Skip to main content

Buletin Informativ

Evolutia pietelor financiare

In luna aprilie, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:

  • Indicele american S&P 500 a inregistrat o scadere lunara de -4.16%, Dow Jones Industrial Average a marcat o  corectie de 5%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o scadere de aproximativ 4.46%;
  • In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o corectie de 4.39%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a apreciat cu 7.39%;
  • Bursele din Europa au inregistrat o evolutie mixta. Indicele Euro Stoxx 50 a avut o scadere de -3.19%, indicele FTSE 100 inregistrand o crestere de 2.41%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania s-a depreciat cu 3.03%;
  • Pe plan local, indicele BET-TR a crescut cu 0.21%.

Adriana Sarbu

Manager de Fond

BVB SAI Certinvest

Romania

Indicele BET s-a apreciat usor cu 0.21% in luna aprilie, continuand performanta pozitiva din lunile precedente. La BVB performanta pozitiva a fost sustinuta de actiuni ca Sphera Franchise Group (15.02%), Digi Communications (12.40%) si MedLife (6.72%). Pe de alta parte, One United Properties (-9.075) si Transport Trade Services (-6.94%) au avut o contributie negativa  asupra evolutiei indicelui.

Contextul economic, asa cum a fost reflectat de indicatorii macroeconomici raportati in timpul lunii, este unul in care ratele de crestere ale PIB si ale vanzarilor cu amanuntul se situeaza pe o tendinta ascendenta si peste asteptari. Astfel, volumul vanzarilor de bunuri in comert s-a majorat cu 5% in primul trimestru al anului 2024 comparativ cu ultimul trimestru al anului 2023, fiind inregistrate cresteri in termeni trimestriali pe toate cele trei segmente.

In aceste conditii, in sedinta din 4 aprilie, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis pastrarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare la valoarea de 8% pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6% pe an. Riscurile inflationiste pe termen scurt sunt generate de masurile fiscale, politica de venituri si evolutia recenta a preturilor petrolului brut.

In luna aprilie, indicele BCR Romania Manufacturing PMI a crescut la 51,5 puncte fata de 49,3 in martie, atingand un nivel maxim pana in prezent. Pentru prima data de la inceputul inregistrarii datelor in iulie 2023, membrii panelului au remarcat o imbunatatire a situatiei afacerilor comparativ cu luna anterioara. Atat volumul productiei, cat si comenzile noi au inregistrat valori peste 50 in aceasta luna si au fost principalele motoare ale cresterii PMI. Toate aspectele, cu exceptia termenelor de livrare ale furnizorilor, au avut un impact pozitiv in luna aprilie. (sursa: BCR, S&P Global Market Intelligence)

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

Acțiunile din Europa au inregistrat corecții în luna aprilie. Sectoarele cu cea mai slabă performanță au fost  tehnologia informației și bunurile de consum. În contrast, sectoarul energetic și sectoul imobiliar s-au numărat printre cele mai performante.

În Europa, în ciuda unei piețe a muncii puternice, creșterea economică rămâne anemică, iar inflația este pe un trend descendent. Banca Centrală Europeană (BCE) se abține de la reducerea dobânzilor momentan, așteptând rezultatele negocierilor salariale din prima jumătate a anului, deoarece creșteri salariale substanțiale ar putea exacerba inflația. Pentru moment, pare că BCE va reduce rata dobânzii de politică monetară în luna iunie, dar direcția nu este foarte clară.

Indicele compozit PMI „flash” HCOB a atins un maxim al ultimelor 11 luni de 51,4 pentru luna aprilie. Datele PMI se bazează pe sondaje efectuate în rândul companiilor din sectoarele de producție și servicii. O citire peste 50 indică o creștere, în timp ce sub 50 indică o contracție.

FED Rates Certinvest

SUA

In luna aprilie, actiunile americane au inregistrat o scadere, influentate de o inflatie mai mare decat era anticipat, ceea ce a redus asteptarile privind posibilele reduceri ale ratelor dobanzilor pe termen scurt. Sectoarele care sunt de obicei mai vulnerabile la schimbarile ratelor dobanzilor, precum sectorul imobiliar si cel al tehnologiei informatiei, au fost printre cele mai afectate. Sectorul utilitatilor a fost cel mai performant din indicele S&P 500.

Economia Statelor Unite demonstreaza rezilienta, sustinuta de o piata a muncii robusta si de semnalele privind temperarea scaderii inflatiei. Membrii FED nu mai sunt convinsi ca inflatia va atinge tinta de 2% in viitorul apropiat si, prin urmare, aleg sa amane reducerea dobanzii de politica monetara.

Japan Certinvest

Japonia

Actiunile din Japonia au înregistrat scăderi in luna aprilie pe fondul preocuparilor legate de tensiunile crescute din Orientul Mijlociu. Astfel, indicele Nikkei 225, considerat un barometru pentru sentimentul investitorilor fata de companiile japoneze, a inregistrat o scadere de -4,39%.

In ceea ce privește piața valutară, yenul japonez a continuat sa se deprecieze in raport cu dolarul american, pe fondul unei economii puternice in SUA.

Banca Japoniei (BoJ) nu a luat masuri suplimentare de inasprire a politicii monetare in intalnirea din aprilie, ceea ce a alimentat mișcari speculative pe piata valutara.  Guvernatorul BOJ a subliniat  importanta unei inflatii stabile si a cresterii salariale pentru normalizarea politicii.

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!