Skip to main content

Buletin Informativ

Evolutia pietelor financiare

In luna februarie, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii: 

  • Indicele american S&P 500 a inregistrat o crestere lunara de 5.1%, Dow Jones Industrial Average a marcat o crestere de 2.22%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o crestere de aproximativ 6.12%; 
  • In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o crestere de 7.94%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a apreciat cu 6.63%; 
  • Bursele din Europa au inregistrat evolutii mixte. Indicele Euro Stoxx 50 a avut o crestere de 4.93%, indicele FTSE 100 inregistrand o scadere de 0.01%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania s-a apreciat cu 4.58%; 
  • Pe plan local, indicele BET-TR a crescut cu 2.48%, iar indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o crestere de 4.7% fata de luna precedenta. 

Adriana Sarbu

Senior Investment Analyst

BVB SAI Certinvest

Romania

Indicele BET-TR a avut o evolutie pozitiva in luna februarie (BET- TR +2.48 % luna/ luna), pe fondul contributiei din partea actiunilor BRD Groupe Societe Generale (+11.88% luna/ luna ), Digi Communications N.V.( +7.71% luna/ luna) sau OMV Petrom S.A. (+7.30% luna/ luna ). Totodata, pe piata locala, rezultatele financiare preliminare aferente anului 2023 au fost mai bune decat asteptarile pietei, oferind optimism investitorilor.

Luna februarie nu a fost marcata de miscari semnificative in ceea ce priveste ratele dobanzilor pe piata locala. Acestea au ramas relativ stabile intr-un context macroeconomic favorabil, in care rata de crestere a PIB pentru ultimul trimestru al anului 2023 a fost raportata la 2,9%, o valoare peste asteptari. Alti indicatori macroeconomici sugereaza insa ca economia locala se afla intr-un context mixt. Astfel, vanzarile cu amanuntul si-au incetinit rata anuala de crestere la 1,5%, iar vanzarile in industrie au scazut cu 4% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.

Prima versiune a BCR Romania Manufacturing PMI arata o scadere in luna februarie, dupa trei luni consecutive de imbunatatiri, ajungand la 47,1 fata de 47,6 in luna precedenta (50 este punctul care separa expansiunea de contractie in sondajele PMI). Aceasta a fost determinata in principal de declinul comenzilor noi, care au scazut din cauza slabirii accentuate a cererii externe.

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

Actiunile din Europa au inregistrat o evolutie pozitiva in luna februarie, influentate de datele macroeconomice peste asteptari si de raportarile financiare aferente ultimului trimestru din 2023.

Indicele compozit PMI „flash” HCOB, care include sectoarele de productie si servicii, a crescut la 48.9 in februarie de la 47.9. Aceasta evolutie reflecta o imbunatatire a perspectivei pentru dinamica consumului privat pe termen scurt, pe fondul diminuarii presiunilor inflationiste si costurilor de finantare. Indicatorul se situeaza tot sub nivelul de 50, sugerand ca economia stagneaza (50 este punctul care separa expansiunea de contractie in sondajele PMI).

Datele pentru luna februarie au aratat ca inflatia din zona euro (masurata prin indicele preturilor de consum) a scazut la 2,6%, de la 2,8% in ianuarie. Presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat ca „Actualul proces dezinflationist este asteptat sa continue. Insa consiliul guvernatorilor trebuie sa aiba incredere ca asta ne va duce in mod sustenabil la tinta noastra de 2%”.

Oficialii Bancii Centrale Europene sunt de parere ca sedinta din luna iunie ar fi momentul cel mai potrivit pentru a incepe sa reduca dobanzile, chiar daca unii ar prefera o scadere mai rapida.

Globe Seen From Space

Global

Piata de actiuni din SUA a avut o evolutie pozitiva in luna februarie (S&P 500  5.1%luna/ luna). Datele economice publicate in SUA continua sa indice ca cel mai probabil vom asista la o „aterizare lina” a economiei, iar raportarile financiare pentru anul 2023 au oferit un suport pozitiv pietelor. NVIDIA a fost lider, cu o crestere de peste 28% in februarie (actiunile au adaugat 275 de miliarde de dolari la capitalizarea de piata in urma raportului de profit din 21 februarie).

Rezerva Federala (FED) a avut o sedinta de stabilire a politicilor chiar la sfarsitul lunii ianuarie. In urma acesteia, ratele dobanzilor au fost mentinute la 5,25-5,5%, iar presedintele FED, Jerome Powell, a indicat ca o reducere a ratelor in luna martie este putin probabila. Datele mai bune decat erau asteptate in SUA publicate in februarie nu au schimbat prea mult aceasta imagine.

Conform celui mai recent raport al Departamentului Comertului din SUA, indicele preturilor de consum a crescut cu 3,2% in februarie fata de aceeasi perioada a anului anterior, peste asteptarile analistilor. Se astepta ca raportul sa arate o incetinire a cresterii preturilor CORE precum si o crestere a preturilor headline care sa ramana neschimbata fata de luna precedenta.

Revenirea pietei japoneze de actiuni s-a accelerat in februarie, cu indicele Nikkei 225 depasind in cele din urma maximul istoric de 38.915 yeni, stabilit in perioada bulei din decembrie 1989. Nikkei a incheiat luna la 39.166 yeni, inregistrand un randament de 7,9%. Raliul pietei a fost sustinut de castigurile solide, chiar daca datele macroeconomice publicate, cum ar fi PIB-ul trimestrial 4, consumul si sentimentul economic, au fost oarecum slabe.

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!