Skip to main content

Buletin Informativ

Evolutia pietelor financiare

In luna Iulie, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:

  • Indicele american S&P500 a inregistrat o crestere lunara de 3.11%, Dow Jones Industrial Average a marcat o crestere de 3.35%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o crestere de aproximativ 4.05%;
  • In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o scadere usoara de 0.05%, insa indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a apreciat cu 6.15%;
  • Bursele din Europa au inregistrat evolutii favorabile. Indicele Euro Stoxx 50 a avut o crestere de 2.01%, indicele FTSE 100 inregistrand o crestere de 2.23%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania s-a apreciat cu 1.85%;
  • Pe plan local, indicele BET-TR a crescut cu 6.81%, in linie cu indicele pietei alternative, BET AeRO, care a inregistrat o crestere de 4.55% fata de luna precedenta.

Adriana Sârbu

Senior Investment Analyst

BVB SAI Certinvest

Romania

In luna iulie s-a finalizat listarea Hidroelectrica la BVB. Noua componenta a indicelui BET a debutat in crestere si a inchis luna cu +7.88%. Evenimentul a declansat o serie de cresteri ale cotatiilor la bursa locala, astfel ca indicele BET-TR a avansat cu 6.81% in luna iulie, condus de componentele sale mai mici, ca Aquila, TTS sau BVB.

Conducerea companiei OMV a propus distribuirea unui dividend special in valoare bruta de 0.0450 Lei/acțiune, adică 2,804 mil Lei in total. Acesta impreuna cu dividendul de baza (0.0375 Lei) va conduce la un dividend total pe actiune distribuit anul acesta de 0.0825 Lei adica la un randament total al dividendului de 19.6%.

In ceea ce priveste indicatorii macroeconomici, datele raportate nu au adus modificari semnificative. Perspectivele pentru cresterea economica raman in continuare in incetinire, cu toate ca datele raportate pentru vanzarile cu amanuntul arata o usoara crestere comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Rata anuala a inflatiei a ramas aproape neschimbata la nivelul de aproximativ 10%. In aceste conditii, in sedinta din 5 iulie, BNR a pastrat neschimbata rata de referinta pentru politica monetara. Dobanzile la titlurile de stat romanesti au avut oscilatii in timpul lunii iulie, dar au incheiat perioada neschimbate.

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanzile cu 25 de puncte de baza (rata de dobanda la depozite fiind acum de 3.75%), cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani. Conform comunicatului BCE, rata inflatiei continua sa scada dar se asteapta sa ramana la un nivel ridicat pe termen lung. Inflatia din zona Euro a scazut in luna iulie la 5.3%, comparativ cu 5.5% nivel inregistrat in luna iunie.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), care masoara activitatea in industrie si in sectorul serviciilor, a scazut la un minim de 48.90 in iulie, sugerand ca economia se apropie de stagnare (50 este punctul care separa expansiunea de contractie in sondajele PMI).

Globe Seen From Space

Global

Piata de actiuni din SUA a avut o evolutie pozitiva in luna iunie (S&P 500 a inregistrat o crestere lunara de 3.11%). Aceasta evolutie a fost sustinuta de speranta ca incetinirea inflatiei in SUA ar determina incheierea ciclului de crestere a ratelor de dobanda de catre Rezerva Federala (FED).

Totodata, sezonul de raportari financiare a conturat o imagine pozitiva din perspectiva profitabilitatii sectorului corporativ american, companiile raportand rezultate semnificativ peste asteptarile pietei, si oarecum in contradictie cu statistica legata de evolutia economiei americane in prima jumatate a anului. In consecinta, aceste date au atenuat temerile legate de o incetinire a economiei globale.

Conform celui mai recent raport al Departamentului Comertului din SUA, presiunile inflationiste s-au diminuat in luna iunie, datorita incetinirii cheltuielilor de consum. Indicele de pret al cheltuielilor de consum personal, care este monitorizat indeaproape de Rezerva Federala, a inregistrat o crestere de 0.2% fata de luna precedenta. Investitorii se asteptau la o valoare usor mai mare (0.3% luna la luna).

In luna iulie, Rezerva Federala (FED) a crescut dobanda cu 25 de puncte de baza, aceasta atingand pragul de 5.5%. Conform declaratiilor Comitetului Federal, viitoarele decizii cu privire la evolutia dobanzii de referinta vor fi in stransa legatura cu evolutia conditiilor economice si a implicatiilor acestora.

Actiunile chineze s-au apreciat in luna iunie cu 6.15%. Dinamica a fost sustinuta de stirile ca autoritatile de reglementare chineze au cerut institutiilor financiare sa acorde mai mult sprijin dezvoltatorilor imobiliari, pentru a sustine sectorul imobiliar aflat in dificultate.

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!