Skip to main content

Buletin Informativ

Evolutia pietelor financiare

In luna Ianuarie, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:

Indicele american S&P500 a inregistrat o crestere lunara de 6.18%, Dow Jones Industrial Average a marcat o crestere de 2.84%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o crestere de aproximativ de 10.68%;

In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o crestere lunara de 4.72%, in timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a marcat o crestere de 10.42%;

Bursele din Europa au inregistrat evolutii pozitive, indicele Euronext 100 a avut o crestere de 7.78%, indicele FTSE 100 inregistrand o crestere de 4.29%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania, a crescut cu 8.65%.

Pe plan local, indicele BET a crescut cu 4.08% in timp ce indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o crestere de 7.26% fata de luna precedenta.

Adriana Sarbu

Senior Investment Analyst

Romania

Piata de actiuni locala a avut o evolutie pozitiva in luna ianuarie (BET +4.08%), in corelatie cu pietele globale de actiuni. La ultima ședinta de politica monetara din luna ianuarie, BNR a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pe an, de la 6.75% pe an. Aceasta a fost a saptea crestere a ratei dobanzii de referinta BNR, pe fondul cresterii inflatiei.

Obligatiunile romanesti in luna ianuarie au avut o performanta favorabila a pretului in contextul scaderii dobanzilor la titlurile de stat in concordanta cu asteptarile pentru reducerea semnificativa a ratei inflatiei. Aceasta a scazut la 16.4% in luna decembrie, de la 16.8% in luna precedenta, fiind sub asteptarile analistilor. Pentru finalul anului 2023, media asteptarilor analistilor din Bloomberg pentru rata anuala a inflatiei in Romania este de aproximativ 11%.

Principalii indicatori economici pentru care s-au raportat date au fost productia industriala si vanzarile cu amanuntul. Primul indicator a inregistrat o scadere de 3.5% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, un nivel care arata tendinta de incetinire a economiei locale. Aceasta tendinta este confirmata si de raportarea privind vanzarile cu amanuntul, care au inregistrat un ritm anual de crestere de 3.8%, in incetinire vizibila comparativ cu perioada 2021-2022.

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

In zona euro, dupa cum era anticipat, Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat cele trei rate ale dobanzii cheie cu 50 de puncte de baza. Reprezentantii BCE se asteapta ca ratele sa creasca in continuare semnificativ, dar intr-un ritm constant. Totodata, BCE a mentionat ca intentioneaza sa creasca ratele in luna martie cu inca 50 de puncte de baza.

Rata anuala a inflatiei din Zona Euro a ajuns la 9.2 % in decembrie, de la 10.1% in luna precedenta si sub estimarile pietei de 10,40% (estimari preliminare) datorita scaderii continue a preturilor la energie, care anterior au dus-o la un nivel record.

Globe Seen From Space

Global

Inflatia anuala din SUA a continuat sa scada in luna decembrie 2022, pentru a sasea luna consecutiva, pana la 6,5%, de la 7,1% in noiembrie 2022. Pe masura ce inflatia se dovedeste a avea o tendinta descendenta, reprezentantii FED ar putea reduce ritmul majorarilor de dobanda. Ca urmare, rata de dobanda la titlurile de stat cu scadenta de 10 ani a scazut, fapt ce a contribuit la sentimentul pozitiv observat pe pietele globale de actiuni.

Economia americana a crescut cu 2.9% anualizat, cresterea PIB real din T4 peste asteptarile analistilor de +2.6% anualizat, in timp ce rata somajului a scazut pana la 3,4% in luna ianuarie, in ciuda proiectiilor pentru o incetinire economica iminenta.

Cotatia petrolului (Brent) a castigat aproximativ 2% in luna ianuraie. Embargoul UE asupra produselor derivate din petrol rusesti este asteptat sa intre in vigoare la inceputul lunii februarie si ar putea duce la o volatilitate mai mare a pretului petrolului.

Economia chineza a inregistrat o rata anuala de crestere de 2.9%, in incetinire fata de ritmul anterior, insa indicatori pe termen mai scurt sugereaza o posibila reaccelerare a ritmului de crestere, dupa cum arata sondajul PMI care a inregistrat un nivel de 49.2, peste valoarea de 48 inregistrata la finalul anului 2022.

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!