Evolutia pietelor financiare
In luna Aprilie, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:
- Indicele american S&P 500 a inregistrat o crestere lunara de 1.46%, Dow Jones Industrial Average a marcat o crestere de 2.48%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o crestere de aproximativ 0.04%;
- In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o crestere lunara de 2.91%, in timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a marcat o scadere de 2.48%;
- Bursele din Europa au inregistrat evolutii favorabile, indicele Euro Stoxx 50 avand o crestere de 1.03%, indicele FTSE 100 inregistrand o scadere de 2.62%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania, a crescut cu 1.88%;
- Pe plan local, indicele BET a crescut cu 1.29% in timp ce indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o crestere de 2.47% fata de luna precedenta.
Adriana Sârbu
Senior Investment Analyst
Romania
Pe parcursul lunii aprilie, actiunile locale au inregistrat o evolutie pozitiva, fiind in corelatie cu pietele globale de actiuni. Volatilitatea de pe pietele financiare s-a stabilizat datorita diminuarii ingrijorarilor legate de sectorul bancar.
Pe plan local, Fondul Proprietatea a incheiat la data de 19 aprilie 2023 un acord cu compania greceasca Public Power Corporation SA (PPC) pentru vanzarea integrala a detinerilor din filialele Enel pentru suma de 650 milioane lei.
Tot in aprilie, titlurile de stat locale au incheiat luna cu randamente pozitive de peste 1% in medie. Aceasta evolutie a fost sustinuta de scaderea dobanzilor ca urmare a raportarii unor date care au confirmat reducerea ratei inflatiei. La scaderea dobanzilor au contribuit si datele privind cresterea anuala a vanzarilor cu amanuntul prin faptul ca rata de crestere a fost mai scazuta decat valorile anterioare, sugerand incetinirea economiei.
Totodata, agentia de rating Standard & Poor’s (S&P) a pastrat nemodificat la „BBB-“ cu perspectiva stabila ratingul Romaniei.
Zona Euro
Actiunile din Europa au crescut in luna aprilie. Toate sectoarele au avansat in aceasta luna, cu exceptia sectorului IT. Sectoarele cu cele mai bune performante au fost energia si imobiliarele, care anterior au avut performante slabe.
Economia zonei euro a crescut cu 0,1% in primul trimestru al acestui an, dupa o stagnare in ultimele trei luni ale anului 2022. Cresterea usoara din primul semestru arata insa ca performanta economica a fost afectata de inflatia persistenta. Este cea mai mare corectie incepand cu luna mai 2020.
Global
Luna aprilie a fost marcata de raportarile financiare ale companiilor aferente primului trimestru din 2023. Profiturile companiilor incluse in indicele S&P 500 au scazut pentru al doilea trimestru consecutiv, insa rezultatele au fost in general peste asteptari. In consecinta, indicii americani au avut o evolutie pozitiva, indicele american S&P 500 inregistrand o crestere lunara de 1.46%.
Indicatorii publicati recent indicau ca piata muncii da semne de imbunatarire, in timp ce inflatia a continuat sa se tempereze in luna aprilie, pe masura ce impactul cresterilor de dobanda ale Rezervei Federale se resimte tot mai puternic. Aceste date si climatul din piata de actiuni au determinat scaderea randamentelor titlurilor de stat emise de SUA.
Arabia Saudita si alti producatori de petrol OPEC+ au anuntat noi reduceri voluntare ale productiei, de aproximativ 1,16 milioane de barili pe zi, sustinand, astfel, cresterea pretului petrolului.