Talk to an advisor

Phone: 021 203 14 00

consultant
  • Certinvest Logo
  • Investitii Online Logo
  • Certinvest Life Logo
  • Investitii Online

Cum sunt administrate fondurile de investiții în perioadele de criză?

17 Mar Cum sunt administrate fondurile de investiții în perioadele de criză?

Printre multele probleme ridicate de criza generată de pandemia cu Covid-19, investitorii cu siguranță urmăresc evoluțiile piețelor financiare și se întreabă cum funcționează în această perioadă Societațile de Administrare a Investitiilor (SAI) și cum își gestionează reacția la criză în această perioadă.

Piața de capital este barometrul care arată starea de sănătate a unei economii. Ea joacă un rol important în dezvoltarea acesteia, astfel că nu trebuie să ne surprindă faptul că atunci când pietele se află în scădere, aceasta anticipează degradarea conditiilor economice, fenomen care este natural într-o economie de piață.

Prin natura obiectului său de activitate, societatea de administrare a investițiilor (SAI) poate să administreze fonduri de investiții, fonduri alternative de investitii, fonduri de pensii private (Pilonul III) sau portofolii individuale de investiții. Este autorizată, supravegheată și controlată de către autoritatea pieței de capital din România, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și supusă unui cadru legislativ care obligă la transparență și comunicare permanentă, indiferent de climatul socio-politic pe care îl traversăm.

Bineînțeles, prin apartenența României la UE, cadrul de reglementare local este aliniat la reglementările europene

În situații de criză, precum cea de acum, determinată de pandemia cu Covid-19, SAI-urile adoptă măsuri rezonabile pentru a garanta continuitatea și regularitatea în furnizarea serviciilor de investiții, la fel ca si orice tara membra UE, asigurând astfel desfașurarea operațiunilor specifice fondurilor de investiții și portofoliilor individuale administrate.

Fondurile de investiții înglobează o diversitate de instrumente financiare în portofoliul investițional, fiind organizate pe clase de risc, in funcție de obiectivele lor investiționale. Astfel, efectul evoluțiilor piețelor financiare  se propagă în randamentele obținute de fondurile de investiții, în mod diferit, în funcție de clasele de instrumente financiare pe care le au în portofoliu.

Pentru a asigura o tranzacționare ordonată în condiții de tensiune pe piață, SAI-urile au implementate sisteme, aplicatii, proceduri si mecanisme eficace care asigură faptul că sistemele sunt reziliente, că au suficientă capacitate pentru a face față volumului maxim de ordine și de mesaje, că sunt pe deplin testate pentru a răspunde eficient tuturor scenariilor de criză (ex: atac cibernetic, dezastre naturale, situații de epidemie/pandemie), în vederea asigurării continuității activității și asigurării serviciilor prestate.

Toate societățile de administrare a investițiilor au aceste cerințe concentrate în Planul de continuitate al afacerii (business continuity plan) care este prezentat autorității încă de la momentul solicitării autorizării acesteia și este actualizat în mod continuu și adaptat la modelul de business.

În principal, un astfel de plan se concentrează pe:

  • identificarea şi evaluarea riscurilor/situațiilor care pot afecta continuitatea business-ului
  • stabilirea zonelor/persoanelor responsabile cu gestionarea situațiilor de criză
  • propunerea de măsuri necesare pentru continuitatea activității, atât prin sistemul de telemuncă, cât și de la sediu.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat măsuri pentru o abordare convergentă în vederea menținerii unei evoluții ordonate pe piețele financiare nonbancare în contextul generat de efectele epidemiei Covid-19.

În acest sens, autoritatea a solicitat SAI-urilor transpunerea în mod unitar a unui pachet de măsuri din dorința de a depăși această perioadă de criză în mod controlat pentru a proteja interesele investitorilor.

Astfel, vă recomandăm să vă informați cu atenție și calm cu privire la evoluția administrării economiilor dumneavoastră, accesând site-urile SAI-urilor, precum și pagina ASF și să nu uitați că aveți dreptul să adresați administratorului orice întrebare în legătură cu investiția dumneavoastră.

De asemenea, este bine de știut faptul că în aceste momente tensionate, investitorii sunt tentați să reacționeze sub impulsul momentului, lăsându-se dominați de componenta emoțională, ceea ce îi îndepărtează de strategia setată inițial (la momentul investirii) și urmarită până în acest moment.

Investițiile pe piața de capital, de regulă, sunt setate pe perioade medii sau lungi de timp astfel că deciziile de investire / dezinvestire trebuie corelate cu obiectivele investiționale.

 

Mihaela Stoica, Director Conformitate

Articol publicat pe 17 martie 2020

Sursa foto: pixabay.com

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.