Evolutia pietelor financiare
In luna mai, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:
- Indicele american S&P500 a inregistrat o crestere lunara de 4.96%, Dow Jones Industrial Average a marcat o apreciere de 2.58%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o crestere de 6.39%;
- In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o crestere de 0.21%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a apreciat cu 2.54%;
- Bursele din Europa au inregistrat o evolutie pozitiva. Indicele Euro Stoxx 50 a avut o crestere de 2.42%, indicele FTSE 100 inregistrand o crestere de 2.03%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania s-a apreciat cu 3.16%;
- Pe plan local, indicele BET-TR a crescut cu 5.55%
Adriana Sarbu
Manager de Fond
Romania
Indicele BET s-a majorat cu 5.55 % în luna mai in line cu indicii externi. La BVB, performanța pozitivă a fost susținută de acțiuni precum MedLife (+23,49%), Digi Communications N.V. (+19,22%) și Transgaz (+18,78%).
Piața obligațiunilor emise de statul român a fost sub influența volatilității internaționale, iar raliul obligațiunilor emise de SUA a alimentat entuziasmul investitori, inclusiv cei de pe piața europeană. Astfel, indicele titlurilor de stat românești a crescut cu 0,63%.
Contextul economic, așa cum a fost reflectat de indicatorii macroeconomici raportați în timpul lunii, este unul în care rata de crestere a vânzărilor cu amănuntul se situează pe o tendință ascendentă și peste așteptări. Astfel, volumul vânzărilor de bunuri in comerț s-a majorat cu 0.8% în luna aprilie comparativ cu luna martie, fiind inregistrate creșteri in termeni trimestriali pe toate cele trei segmente.
Rata anuală a inflației a continuat să decelereze rapid în mai, reducându-se la 5,1% de la 5,9% în aprilie.
În luna mai, dinamica prețurilor de consum a continuat să fie influențată pozitiv de scăderea costurilor la curent electric (-0,8% față de aprilie) și gaze naturale (-7,9% față de aprilie). De asemenea, prețurile combustibililor (solizi și lichizi) au înregistrat o reducere de 1% comparativ cu aprilie, pe fondul scăderii prețurilor petrolului la nivel global. Categoria de fructe, legume și ouă a înregistrat o scădere de 1% în mai față de aprilie, iar datele ajustate sezonier indică o tendință descendentă pentru aceste prețuri în perioada martie-mai.
Estimările publicate de Institutul Național de Statistică (INS), în schimb, confirmă performanța slabă a economiei din primul trimestru al anului 2024, cu o creștere a PIB-ului real de doar 0,1% comparativ cu T1 2023. Decelerarea rapidă a avansului anual al PIB real din T1 2024 a fost cauzată de performanța slabă a investițiilor (pe partea cererii agregate) și a activităților din construcții și servicii (pe partea ofertei agregate). În schimb, consumul populației a avut o performanță mai bună, crescând cu 3,3% în T1 2024, față de 3% în T4 2023, datorită creșterii venitului disponibil real.
În aceste condiții, în ședința din 13 mai, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis păstrarea dobânda cheie la 7.00%; dobânda Lombard la 8.00% si dobânda la depozite la 6.00%. Așteptările pieței indică o posibilă reducere inițială a ratei cu 25 de puncte de bază în luna iulie sau septembrie, însă riscul amânării pentru întâlnirile viitoare a crescut din cauza încetinirii procesului dezinflaționist. Riscurile inflaționiste pe termen scurt sunt generate de măsurile fiscale, politica de venituri. Banca Națională a României a ajustat ușor prognoza de inflație pentru sfârșitul anului curent la 4.9%. Cu toate acestea, instituția și-a păstrat estimarea pentru finalul anului 2025 la 3.5%, cifra situata chiar la limita maxima a intervalului urmărit in mod oficial.
În luna mai, indicele BCR Romania Manufacturing PMI a crescut la 52,00 puncte față de 51,5 în luna aprilie, atingând un nivel maxim până în prezent. Pentru a doua oara de la începutul înregistrării datelor în iulie 2023, membrii panelului au remarcat o îmbunătățire a situației afacerilor. Atât volumul producției, cât și comenzile noi au înregistrat valori peste 50 în această lună și au fost principalele motoare ale creșterii PMI. Toate componentele, cu excepția ’’Stocurilor de achizitii’, au avut un impact pozitiv în luna mai. (sursa: BCR, S&P Global Market Intelligence)
Europa
Acțiunile din Europa au înregistrat o evoluție pozitivă în luna mai. Sectorul imobiliar și sectorul utilități au înregistrat creșteri semnificative în luna mai, pe fondul anticipării unei reduceri a ratei dobânzii în întâlnirea Băncii Centrale Europene (BCE) din iunie. Sectorul financiar a fost, de asemenea, puternic datorită rezultatelor financiare solide. În schimb, sectorul energetic a înregistrat cea mai slabă performanță din cauza prețurilor mai scăzute la petrol.
În Europa, în ciuda unei piețe a muncii puternice, creșterea economică rămâne anemică, iar a crescut la 2,6% în mai față de 2,4% în aprilie. In primul trimestru al anului 2024, PIB ajustat sezonier a crescut cu 0.3% in zona euro, comparativ cu ultimul trimestru din 2023. Fata de acelasi trimestru al anului precedent, PIB ajustat sezonier a crescut cu 0.4%.
Indicele compozit PMI „flash” HCOB a atins un maxim al ultimelor 12 luni de 52,3 pentru luna mai. Datele PMI se bazează pe sondaje efectuate în rândul companiilor din sectoarele de producție și servicii. O citire peste 50 indică o creștere, în timp ce sub 50 indică o contracție.
SUA
În luna mai, acțiunile americane au atins noi maxime, influențate de rezultatele financiare solide raportate de companii pentru trimestrul I. Mai mult de jumătate din câștigurile înregistrate de S&P 500 in luna mai pot fi atribuite performanței a patru giganți tehnologici: Nvidia (+26%), Apple (+13%), Microsoft (+6,8%), și Alphabet(+6%).
În SUA, tendințele de dezinflație stagnează, iar presiunile asupra prețurilor în Sectorul de servicii rămân persistente. Ultimele date privind inflația au arătat doar o încetinire modestă atât în categoriile generale, cât și în cele de bază, aducând ratele anuale la 3,4% și 3,6%. Minutele ședinței Comitetului Federal pentru Piețele Deschise (FOMC) din mai au consolidat îngrijorările legate de lipsa progresului în dezinflație, diminuând speranțele pentru o reducere iminentă a ratelor dobânzii.
Cu toate acestea, respingerea de către președintele Powell a posibilității unor noi creșteri ale ratelor a contribuit la creșterea valorii obligațiunilor de tezaur (Treasury Bonds) pe parcursul lunii, cu randamentele obligațiunilor pe 2 și 10 ani scăzând cu 17 și, respectiv, 19 puncte de bază.