Skip to main content
cauta

Nevoia de capital este de multe ori o necesitate care, dacă nu este tratată cu atenţie, îţi poate afecta compania în mod iremediabil.

Finanțarea afacerilor în dezvoltare

Să presupunem că vine momentul în care, pentru dezvoltarea unei societăţi mici sau mijlocii, este nevoie de o sumă cuprinsă între 100.000 euro şi 1.000.000 euro într-un orizont de maximum 6 luni. Ne referim astfel la categoria societăţilor mici şi mijlocii care de multe ori sunt societăţi deţinute de întreprinzători ce fac eforturi importante pentru desfăşurarea unei activităţi oneste şi corecte. De regulă, pentru aceste tipuri de societăţi, suma de 100.000 de euro nu există în circuitul curent sau, dacă s-ar scoate efectiv din acest circuit, ar provoca daune foarte mari. Astfel, acţionarii trebuie să decidă care sunt metodele de a face rost de bani.

Una dintre soluţiile la îndemână este drumul la bancă în speranţa obţinerii unui credit. Însă ce te faci dacă băncile nu acordă credite în perioada în care ai nevoie sau îţi solicită garanţii pe care nu le ai? Nu luăm în calcul astăzi costurile adiacente pentru nicio situaţie, pentru că este o altă discuţie, pe care o vom face în unul din numerele următoare.

Personal apreciez că mecanismele pieţei de capital îţi pot întinde o mână de ajutor prin intermediul cel puţin al unei entităţi care activează în această piaţă. Mă refer la societăţile de servicii de investiţii financiare (SSIF) şi la clienţii acestora, respectiv la societăţile de administrare de investiţii (SAI-uri) şi la fondurile de investiţii sau portofoliile individuale administrate. Practic, discutăm de investitorii care caută soluţii pentru plasamentul banilor proprii.

Modalități de finanțare prin investitori

Există câteva propuneri pe care aceste societăţi le pot explica.

  • Varianta 1 – este aceea în care te împrumuţi de la investitori. Pentru acest lucru trebuie doar să contactezi o SSIF sau o SAI pentru a le expune nevoia ta. Practic, ai nevoie de un împrumut între 100.000 euro şi 1.000.000 euro care să te ajute să te dezvolţi. Entităţile pe care le prezentam mai devreme au investitori care deţin sume de bani pe care doresc să le plaseze/investească. Aceste entităţi îţi vor spune – după analiza propriei societăţi – că o soluţie este aceea de a realiza un împrumut obligatar. Adică să emiţi obligaţiuni pentru o perioadă care de regulă este de la 12 luni la 5-7 ani cu o anumită dobândă. Aceste obligaţiuni vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti pe piaţa AERO (BVB-AERO), operaţiune de listare care îţi va creşte vizibilitatea societăţii. Creşterea vizibilităţii este un avantaj foarte mare oferit societăţilor care emit obligaţiuni, vizibilitate necesară de multe ori pentru societăţile mici şi mijlocii. Apelând la investitorii de pe piaţa de capital, prin emiterea de obligaţiuni ai reuşit să atragi banii necesari dezvoltării propriei societăţi. Totodată, ai oferit investitorilor instrumente investiţionale făcându-i părtaşi la propria afacere. Aceste obligaţiuni poţi să le transformi (converteşti) în acţiuni. Adică, toţi investitorii care ţi-au cumparat obligaţiuni pot la scadenţă să devină acţionari, urmând a transforma obligaţiunile în capital social. Posibilitatea conversiei obligaţiunilor trebuie să o prevezi de la bun început. Operaţiunea de emitere de obligaţiuni ar trebui să dureze între 3 şi 6 luni.
  • Varianta 2 – este aceea de a majora capitalul social al societăţii prin atragerea de la investitori a sumei necesare între 100.000 euro şi 1.000.000 euro. Astfel, investitorii care sunt interesaţi de companie vor deveni acţionari – cu scopul de a primi dividendele pe care societatea le poate oferi sau de a aştepta dezvoltarea societăţii şi a vinde la un moment dat acţiunile la un preţ mai mare. Această majorare de capital social se realizează de asemenea prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti (piata AERO) – unde reluăm avantajul vizibilităţii şi notorietăţii. Odată capitalul social majorat, sumele aflate la dispozitia societăţii pot fi folosite la dezvoltare. Vom avea astfel o companie cu un capital social mai mare, cu acţiunile listate la bursă, cu o vizibilitate crescută şi în dezvoltare continuă.
  • Varianta 3 – este aceea de a vinde investitorilor o parte din acţiunile pe care unul sau toţi acţionarii le deţin. Desigur că luăm în calcul varianta unei vânzări parţiale a acţiunilor pentru a rămâne acţionarul majoritar care dezvoltă compania. Prin această vânzare de acţiuni efectuată pe BVB acţionarii vânzători vor obţine sumele de bani ce vor capitaliza societatea în vederea dezvoltării. Precum în varianta nr. 2 – în cadrul societăţii vor exista acţionari noi care pot ajuta întotdeauna acţionarii fondatori şi managementul la dezvoltare.

Oportunitățile oferite de Bursa de Valori București

Înainte de a ne opri la cele câteva soluţii pe care le oferă piaţa de capital, trebuie să precizăm că Bursa de Valori Bucureşti este pregătită în orice moment să listeze şi societăţi comerciale care au nevoie de sume mult mai mari pentru dezvoltare, mergând până la bănci internaţionale care şi-au listat deja obligaţiunile la BVB. Desigur că pentru sume mai mari există criterii prestabilite pe care societăţile trebuie să le îndeplinească.

Apreciez că piaţa de capital poate oferi soluţii pentru orice tip de societate şi pentru orice nevoie. Indiferent dacă discutăm de nevoi de maximum 1.000.000 de euro sau mai mari, investitorii au nevoie de produse investiţionale listate la Bursa de Valori Bucureşti, în caz contrar urmând a căuta soluţii pe pieţe de capital externe sau altfel de instrumente de tipul bitcoin.

Concluzie

Merită un drum, un telefon, o întâlnire cu oamenii care activează în SSIF-uri sau în SAI-uri pentru a-ţi oferi soluţiile pieţei de capital.

Horia Gustă, Director General Certinvest

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care  intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.

Close Menu