Skip to main content
cauta

Rapoartele societăților de administrare a investițiilor ne arată că interesul pentru fondurile locale deschise este relativ constant, fluctuațiile înregistrate în ultimii doi ani fiind corelate cu performanțele fondurilor. Și totuși, nici în „perioadele de glorie” ale acestora, atunci când randamentele ar trebui să incite interesul publicului, nu s-au înregistrat creșteri spectaculoase ale numărului de investitori, ci, mai degrabă mici corecții.

Această stare de fapt impune o analiză a acestui fenomen social: de ce nu există interes pentru această formă de economisire și investiție?

Lipsa educației financiare în rândul celor tineri.

A investi presupune să deții cel putin câteva cunoștințe financiare de bază, pe care apoi să le aprofundezi; așa cum am mai spus, o investiție o poate face oricine, dar nu este recomandată oricui. Așadar, cum ne putem adresa tinerilor sau unde putem avea acele „touch point-uri” cu ei? Captivi în consumul de TV sau în lumea gadget-urilor, trăind într-o „falie” dominată de tehnologie și unde ritmul vieții este amețitor, este destul de dificil să le vorbești despre investiții pe 10 – 20 de ani; pare plictisitor și neatractiv, pentru că momentul prezent este cel care contează.

În aceste condiții, trebuie să ne modificăm discursul în funcție de specificul lor, pentru că altfel nu vom putea construi punți.

Nu există dubii atunci când afirmăm că învățământul românesc nu oferă și această latură educațională absolut necesară în desăvârșirea noastră ca viitori adulți. Bineînțeles, pe hârtie, proiecte există, dar ele se pare că vor fi derulate începând cu anul 2020. Până atunci, avem de-a face cu generații care se bazează doar pe exemplul familial, acolo unde el există; „pusculița” copilăriei este un prim pas, dar de acolo începe un lung drum, pe care mulți il părăsesc repede.

Profilul de consumator al românului.

Conform statisticilor, românii sunt încă fascinați de rafturile pline și de multe ori cumpără mai mult decat le este necesar, preferând satisfacțiile de moment în locul recompenselor de mai târziu.  Se pare că suntem dispuși să cumpărăm orice, oricând, chiar dacă ne dezechilibrăm bugetul personal, și asta pentru că nu există obisnuița unei alocări lunare a veniturilor. Astfel, cu gândul mereu la achiziții, ademeniți de promisiunile ofertelor și de facilitățile aparente ale cardurilor de cumpărături, deschidem larg portofelele; în definitiv, așa fac si prietenii si colegii nostri, nu ni se pare nimic gresit.  Ba mai mult, suntem și recompansați pentru tenacitatea noastră în materie de cumpărături și loialitatea ne este recompensată, indirect fiind directionați către următoarele cheltuieli. Magazinele din România (și în special supermarket-urile) obțin de la an la an profituri superioare celorlalte țări europene, deși puterea de cumpărare este în scădere; dar pentru români „imaginea contează”, așa că deși nu au nevoie de o mașină scumpă sau de ținute vestimentare de marcă,  achiziționate la prețuri ce le depășesc puterea de cumpărare, se îndatorează, pentru că „obrazul fin cu cheltuială se ține”.

Așadar, nici în aceste cazuri economisirea nu intră in discuție, decât în fericita situație de a acumula pentru o achiziție viitoare mult dorită.

Revenind la tema principală a articolului, putem spune că investitorii sunt acele persoane care dețin cel putin câteva principii fundamentale ale educației financiare, își cunosc obiectivele pe termen mediu și lung, și-au testat apetența pentru risc, și-au definit prioritățile și știu că investițiile în fondurile mutuale – pe termen mediu sau lung – le pot genera venituri pasive interesante.

Horia Gustă, Director General Certinvest

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care  intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.

Close Menu