nu ne punem economiile la muncă?

Singurul „refugiu real” din calea inflaţiei îl reprezintă investiţiile pe termen mediu sau lung; pentru aceia care dispun de un capital mai mare, poate că investițiile imobiliarele reprezintă un beneficiu, cum la fel de bine, pentru aceia care doresc să economisească constant o sumă moderată din bugetul personal, achiziționarea de aur și obiecte de artă sau investiţiile în fondurile mutuale sunt alte două opţiuni care pot fi valorificate. Punându-vă banii economisiţi să muncească în locul dumneavoastră, aceștia pot genera în timp alte sume de bani.

Investitiile se fac cu banii economisiti, iar dacă bugetul nu va permite o astfel de investiţie, împrumutarea unei sume de bani pentru acest scop poate fi o greșeală, cu exceptia cazului în care sunteți un investitor experimentat (calificat), ce este dispus să își asume o astfel de decizie.

Regulile investitiilor prin fonduri

Pentru aceia care vor să își îndrepte atenția către fondurile de investiții, înainte de a lua decizia unei prime subscrieri, ar fi util să cunoască regulile de bază:

  1. Stabiliţi de la inceput suma pe care o veţi putea economisi constant;
  2. Alegeţi fondul mutual în care doriti să investiţi (după o atentă documentare, citind documentele fondurilor – Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI), precum si rapoartele semestriale/anuale ale fondurilor;
  3. Estimați cât mai exact riscul pe care sunteţi dispuși să vi-l asumați pe un orizont mare de timp, în corelare cu obiectivul financiar setat, pentru care faceți investiția.
  4. Stabiliți perioada de timp în care veți deține investitia, conform recomandărilor administratorilor de fonduri, pentru a marca randamente relevante;
  5. Gestionați riscul și creșteți profiturile obținute prin diversificarea portofoliului într-o varietate de instrumente financiare;
  6. Țineți seama de faptul că performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare.

Concluzie

O investiție este o experiență trăită individual, construită pe baza economiilor personale și a cunoștințelor acumulate, dar și folosindu-te de expertiza profesioniștilor, care te pot informa, dar care nu pot lua decizii în numele tău. Important este să cauți variantele cele mai accesibile și profitabile pentru a contracara inflația și pentru a avea resurse atunci când apar situații neprevăzute și mai puțin plăcute.

Alina Huidumac-Petrescu – Director portofolii private, Certinvest

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care  intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.