Ne face placere sa raspundem celor mai uzuale intrebari primite de la investitorii nostri. Te invitam sa revii in aceasta sectiune pentru ca o actualizam frecvent
Intrebari generale
Ce sunt fondurile de investitii?
Fondurile de investitii – cunoscute si sub denumirea de fonduri mutuale sau organisme de plasament colectiv – sunt entitati (de regula, fara personalitate juridica) care atrag si pun la comun banii mai multor persoane (numite investitori). Sumele astfel cumulate sunt folosite ulterior pentru realizarea diferitelor investitii, cu scopul de a multiplica banii investiti si de a genera astfel câstiguri pentru investitorii respectivi.
Ce sunt Societatile de Administrare a Investitiilor?
Societatile de administrare a investițiilor sunt societati pe actiuni autorizate si supravegheate de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) care au ca obiect de activitate administrarea fondurilor (organismelor de plasament colectiv) si efectuarea de investitii colective.
In ce fel de instrumente financiare investeste un fond de investitii?
Banii gestionati de un fond de investitii sunt plasati in diverse instrumente financiare, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Principalele categorii de instrumente financiare sunt, in ordinea crescatoare a riscurilor:
- Depozite bancare;
- Titluri de stat;
- Obligatiuni;
Acestor categorii principale li se adauga si alte tipuri de instrumente financiare, cum ar fi:
- Titluri de participare ale altor fonduri de investitii;
- Instrumente financiare derivate;
- Alte instrumente ale pietei monetare;
- Emisiuni noi de actiuni care nu au fost inca listate la bursa si actiuni necotate;
- Instrumente financiare tranzactionate pe bursele din afara Romaniei.
Ce este activul fondului?
Totalul sumelor stranse de un fond de la investitori formeaza activul fondului. Acesta este impartit in unitati de fond a caror valoare fluctueaza in functie de mai multi factori (preturile instrumentelor financiare detinute de fond, dobanzile si dividendele incasate). Valoarea unei unitati de fond este cunoscuta sub denumirea de VUAN, iar investitorii unui fond de investitii detin unitati de fond, sau UF.
Ce este o unitate de fond?
Pentru o evidenta mai clara a detinerilor fiecarui investitor in fond, activul fondului este impartit in mai multe parti, numite unitati de fond. Mecanismul este similar impartirii capitalului unei firme in actiuni, pentru o mai buna evidenta a detinerilor fiecarui actionar. Fiecarui investitor ii revine un numar de unitati de fond, in functie de valoarea contributiei la fond.
Cum se calculeaza o unitate de fond?
- Valoarea unei unitati de fond se calculeaza exact, prin impartirea activului net al fondului la numarul de unitati de fond;
- Valoarea unei unitati de fond se calculeaza conform regulilor de evaluare detaliate in documentele de emisiune ale fiecarui fond de investitii;
- Valoarea unei unități de fond (VUAN-ul) reprezintă preţul la care poti cumpara acea unitate de fond, intr-o anumita zi.
De ce sa investesti in fonduri de investitii?
Fondurile de investitii sunt accesibile
- Un fond este cel mai rapid mod de a investi pe pietele financiare locale sau externe;
- Investirea intr-un fond mutual este simpla si disponibila oricui. Contributia intr-un fond mutual poate incepe cu o suma mica, echivalentul valorii unei unitati a fondului in care investesti, care poate avea preturi incepand de la doar cateva zeci de lei.
Fondurile de investitii sunt administrate de profesionisti
- Fondurile de investitii sunt administrate de echipe mari de profesionisti cu multi ani de experienta in pietele de capital. Acestia aplica strategii de management al riscurilor, cu scopul de a evita scaderi abrupte ale preturilor investitiilor.
Fondurile de investitii sunt reglementate
- Fondurile inregistrate in Romania se supun reglementarilor Autoritatii de Supraveghere Financiara, care are ca rol esential protejarea intereselor investitorilor;
- Banii investitorilor sunt depozitati separat de banii administratorului fondului. Astfel, un fond de investitii nu poate retrage si folosi banii investitorilor in scopuri proprii.
Fondurile de investitii sunt mai putin imprevizibile si volatile ca alte tipuri de investitii
- Daca piata crypto sau forex este foarte instabila, inregistrand uneori variatii semnificative in cateva ore, investind intr-un fond poti evita astfel de fluctuatii;
- Piata de actiuni, chiar daca uneori inregistreaza fluctuatii, are in general o tendinta crescatoare pe termen lung;
- Cu cat investesti pe termen mai lung, sansele ca investitia ta sa fie una profitabila cresc.
Fondurile de investitii iti ofera diversificare
- Fondurile investesc într-o gama variata de instrumente financiare. Astfel, acestea au un nivel de risc mai scazut luate la un loc decat in cazul investitiilor individuale intr-o singura companie sau intr-un singur instrument financiar;
- In cazul investitiilor realizate periodic (investitii recurente) beneficiezi si de o diversificare a momentului si pretului la care achizitionezi cosul de instrumente in care investeste fondul, ceea ce iti creste sansele de castig pe termen lung.
Cum devin investitor?
Pentru a deveni investitor, este recomandat in primul rand sa citesti documentele fondului, respectiv Prospectul de emisiune, Documentul cu Informatii Esentiale (DIE) si Documentul de Oferta. La prima subscriere trebuie sa achizitionezi cel putin o unitate de fond. Valoarea cea mai recenta a unitatii de fond (VUAN) se regaseste pe fiecare dintre paginile de prezentare ale fondurilor, atat pe site-ul SAI Certinvest, www.certinvest.ro, cat si pe platforma de investitii Investonline.ro.
Cum pot sa investesc intr-un fond de investitii?
Pentru a deveni investitor intr-un fond de investitii administrat de SAI Certinvest SA, te invitam sa iti deschizi un cont pe platforma de tranzactionare cu unitati de fond InvestOnline.ro. Astfel, poti vizualiza zilnic evolutia investitiilor tale si poti sa efectuezi operatiuni oricand doresti, indiferent unde te afli. Efectuarea de operatiuni cu unitati de fond prin intermediul platformei nu presupune costuri suplimentare.
De asemenea, ne poti vizita la sediul SAI Certinvest in fiecare zi de luni pana vineri, in intervalul 09.00 – 17.00 pentru a depune setul de formulare necesare investitiei.
Exista o suma minima cu care pot incepe sa investesc?
La prima subscriere intr-un fond de investitii trebuie sa achizitionezi cel putin o unitate de fond. Ulterior, poti subscrie (investi) orice suma vei dori.
O investitie intr-un fond beneficiaza de dobanda?
SAI Certinvest SA este un manager de fonduri de investitii si, drept urmare, actioneaza in zona administrarii investitiilor. In aceste conditii, suma investita de catre investitori produce randament si nu dobanda.
Cum aleg in ce fond sa investesc?
Decizia de a investi este recomandat sa o iei dupa ce ai citit documentele fondului, respectiv Prospectul de emisiune, Documentul cu Informatii Esentiale (DIE) si Documentul de Oferta, afisate pe pagina fiecarui fond. Inainte de a face prima investitie asigura-te ca esti confortabil cu gradul de risc asumat si ca ai stabilit obiectivele personale pentru care investesti. De asemenea, trebuie sa stii ca performantele anterioare nu reprezinta garantii ale evolutiilor viitoare.
Cum se determina castigul/pierderea unei investitii in fonduri?
Castigul/pierderea unei investitii se determina numai la momentul rascumpararii (vanzarii instrumentelor financiare detinute) partiale sau totale si se calculeaza in functie de fluctuatia (evolutia) valorii unitare a activului net (VUAN), pe baza metodei de calcul FIFO (First In First Out).
Pot investi lunar o suma fixa?
Dupa ce te inrolezi in platforma InvestOnline ai posibilitatea setarii unei recurente lunare in fondul dorit. Astfel, tot ce trebuie sa faci este sa setezi in platforma suma dorita a fi investita, data la care se fac subscrierile si fondul in care doresti sa investesti recurent. Plata cererilor de subscriere se poate efectua atat prin transfer bancar, cat si cu cardul. La recurenta cu cardul, suma se preleveaza automat din cont, in timp ce pentru recurenta prin transfer bancar, vei primi un e-mail de reamintire lunar pentru a efectua transferul bancar manual, sau poti opta pentru o plata recurenta in aplicatia de internet banking. In cazul subscrierilor recurente in fondurile FIA Certinvest Target 2035 si FIA Certinvest TARGET 2045 acestea pot fi setate doar in intervalul 1-25 (inclusiv) al lunii. Termenii recurentei pot fi oricand modificati.
Pot investi in fondurile Certinvest daca locuiesc in strainatate?
Prin intermediul platformei online, www.investonline.ro poti investi in in fondurile deschise de investitii administrate de SAI Certinvest oriunde te-ai afla. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa iti deschizi un cont online.
Ce reprezinta gradul de risc al unui fond de investitii?
Incadrarea unui fond intr-o categoria de risc indica gradul de risc asociat investitiei in acest fond si se bazeaza pe nivelul de volatilitate inregistrat de valoarea unitara a activului net a fondului din ultimii 5 ani. Indicatorul nu este o masura a riscului de pierdere a sumei investite, ci o masura a cresterilor si scaderilor de valoare inregistrate anterior de catre fond. Gradele de risc asociate fondurilor de investitii sunt cuprinse pe o scara de la 1 la 7, unde 1 reprezinta riscul cel mai scazut, iar 7 cel mai inalt grad de risc. Statistic, gradul de risc asociat instrumentelor financiare este direct proportional cu randamentul generat.
Cum pot incheia relatiile contractuale cu SAI Certinvest SA?
Pentru a inceta relatiile contractuale este necesar sa faceti o solicitare la adresa de email [email protected] specificand numele, prenumele dumneavoastra si data nasterii. Incetarea relatiei contractuale implica atat inchiderea contului de InvestOnline cat si incetarea comunicarilor de marketing.
SAI Certinvest SA, în baza legislației primare aplicabilă în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, respectiv Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările ulterioare (art. 21 (2))1 , precum si a legislatiei specifice sectorului de activitate al societatii, respectiv Regulamentul ASF nr. 13/2019 privind instituirea măsurilor de prevenire și combatere a spălării banilor și a finantarii terorismului prin intermediul sectoarelor financiare supravegheate de ASF (art. 30 (2))2, are obligația păstrării tuturor înregistrărilor obținute prin aplicarea măsurilor de cunoaștere a investitorilor și a documentelor necesare pentru reconstituirea tranzacțiilor pentru o perioadă de 5 ani de la încetarea relației de afaceri.
Astfel, până la expirarea termenului de păstrare a datelor menționat anterior, SAI Certinvest SA vă asigură că datele dumneavoastră cu caracter personal devin inaccesibile oricărei persoane care nu este autorizată, și, prin urmare, ele vor putea fi accesate și prelucrate numai la cererea expresă a autorităților competente (ex.: Autoritatea de Supraveghere Financiară, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor etc), pentru o perioadă de 5 ani și numai în scopuri bine determinate.
[1] Entităţile raportoare păstrează documente justificative şi evidenţe ale tranzacţiilor, constând în fişe de cont sau corespondenţă comercială, necesare pentru identificarea tranzacţiilor, inclusiv rezultatele oricărei analize efectuate în legătură cu clientul, de exemplu solicitările pentru a stabili istoricul şi scopul tranzacţiilor complexe, neobişnuit de mari. Aceste documente pot fi originale sau copii admise în procedurile judiciare şi trebuie păstrate pentru o perioadă de 5 ani de la data încetării relaţiei de afaceri cu clientul ori de la data efectuării tranzacţiei ocazionale
[2] Documentele şi informaţiile prevăzute la alin. (1) se păstrează pe toată perioada de desfăşurare a relaţiei de afaceri şi ulterior, pentru o perioadă de 5 ani de la încetarea relaţiei de afaceri sau de la data tranzacţiei ocazionale, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 21 alin. (3) din Legea nr. 129/2019.
Imi doresc sa nu mai primesc mesaje de marketing. Cum ar trebui sa procedez?
Blocarea mesajelor de marketing poate fi realizata prin apasarea butonului “Dezabonare” din cadrul corespondentelor comerciale primite pe e-mail. De asemenea, aveti posibilitatea de a face o astfel de solicitare in cadrul unui e-mail trimis la adresa [email protected].
InvestOnline
Cum investesc?
Din My InvestOnline acceseaza sectiunea ”Investeste”.
- Selecteaza fondul in care doresti sa investesti, introdu suma, alege modalitatea de plata;
- Daca esti la prima subscriere intr-un fond, te rugam sa te asiguri ca suma virata acopera cel putin valoarea unei unitati de fond;
- Inainte de a subscrie, trebuie sa confirmi ca ai citit, ai inteles si esti de acord cu Prospectul de emisiune al fondului si Documentului cu Informatii Esentiale (DIE);
- Introdu codul unic primit pe SMS/email.
Pentru a finaliza operatiunea de subscriere trebuie sa virezi in contul colector al fondului selectat, suma mentionata in cerere. Daca ai efectuat plata cu cardul, timpul de alocare a unitatilor de fond este de maxim 3 zile de la data platii.
Cum rascumpar?
Atunci cand vrei sa retragi (partial sau total) economiile investite, poti sa lansezi o cerere de rascumparare, accesand din My InvestOnline sectiunea ”Rascumpara”.
- Selecteaza fondul din care doresti sa rascumperi;
- Specifica suma sau numarul unitatilor de fond pe care le rascumperi;
- Alege daca plata rascumpararii se va face in contul bancar specificat in contract sau daca doresti ca suma sa fie investita in alt fond Certinvest, din lista care ti se afiseaza. In acest caz, selecteaza optiunea Transfer intre fonduri;
- Introdu codul unic primit pe SMS/email.
Cererile de rascumparare sunt platite conform Prospectului de emisiune, dar nu mai mult de 10 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de rascumparare.
Cum pot face un transfer intre fonduri?
Ai posibilitatea ca suma rezultata din rascumpararea dintr-un fond sa fie subscrisa in alt fond deschis de investitii administrat de catre Certinvest. Astfel, suma va fi transferata in contul colector al fondului ales. In acest caz, vei efectua doua operatiuni: una de rascumparare si una de subscriere in fondul in care ai ales sa investesti suma rascumparata. Operatiunile se vor regasi initial in sectiunea Cereri, iar dupa validare, in sectiunea Tranzactii.
Cum pot investi recurent online cu cardul?
Pentru subscrieri cu recurenta lunara, seteaza in cont perioada, data la care doresti sa faci plata, suma pe care o vei subscrie si modalitatea de plata: virament bancar sau online cu cardul.
Daca setezi plata subscrierilor recurente online cu cardul, procesatorul de plati PayU va memora datele cardului si va retrage din contul bancar asociat cardului, suma specificata de tine, la data selectata, fara sa fii anuntat in prealabil. Asadar, este o investitie automata, pe care o poti alege sau modifica pentru orice fond doresti, iar debitarea contului tau bancar se face incepand cu data primei recurente stabilite. Trebuie doar sa te asiguri ca ai in contul bancar suma necesara la fiecare data a platii stabilite.
Cum pot investi recurent prin virament bancar?
Daca realizezi recurenta prin virament bancar, vei primi o instiintare pentru a ti se aminti ca se apropie data la care ti-ai propus sa faci o noua investitie (subscriere). Selectarea acestei optiuni nu implica nicio obligatie de plata din partea investitorului si suma nu va fi retrasa din contul tau bancar.
Datele recurentei (perioada, zi de plata, suma subscrisa) o poti face oricand din contul My InvestOnline. Daca preferi, o poti seta si din internet banking, in functie de optiunile contului tau bancar.
Cum pot face operatiuni cu unitati de fond prin telefon?
Sunand la numerele de telefon inregistrate 021 203 14 30 sau 021 203 14 31 poti efectua operatiuni de subscriere si /sau rascumparare cu unitatile de fond ale fondurilor deschide de investitii administrate de SAI Certinvest. Atunci cand suni, ti se solicita sa te identificati, apoi lansezi cererea de subscriere / rascumparare. Serviciul este disponibil in zilele lucratoare, in intervalul orar 9.15 – 17.30.
Ce se intampla daca subscriu pe un fond si virez banii in contul altui fond?
Daca esti deja investitor al fondului in care ai virat banii, in mod eronat:
SAI Certinvest va aloca unitati de fond in fondul in care s-a realizat plata, iar operatiunea se va regasi in Sectiunea Cereri active.
Daca nu esti investitor al fondului in care ai virat banii, in mod eronat:
Cererea nu va fi procesata pana la data la care trimiti cererea de adeziune in fondul respectiv, urmata de o cerere de subscriere in fondul in care ai realizat viramentul bancar, sau pana la data la care vei notifica SAI Certinvest, pe adresa [email protected], despre plata eronat efectuata. Daca nu doresti sa faci aceasta subscriere, SAI Certinvest va transfera suma platita eronat inapoi in contul tau bancar, situatie in care investitorul suporta comisioanele bancare aferente acestei operatiuni.
Ce reprezinta obiectivul de investitie setat in My InvestOnline?
Obiectivul de investitie reprezinta valoarea pe care iti propuni sa o atinga portofoliul tau la o anumita data. In functie de evolutia acestuia, poti sa iti schimbi strategia investitionala sau sa ajustezi sumele investite. Obiectivul de investitie reprezinta obiectivul tau personal si nu implica nicio obligatie din partea SAI Certinvest.
Cum pot inchide contul de InvestOnline?
Pentru a inchide contul de InvestOnline este necesar sa faceti o solicitare la adresa de email [email protected] specificand numele, prenumele dumneavoastra si data nasterii. Cererea va fi analizata si vom reveni cu o confirmare in momentul in care contul a fost inchis.
Administrare portofoliu privat
Ce este un portofoliu privat?
Portofoliul privat reprezinta solutia de investitii pe care SAI Certinvest o ofera clientilor care-si doresc o administrare a activelor personalizata, in linie cu obiectivele financiare personale.
Cui se adreseaza portofoliul privat?
Tie, ca persoană fizica, sau companiei careia ii administrezi investitiile, pentru ca vrei sa ai un portofoliu de investitii perfect adaptat nivelului de risc pe care esti pregatit sa ti-l asumi, si nu vrei sa iti aloci mult timp pentru cautarea celor mai bune alternative investitionale in orice moment.
Ce orizont de timp are un portofoliu privat?
Portofoliul privat se fundamenteaza printr-un contract cu durata de un an. Cea mai mare parte a clientilor de portofolii private administrate de SAI Certinvest decid sa isi reinnoiasca portofoliul anual.
Ce grad de risc are portofoliul privat?
Portofoliul privat are exact gradul de risc pe care esti pregatit sa ti-l asumi.
In ce investeste un portofoliu individual?
Portofoliul privat poate investi intr-o varietate de instrumente, in functie de oportunitatile de moment, si nivelul de risc pe care investitorul este pregatit sa si-l asume.
Actualizarea datelor personale
Cine trebuie sa isi actualizeze datele?
Investitorii si potentialii investitorii SAI Certinvest, persoane fizice sau juridice, care au calitatea de titulari de cont, imputerniciti sau beneficiari reali.
De ce trebuie sa imi actualizez datele personale?
Trebuie sa va actualizati datele personale pentru a va asigura ca:
- aveti acces la toate produsele si serviciile SAI Certinvest SA;
- puteti efectua operatiuni cu unitati de fond (subscrieri si rascumparari) oricand doriti.
Procesul de actualizare a datelor cu caracter personal este obligatoriu si conditioneaza continuarea relatiei investitorului/potentialului investitor, cu SAI Certinvest SA.
Cand trebuie sa imi actualizez datele?
Acest proces este obligatoriu de parcurs in fiecare an, sau in cel mai scurt timp posibil de la modificarea a cel putin unei date personale.
Cum imi pot actualiza datele personale?
Investitorii si potentialii investitori care au cont valid deschis in platforma InvestOnline isi pot actualiza datele direct din sectiunea Contul meu/Actualizarea datelor.
Pentru investitorii persoane fizice, care nu au cont in platforma InvestOnline, actualizarea datelor se poate realiza prin una dintre urmatoarele modalitati:
- Deschiderea unui cont in platforma InvestOnline, sau
- Programarea unei vizite la sediul SAI Certinvest SA in vederea completarii Formularului de actualizare date, la care se adauga copii ale documentelor solicitate (act de identitate, extras de cont bancar, certificat de rezidenta fiscala, dupa caz).
Investitorii persoane juridice vor completa Formularul actualizare date afisat pe site-ul certinvest.ro si il vor expedia pe adresa [email protected].
Cum aflu cand trebuie sa imi actualizez datele cu caracter personal?
Investitorii/potentialii investitori care au cont deschis in platforma InvestOnline primesc o alerta pentru actualizarea anuala a datelor, cu treizeci de zile inainte de termenul limita. Informarea cu privire la data limita de actualizare a datelor se va face si prin intermediul site-ului certinvest.ro.
Ce se intampla daca nu imi actualizez datele personale?
Dorim sa nu ajungem in aceasta situatie, deoarece neactualizarea datelor personale contravine cadrului legal si va determina blocarea operatiunilor cu unitati de fond pana la momentul in care datele personale actualizate vor fi validate.
Ce se intampla dupa ce imi actualizez datele personale?
Dupa actualizarea datelor, subscrierea/rascumpararea unitatilor de fond se efectueaza la VUAN -ul valabil din data actualizarii datelor in cadrul sistemului de operare in care sunt inregistrate operatiunile, de catre departamentul de Back Office.
Unde ma pot adresa pentru informatii suplimentare?
In cazul in care intampini dificultati în procesul de actualizare a datelor, iti stam la dispoziție la numarul de telefon 021 203 14 63, de luni pana vineri, in intervalul 09.00 – 17.30 sau pe e-mail, la adresa [email protected].
Abonare newsletter
Aboneaza-te si vei primi cele mai recente informatii despre evolutia pietelor de capital locale si internationale, modificari legislative, continut educational si analize sectoriale.