Skip to main content
cauta

Cu prilejul conferintei “Cum finantam afacerile?” personalitati din domeniul financiar-bancar din Romania au subliniat faptul ca aproximativ 2 din 10  IMM-uri din Romania sunt bancabile in conditiile in care IMM-urile reprezinta aproximativ 50% din economia nationala.

Doar 600.000 de companii isi depun anual bilantul la Ministerul Finantelor iar 40% sunt companii cu capital negativ, ceea ce arata faptul ca datoriile sunt mai mari decat valoarea patrimoniului.

Ce este piata de crestere pentru IMM-uri?

Cu titlu de noutate, in luna decembrie a anului 2019, Comisia Europeana a emis un regulament de directa aplicare la nivel de uniune incepand cu ianuarie 2020, act legislativ ce are ca obiect sustinerea finantarii IMM-urilor prin intermediul pietei de capital dintr-o noua perspectiva prin evidentierea avantajelor noului segment de piata respectiv, piata de crestere pentru IMM-uri.

Ce este piata de crestere pentru IMM-uri?

Piata de crestere pentru IMM-uri a fost definita in cadrul Legii nr.126 privind pietele de instrumente financiare de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) inca din anul 2018 ca urmare a alinierii la cerintele legislative europene specifice MiFID II, ca fiind o subcategorie a unui sistem multilateral de tranzactionare (SMT) pentru a facilita accesul la capital a acestor companii și pentru a sustine dezvoltarea în continuare a piețelor de specialitate orientate către nevoile emitenților de tip IMM.

Noul regulament european aduce masuri simplificate de directa aplicare in ceea ce priveste admiterea pe un astfel de segment de piata si acorda o atenție specială impactului privind serviciile financiare specifice finanțării IMM-urilor.

IMM-urile care doresc sa mobilizeze capital in cadrul locurilor de tranzactionare se confrunta cu costuri punctuale si permanente ridicate legate de divulgarea informatiilor si de conformare la cerintele legislative specifice emitentilor care, de cele mai multe ori, descurajeaza sa solicite admiterea la tranzactionare. In plus, actiunile emise de IMM-uri in locurile de tranzactionare tind sa fie afectate de o lichiditate mai redusa si de o volatilitate sporita, crescand astfel costul capitalului si facand ca aceasta sursa de finantare sa fie prea oneroasa.

Prin urmare, este important ca acest segment de piata sa fie evidentiat in cadrul Bursei de Valori pentru a facilita accesul IMM-urilor la sursele de finantare oferite de piata de capital.

Este de subliniat faptul ca, piata AeRO din cadrul Bursei de Valori Bucuresti este un segment de piata dedicat IMM-urilor si start-up-urilor si nu este autorizata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ca fiind piata de crestere pentru IMM-uri in conformitate cu noile prevederi legislative UE.

In cazul pietei de crestere pentru IMM-uri se recomanda ca cel putin 50% dintre emitentii ale caror instrumente financiare sunt admise la tranzactionare in cadrul respectivului segment de piata sa fie IMM-uri la momentul inregistrarii si, ulterior. De asemenea, sunt necesare a fi stabilite criterii corespunzatoare pentru admiterea initiala si mentinerea instrumentelor la cota bursei.

Actul legislativ european vine in sprijinul IMM-urilor in vederea reducerii dependentei de imprumuturile bancare prin diversificarea surselor de finantare bazate pe piata pentru toate tipurile de IMM-uri si promovarea emiterii de obligatiuni garantate / negarantate si de actiuni de catre acestea pe pietele publice prin intermediul pietelor de crestere pentru IMM-uri, ca o noua categorie de loc de tranzactionare.

Piata de crestere pentru IMM-uri include companii cu o capitalizare medie a pietei mai mica de 200 de milioane EUR pe baza cotatiilor de la sfarsitul anului pentru ultimii trei ani calendaristici si cu actiuni care au fost admise la tranzactionare mai putin de trei ani.

Acest nou regulament vine in sprijinul IMM-urilor cu reduceri cheie atat in ceea ce priveste aplicarea cerintelor de conformare la regulamentul privind abuzul de piata cat si cele specifice regulamentului privind prospectul prin simplificarea procesului de accesare a acestui nou segment de piata, respectiv prin reducerea costurilor si a sarcinilor administrative cu care se confrunta emitentii de instrumente financiare admise la tranzactionare pe un astfel de sector de piata indiferent de capitalizarea bursiera a acestora.

Succesul unei piete de crestere pentru IMM-uri nu ar trebui masurat doar prin numarul de societati cotate pe aceste piete, ci prin rata de crestere realizata de acestea.

Reducerea birocratiei aferente procesului de admitere pe un astfel de sector de piata  este o parte esentiala a acestui proces dar, este necesara si imbunatatirea comunicarii cu IMM-urile cu privire la optiunile de finantare de care pot dispune.

Pietele de crestere pentru IMM-uri nu ar trebui sa fie percepute ca o ultima etapa in dezvoltarea emitentilor si ar trebui sa le permita societatilor de succes sa creasca si sa se transfere la un moment dat pe pietele reglementate, pentru a putea beneficia de o mai mare lichiditate si de un grup mai cuprinzator de investitori.

Listarea la bursa a IMM-urilor poate oferi un impuls semnificativ, beneficiile listarii conduc spre o dependenta redusa de finantare bancara, un grad mai mare de diversificare a investitorilor, acces mai usor la capitalurile proprii si finantarea datoriei precum si un profil public mai ridicat prin recunoasterea autenticitatii marcii.

Rolul principal al Bursei de Valori in viata unei companii listate se evidentiaza prin beneficiile unei imagini imbunatatite, publicitate permanenta si gratuita, evidentierea bunelor practici in materie de guvernanta corporativa, vizibilitate crescuta in fata clientilor, a partenerilor de afaceri si a intregii comunitati din care face parte.

Companiile listate pot accesa capitalul necesar mult mai usor, fara a creste gradul de indatorare avand solutii de atragere de capital fie prin emisiunea de noi actiuni sau obligatiuni garantate sau negarantate fie prin conversia unei parti din datorie in actiuni, proces prin care creditorii pot deveni actionari ai companiei.

Riscul de a pierde controlul asupra companiei este controlabil, exista metode de a preveni astfel de situatii, de exemplu prin listarea doar a unui pachet minoritar de actiuni la bursa. Astfel ca, atata timp cat antreprenorul pastreaza o majoritate confortabila a actiunilor si a drepturilor de vot si nu este dispus sa vanda mai mult, atunci nu exista risc de a pierde controlul asupra companiei.

Din perspectiva noutatilor legislative putem afirma faptul ca IMM-urile nu mai sunt companii prea mici pentru Bursa de Valori, sectorul de piata de crestere pentru IMM-uri este sectorul de piata care se adreseaza companiilor care doresc sa creasca !

Așadar … Vânt din Pupa !

Mihaela Stoica, Director Conformitate Certinvest

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care  intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.

Close Menu