Skip to main content

Buletin Informativ

Evolutia pietelor financiare

In luna August, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:

  • Indicele american S&P500 a inregistrat o scadere lunara de 1.77%, Dow Jones Industrial Average a marcat o scadere de 2.36%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o scadere de aproximativ de 2.17%;
  • In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o scadere de 1.67%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a depreciat cu 8.45%;
  • Bursele din Europa au inregistrat evolutii nefavorabile. Indicele Euro Stoxx 50 a avut o scadere de 3.90%, indicele FTSE 100 inregistrand o scadere de 3.38%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania s-a depreciat cu 3.04%;
  • Pe plan local, indicele BET-TR a crescut cu 0.28%, in schimb indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o scadere de 1.69% fata de luna precedenta.

Adriana Sârbu

Senior Investment Analyst

BVB SAI Certinvest

Romania

Pietele financiare au inchis luna august neschimbate comparativ cu finalul lunii anterioare, pe fondul pastrarii tendintelor pentru indicatorii macroeconomici. Cu toate ca rata somajului a fost raportata in scadere la 5,4%, perspectivele pentru cresterea economica raman in continuare in incetinire, in timp ce rata anuala a inflatiei intra usor sub nivelul de 10% pe an. In aceste conditii, in sedinta din 7 august, BNR a pastrat neschimbata rata de referinta pentru politica monetara.

Dobanzile la titlurile de stat romanesti au avut oscilatii in timpul lunii, dar au incheiat perioada neschimbate.

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

Actiunile din zona euro au inregistrat scaderi in luna august. Unele dintre cele mai mari scaderi au venit din sectoarele cele mai sensibile la contextul economic, inclusiv cel al bunurilor de consum discretionar. Actiunile bancilor au experimentat scaderi dupa ce Italia a instituit pentru 2023 taxa exceptionala de 40% pentru banci. In a doua parte a lunii, actiunile s-au redresat in mare parte dupa ce guvernul a clarificat ca taxa nu va depasi 0,1% din activele unei banci.

La conferinta anuala Jackson Hole, Presedinta Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, a mentionat ca ratele trebuie sa ramana ridicate atat timp cat va fi necesar pentru a incetini inflatia inca peste asteptarile lor.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), care masoara activitatea in industrie si in sectorul serviciilor, a scazut la un minim de 47 in august, sugerand ca economia se apropie de stagnare (50 este punctul care separa expansiunea de contractie in sondajele PMI).

Globe Seen From Space

Global

Piata de actiuni din SUA a avut o evolutie negativa in luna august, in urma retrogradarii neasteptate a ratingului de credit al SUA de catre Fitch Ratings (de la AAA la AA+).

Presedintele Fed, Jerome Powell, a declarat la conferinta Jackson Hole faptul ca, desi s-au facut progrese in ceea ce priveste inflatia, aceasta nu este inca aliniata la obiectivul lor. Jerome Powell a mentionat ca Fed observa deteriorarea unor indicatori macroeconomici din SUA, cum ar fi productia industriala si investitiile rezidentiale. Cu toate acestea, a subliniat si alte aspecte pozitive ale economiei americane care ar putea exercita presiuni asupra datelor viitoare privind inflatia.

Conform celui mai recent raport al Departamentului Comertului din SUA, indicele preturilor de consum a crescut cu 3.2% in luna iulie fata de anul trecut, usor sub prognoza de 3.3%. Numarul locurilor de munca vacante ramane ridicat, desi se poate observa o tendinta de scadere.

Randamentele obligatiunilor americane au inregistrat in luna august cresteri succesive, atingand cel mai ridicat nivel al ultimilor 16 ani. Evolutia recenta se datoreaza in principal ingrijorarilor legate de faptul ca Rezerva Federala (FED) va mentine dobanda de referinta la un nivel ridicat in continuare. Efectul cresterii randamentelor a fost negativ pentru majoritatea claselor de active, atat pentru cele din tarile dezvoltate cat si pentru cele din tarile emergente.

Actiunile chineze au inregistrat scaderi semnificative in august in conditiile in care preocuparile legate de incetinirea economiei persista, iar situatia pietei imobiliare si a sistemului bancar continua sa limiteze apetitul pentru risc al investitorilor.

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!