Evolutia pietelor financiare
In luna iulie, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:
- Indicele american S&P500 a inregistrat o crestere usoara in luna iulie de 1.13%, in timp ce indicele de referinta Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 4.4%, Nasdaq Composite Index inregistrand o depreciere de 0.75%;
- In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o scadere de 1.21%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a depreciat cu 2.1%.
- Bursele din Europa au inregistrat o evolutie mixta. Indicele Euro Stoxx 50 a avut o scadere de 0.44%, indicele FTSE 100 a inregistrand o crestere de 2.4%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania s-a apreciat cu 1.49%;
- Pe plan local, indicele BET-TR s-a apreciat in luna iulie cu 2.44%.
Adriana Sarbu
Manager de Fond
Romania
Indicele BET-TR s-a apreciat cu 2.44%, performanta pozitiva a fost sustinuta de Aquila Part Prod (+8.64%), Transelectrica (+8.35%) si Sphera Franchise Group (+6.35%), in timp ce principalele scaderi au fost inregistrate de Banca Transilvania (-9.38%) si Digi Communications (-5.97%).
Contextul economic, asa cum a fost reflectat de indicatorii macroeconomici raportati in timpul lunii, este unul mixt. Consumul a inregistrat o crestere considerabila, vanzarile cu amanuntul raportate pentru luna iunie au avansat cu 0,9% luna/luna. In acelasi timp, rata anuala a inflatiei a continuat sa decelereze in iunie, situandu-se la 4,9%, de la 5,1% in mai. (conform datelor publicate de catre Institutul National de Statistica) Traiectoria inflatiei a determinat Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca dobanda de referinta cu 0,25%, ajungand la 6,75%.
Indicele BCR Romania Manufacturing PMI a scazut la 47,8 puncte in iulie fata de 50 in luna iunie. Aceasta valoare a fost rezultatul unor scaderi in toate cele cinci componente ale PMI. Productia si noile comenzi au scazut semnificativ, iar cererea interna nu a fost suficienta pentru a compensa comenzile slabe din export. (sursa: BCR, S&P Global Market Intelligence)
Europa
Bursele din Europa au inregistrat o evolutie mixta. Indicele Euro Stoxx 50 a avut o scadere de 0.44%, indicele FTSE 100 a inregistrat o crestere de 2.4%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania s-a apreciat cu 1.49%.
Economia zonei euro a crescut cu 0.3% in al doilea trimestru al anului 2024, depasind asteptarile economistilor de 0.2%. Aceasta crestere reflecta o redresare prudenta dupa ce regiunea a traversat o recesiune tehnica in a doua jumatate a anului 2023. Totusi, Germania a inregistrat o scadere de -0,1% a PIB-ului.
La intalnirea din iulie, Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut ratele dobanzilor neschimbate, conform asteptarilor. Guvernatorul BCE, Christine Lagarde, a declarat ca o decizie privind o posibila reducere in luna septembrie este luata in considerare, dar ca va urmari tendinta generala a inflatiei. Ea estimeaza ca inflatia va ramane la nivelurile actuale in acest an si se va apropia de tinta de 2% pana in 2025.
Inflatia din zona euro a crescut la 2,6% in iulie, fata de 2,5% in luna iunie conform Eurostat. Datele la nivel de tara au aratat o crestere neasteptata a inflatiei in Germania si Italia. In Germania, preturile au crescut cu 2,6% fata de anul trecut, iar in Italia, indicele preturilor de consum a urcat la 1,3%, de la 0,8% in luna precedenta. Franta a inregistrat o usoara accelerare a inflatiei la 2,3%, in timp ce in Spania, inflatia a scazut la 2,8%, atingand cel mai scazut nivel din ultimele cinci luni.
Indicele compozit PMI „flash” HCOB al zonei euro a indicat ca economia zonei euro este aproape de stagnare, cu o valoare de 50,1 in luna iulie, in scadere fata de 50,9 in iunie. Economia germana a cunoscut o scadere neasteptata in trimestrul II (43,2 in iulie de la 43,5 in iunie), ceea ce a crescut temerile de recesiune. Datele PMI se bazeaza pe sondaje efectuate in randul companiilor din sectoarele de productie si servicii. O valoare peste 50 indica o crestere, in timp ce sub 50 indica o contractie.
SUA
Actiunile din SUA au inregistrat cresteri in iulie, dar au existat unele schimbari in preferintele investitorilor. Actiunile din sectorul tehnologic au avut corectii recente din cauza temerilor privind o posibila supraevaluare a companiilor care activeaza in domeniul inteligentei artificiale (AI). In acelasi timp, exista indoieli ca investitiile masive in AI vor aduce randamentele asteptate. Printre sectoarele care au avut cele mai mari cresteri in aceasta luna la nivel global se numara sectorul Utilitati, sectorul Sanatate si sectorul Financiar. Totodata, companiile mai mici au performat bine, pe fondul asteptarilor ca vor beneficia de pe urma scaderii dobanzilor.
Ultimele date publicate de Biroul de Analiza Economica (BEA) pentru al doilea trimestru al anului 2024 indica o crestere anualizata de 2,8% a PIB-ului real al Statelor Unite, depasind prognoza de 2,1% a analistilor si cresterea de 1,4% din primul trimestru. Aceasta crestere a fost determinata in principal de majorarea cheltuielilor de consum, a investitiilor in locuinte si a investitiilor de afaceri, precum si de cheltuielile guvernamentale la nivel de stat si local.
Rezerva Federala nu a modificat ratele dobanzilor (5,25-5,5%), dar a indicat ca ar putea avea loc o reducere la urmatoarea intalnire din septembrie. In declaratie, FOMC a subliniat ca are nevoie de mai multa incredere in revenirea inflatiei la tinta inainte de a reduce ratele.
Conform celui mai recent raport al Departamentului Comertului din SUA, indicele preturilor de consum a scazut la 3% in luna iunie, de la 3,3% in mai, apropiindu-se de tinta de 2% a FED. Un alt indicator al inflatiei, Indicele preturilor pentru cheltuielile de consum personal (PCE) din SUA, a crescut cu 0,1% in iunie 2024 fata de luna precedenta si cu 2,5% fata de anul anterior. Rata anuala a scazut usor comparativ cu luna precedenta, cand a fost de 3,3%. Indicatorii de inflatie mai moderati alimenteaza asteptarile ca va exista cel putin o reducere a ratei dobanzilor in acest an.