Skip to main content

Buletin Informativ

Evolutia pietelor financiare

In luna Februarie, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:

  • Indicele american S&P500 a inregistrat o scadere lunara de 2.61%, Dow Jones Industrial Average a marcat o scadere de 4.20%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o scadere de aproximativ de 1.11%;
  • In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o crestere lunara de 0.43%, in timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a marcat o scadere de 9.41%;
  • Bursele din Europa au inregistrat evolutii pozitive, indicele Euronext 100 a avut o crestere de 1.68%, indicele FTSE 100 inregistrand o crestere de 1.35%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania, a crescut cu 1.57%;
  • Pe plan local, indicele BET a crescut cu 1.41% in timp ce indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o crestere de 4.46% fata de luna precedenta.

Adriana Sarbu

Senior Investment Analyst

BVB SAI Certinvest

Romania

Piata de actiuni locala a avut un trend ascendent in luna februarie (BET 1.41%) sustinut de rezultatele financiare aferente anului 2022 care au fost mai bune decat asteptarile analistilor, ceea ce a conturat o imagine pozitiva.

La ultima sedinta de politica monetara din luna februarie, BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pe an, precum si mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an.

Totodata, Guvernul Romaniei a aprobat un memorandum prin care solicita companiilor cu capital majoritar de stat distribuirea unei cote de minimum 90% din profitul net al anului trecut sub forma de dividend. Coform memorandului, in cazuri temeinic justificate, se poate repartiza o cota mai mica de 90% din profit.

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanda de referinta cu inca 50 de puncte de baza (bps), ducand rata principala de refinantare la 3,0%. Reprezentantii BCE se asteapta la o noua crestere in luna martie. Pietele au interpretat in ianuarie ca ritmul majorarilor ratelor de dobanda s-ar putea modera in curand pe masura ce inflatia se dovedeste a avea o tendinta descendenta. Cu toate acestea, datele preliminare pentru februarie au indicat ca inflatia a crescut din nou atat in Franta (7,2% fata de anul trecut), cat si in Spania (6,1%, fata de 5,9% in ianuarie).

Evolutiile din plan macroeconomic regional au determinat cresterea randamentului obligatiunilor suverane germane pe 10 ani cu 36 de puncte de baza.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) in zona euro, care masoara activitatea in industrie si in sectorul serviciilor, a crescut in februarie la 51,6 puncte, de la 51,3 puncte luna precedenta. Analistii se asteptau ca indicele sa se situeze la nivelul de 51 de puncte.

FED Rates Certinvest

Statele Unite

Luna februarie a fost marcata de volatilitatea pietelor financiare pe fondul temerii investitorilor ca perioada de inflatie ridicata nu va lua sfarsit atat de usor, iar ca bancile centrale vor fi nevoite sa creasca in continuare ratele de dobanda.

In acest context, Rezerva Federala (Fed) a majorat ratele dobanzilor cu 25 puncte de baza in cadrul eforturilor de reducere a inflatiei. Reprezentantii FED au comunicat foarte explicit prioritatea lor privind stapanirea puseului inflationist si ca obiectivul lor de 2% este realizabil.

La nivelul pietei fortei de munca rata somajului a crescut la 3,6% in luna februarie, de la 3,4% luna precedenta, cand s-a inregistrat cel mai redus nivel din ultimii 53 de ani. Inflatia anuala din SUA a crescut cu 6,4% in ianuarie fata de anul precedent. Economistii se asteptau la o decelerare a indicelui preturilor de consum (IPC) anual la 6,2%, de la ritmul de 6,5% înregistrat în decembrie. Aceste date au determinat cresterea randamentelor titlurile de stat emise de SUA cu scadenta de 10 ani (barometru pentru costul de finantare in SUA) cu 41 de puncte de baza.

Cotatia petrolului (Brent) a scazut cu  0.71% in luna februarie ca urmare a problemelor privind cererea din China, dar si din cauza discutiilor privind plafonarea pretului petrolului rusesc.

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!