Skip to main content

Statistic, bursa se află 70% din timp pe trend ascendent.

Perioadele în care bursa scade sunt mai scurte, dar semnificativ mai violente. Putem lua drept exemplu evoluția indicelui BET de la începutul anului, din graficul alăturat. Creșterea de la începutul lui februarie până la sfârșitul lui mai (două luni și jumătate) s-a evaporat în cursul lunii mai. Ulterior, toata creșterea acumulată de la începutul lunii iulie până la începutul lunii decembrie (5 luni) a fost pierdută în două săptămâni.

Ce se întâmplă când cade bursa, de fapt?

Investitorii cumpără pe rând atunci când bursa crește, dar vor să vândă toți odată atunci când aceasta scade.

Sursa: Bloomberg

Ca regulă, în perioadele de scădere, sentimentul de panică determină deciziile care sunt luate. Teoria comportamentului rațional al agenților economici dispare, actorii din piață vânzând fără discriminare.

Astfel, nu numai acele acțiuni care sunt direct afectate de ultimele evoluții macroeconomice, legislative sau politice sunt vândute, dar și acele acțiuni care au fundamente economice bune și a căror valoare este sustenabilă în viitor. Dar orice tranzacție trebuie să aibă pe lângă un vânzător și un cumpărător. Pentru fiecare actor al pieței care consideră că cea mai bună decizie este aceea de a vinde, există un altul care consideră că aceasta ar fi o greșeală.

Strategia investițională în vremuri de scăderi ale piețelor

Primul lucru pe care ar trebui sa îl faci într-un astfel de moment, înainte de a lua orice decizie, este să înțelegi ce se întâmplă: care sunt informațiile care determină scăderea bursei, cine vinde, de ce vinde, cine cumpără și de ce cumpără. La o privire de ansamblu, cei care vând consideră că lucrurile vor evolua negativ, iar prețul la care vând acum este cel mai bun pe care l-ar putea obține, în timp ce cumpărătorii consideră că au în față o oportunitate, iar cumpărările la prețurile de acum vor fi răsplătite în viitor prin randamente.

Nimeni nu poate afirma cu certitudine care dintre cele două perspective va fi validată de evoluția viitoare și pe ce interval de timp se va întâmpla asta. Astfel că, din perspectiva ta de investitor, probabil cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încerci să asimilezi răspunsurile la întrebările anterioare propriei tale viziuni asupra evaluării pieței și credibilității scenariilor prezumate de către unii și ceilalți, ținând cont de portofoliul pe care îl deții și de disponibilitățile tale financiare. Iar totul trebuie filtrat prin orizontul tău investițional și constrângerile aplicabile ție.

În final, pe baza acestui proces, poți lua decizia potrivită ție, în mod rațional și în deplină cunoștință de cauză. De fapt, acest proces ar trebui să îl parcurgi în mod regulat, indiferent de ce face piața, dacă scade sau crește.

Concluzie

Astfel, ai reuși, de fapt, să ai un bun management al riscului, iar portofoliul tău ar fi în permanență pregătit pentru astfel de momente. Momentele când bursa scade sunt cele care îți revelează apetitul la risc pe care îl ai cu adevărat (nu cel pe care crezi că îl ai) și îți definesc cu adevărat profilul de investitor. Acestea sunt cele mai grele momente din viața unui investitor și felul în care le traversezi îți vor determina îndeplinirea obiectivelor investiționale pe termen lung.

Cosmin Mizof, CFA, CAIA – Manager Departament Administrarea Riscului

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care  intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.