Skip to main content

Buletin Informativ

Evolutia pietelor financiare

In luna decembrie, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:

  • Indicele american S&P 500 a inregistrat o crestere lunara de 4.42%, Dow Jones Industrial Average a marcat o crestere de 4.84%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o crestere de aproximativ 5.52%;
  • In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o scadere de 0.07%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a apreciat cu 0.03%;
  • Bursele din Europa au inregistrat evolutii pozitive. Indicele Euro Stoxx 50 a avut o crestere de 3.18%, indicele FTSE 100 a inregistrat o crestere de 3.75%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania s-a apreciat cu 3.31%;
  • Pe plan local, indicele BET-TR a crescut cu 4.52%, iar indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o crestere de 3.88% fata de luna precedenta.

Adriana Sârbu

Senior Investment Analyst

BVB SAI Certinvest

Romania

Piata de actiuni locala a avut o evolutie pozitiva in luna decembrie (BET-XT TR +4,4% luna/ luna) pe fondul contributiei din partea actiunilor Sphera, Electrica sau DIGI.

In luna decembrie majoritatea activelor s-au apreciat in pret dupa ce dobanzile pentru titlurile de stat locale au scazut semnificativ, atingand valori in jurul nivelului de 6%. Principalii factori care au condus la aceasta evolutie au avut legatura cu scaderea ratei inflatiei si cu raspunsul bancilor centrale la aceasta. Astfel, rata inflatiei anuale a fost raportata sub asteptari in Romania, la un nivel de 6,72%, comparativ cu asteptari ale analistilor pentru 7,2%.

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

Piata de actiuni din zona euro a fost in corelatie cu piata de actiuni din SUA, unde scaderea inflatiei a generat un sentiment optimist. Investitorii estimeaza ca Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce, de asemenea, dobanda cheie tot in luna martie 2024.

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut neschimbate nivelurile dobanzilor pentru a doua oara consecutiv si a revizuit in jos prognozele de crestere economica, anuntand totodata planuri pentru accelerarea reducerii bilantului. BCE a afirmat ca viitoarele decizii vor asigura o ajustare a ratelor sale de politica monetara la niveluri suficient de restrictive, in functie de necesitati. Cu toate acestea, BCE a indicat o scadere progresiva pe parcursul anului urmator. BCE a subliniat ca presiunile asupra preturilor raman ridicate, in special din cauza cresterii costurilor cu forta de munca. Inflatia anuala este estimata la 5,4% in 2023, 2,7% in 2024 si 2,1% in 2025. Proiectiile actuale estimeaza o expansiune medie a PIB-ului real de 0,6% in 2023, in scadere fata de prognoza anterioara de 0,7%.

Globe Seen From Space

Global

Piata de actiuni din SUA a avut o evolutie pozitiva in luna decembrie, fiind sustinuta in mare parte de datele referitoare la inflatia din noiembrie. Conform celui mai recent raport al Departamentului Comertului din SUA, indicele preturilor de consum in SUA a continuat sa inregistreze o scadere anuala, atingand 3,14% in luna noiembrie, reprezentand cel mai redus nivel din ultimele 5 luni.

Conform asteptarilor, in ultima sedinta de politica monetara a anului, banca centrala din Statele Unite ale Americii (FED) a mentinut rata de dobanda, conform asteptarilor, semnaland incheierea ciclului de majorare a ratei de dobanda. Insa, pe baza datelor privind inflatia, pietele anticipeaza acum o revenire a economiei SUA si se asteapta ca prima reducere de dobanda sa aiba loc in luna mai 2024.

Datele economice slabe in Statele Unite, mai ales in ceea ce priveste somajul, au generat un interes crescut pentru obligatiunile guvernamentale la nivel mondial. Acest lucru a avut un impact pozitiv si asupra performantei activelor cu un grad mai mare de risc. Stirile macroeconomice si climatul din piata de actiuni au determinat randamentele titlurilor de stat cu scadenta de 10 ani emise de SUA sa scada cu 45 de puncte de baza pe parcursul lunii.

British Petroleum (BP), unul dintre gigantii din industria petroliera a anuntat ca va opri livrarile prin Marea Rosie din cauza atacurilor gruparii Houthi din Yemen, care au afectat si alte companii din aceasta industrie. Exista riscul ca lanturile de aprovizionare sa fie afectate. Deja s-a observat un impact asupra cotatiilor petrolului, care au inregistrat o depreciere de aproximativ 6% in luna decembrie, in ciuda unei scaderi mai mari decat se astepta a stocurilor de petrol conform raportului Departamentului american pentru Energie (DoE).

Principalii indici bursieri din China si Hong Kong s-au situat pe un trend ascendent in luna decembrie (indicele HANG SENG +0.03%), fiind in corelatie cu pietele globale de actiuni. Indicii chinezi au inregistrat una dintre cele mai slabe performante la nivel mondial pe tot parcursul anului 2023, din cauza lipsei redresarii asteptate in urma pandemiei Covid.

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!