Skip to main content

Buletin Informativ

Evolutia pietelor financiare

In luna mai, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:

  • Indicele american S&P 500 a inregistrat o crestere lunara de 0.25%, Dow Jones Industrial Average a marcat o scadere de 3.48%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o crestere de aproximativ 5.80%;
  • In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o crestere lunara de 7.04%, in timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a marcat o scadere de 8.35%;
  • Bursele din Europa au inregistrat evolutii nefavorabile, indicele Euro Stoxx 50 a avut o scadere de 3.68%, indicele FTSE 100 inregistrand o scadere de 4.92%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania a scazut cu 1.62%;
  • Pe plan local, indicele BET a scazut cu 0.31% in timp ce indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o scadere de 3.10% fata de luna precedenta.

Adriana Sârbu

Senior Investment Analyst

BVB SAI Certinvest

Romania

Piata de actiuni romaneasca a avut o evolutie pozitiva in luna mai, indicele BET-TR (ce reflecta evolutia celor mai lichide 20 de titluri de la Bursa de Valori Bucuresti plus dividendele acordate de companii) inregistrand o crestere de aproximativ 1%. Cresterea a fost sustinuta in special de rezultatele financiare pentru trimestrul 1 2023, care au fost peste asteptarile analistilor.

Piata locala a instrumentelor cu venit fix a incheiat in crestere luna mai, in continuarea evolutiei pozitive din aprilie. Atat dobanzile la titlurile de stat cat si cele pe termen scurt cotate pe piata interbancara au continuat sa scada, intr-un context marcat de raportarea unei valori sub asteptari pentru rata inflatiei anuale. Cresterea economica anuala la finalul trimestrului 1 a inregistrat de asemenea o valoare sub asteptari, ceea ce confirma tendinta de incetinire a economiei observata anterior.

Contextul macroeconomic a fost marcat de relaxarea conditiilor financiare dupa ce rata inflatiei anuale a atins o valoare sub asteptari de 11,2%, iar dobanzile interbancare pe termen scurt au scazut.

La ultima sedinta de politica monetara din luna februarie, BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7% pe an, precum si mentinerea ratei dobanzii pentru facilitarea de creditare (Lombard) la 8% pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6% pe an. De asemenea, conform raportului BNR, se asteapta o incetinire modesta a cresterii economiei in primele doua trimestre din 2023, pe fondul contractiei productiei industriale si a decelerarii ritmului lucrarilor de constructii.

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

Actiunile din Europa au avut o evolutie slaba in luna mai pe fondul datelor macroeconomice mai slabe decat asteptarile.

Economia Germaniei a intrat in recesiune tehnica in trimestrul 1 din 2023, inregistrand o scadere de 0,3%, de la o estimare timpurie de stagnare la 0%.

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanda de referinta cu inca 0.58 puncte procentuale (pp), ducand rata principala de refinantare la 3,25%.
Inflatia din zona Euro a scazut mai mult decat asteptarile economistilor. Cu toate acestea, desi pare ca a fost depasit varful acesteia, BCE planuieste sa creasca ratele de dobanda in continuare.

Globe Seen From Space

Global

Luna mai a fost marcata de volatilitatea pietelor financiare americane pe fondul incertitudinii legate de negocierile privind plafonul datoriei din SUA. La sfarsitul lunii, presedintele american Joe Biden si presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, Kevin McCarthy, au ajuns la un acord de principiu pentru evitarea incapacitatii de plata prin ridicarea plafonului datoriei publice a SUA pana la 1 ianuarie 2025. In acest context, Rezerva Federala (Fed) a majorat ratele dobanzilor in cadrul eforturilor de reducere a inflatiei. Cresterea duce dobanda de referinta a fondurilor federale la un interval tinta între 5,00%-5,25%.

Arabia Saudita a anuntat noi reduceri voluntare ale productiei, de aproximativ 1 milion de barili pe zi, sustinand, astfel, cresterea pretului petrolului.

Activitatea economica din China a scazut mai repede decat se asteptau analistii in luna mai, din cauza cererii in scadere, ceea ce a sporit presiunea pentru a sustine o redresare economica inegala.

Indicatorul oficial Composite Purchasing Managers (PMI), care masoara activitatea in industrie si in sectorul serviciilor, a scazut la minimul ultimelor cinci luni, la 48.8, in scadere de la 49.2 in aprilie si sub pragul de 50 de puncte care separa expansiunea de contractie. Activitatea din sectorul serviciilor s-a extins in luna mai in cel mai lent ritm din ultimele patru luni, indicele oficial PMI non-productie scazand la 54.5 de la 56.4.

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!