Buletin Informativ

Evolutia pietelor financiare

La sfarstiul lunii decembrie 2022, principalii indicatori ai pietelor de capital au inregistrat urmatoarele evolutii:

In Romania, indicele BET a scazut cu 0,57%, iar indicele pietei alternative, BET AeRO a inregistrat o scadere de 0,46% fata de luna anterioara.

In Europa, indicele Euronext 100 a avut o scadere de 4,30%, indicele FTSE 100 inregistrand o scadere 1,60%, mai putin severa decat indicele DAX al bursei din Germania, care a scazut cu 3,29%.

Pe piata americana, indicele S&P500 a inregistrat o scadere lunara de 5,90%, Dow Jones Industrial Average a marcat o scadere de 4,16%, in timp ce indicele companiilor din tehnologia informatiilor, Nasdaq Composite Index, a inregistrat o scadere de aproximativ de 8,73%;

Bursele din Asia au inregistrat evolutii mixte la sfarsitul anului 2022. Astfel, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o scadere lunara de 6,70%, in timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a marcat o crestere de 6,37%.

Valentin Stanciu

Valentin Stanciu

Risk Administrator

Romania

Indicatorul sentimentului economic ESI (en. Economic Sentiment Index), care masoara perceptia companiilor privind conditiile de afaceri, a crescut cu 1,64% fata de luna anterioara. Mai mult, nivelul atins este cel mai ridicat din ianuarie 2020 si pana in prezent, desi rata anuala a inflatiei a crescut substantial, atingand 16,8% fata aceasi perioada a anului trecut.

Deficitul comercial a atins un nou record la 10 luni din 2022, conform celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica, la sfarsitul anului trecut: exporturile au fost de 77 mld. euro, iar importurile de 105 mld. euro, deficitul comercial fiind de 28 mld. euro.

Planul bugetului public pentru anul 2023 tinteste un deficit de 4,4% din PIB (aproximativ 68,3 miliarde de lei). Nivelul este in linie cu traiectoria de consolidare fiscala agreata de guvern pe termen mediu si lung. O mentiune importanta a planului bugetar pentru 2023 este cresterea nivelului cheltuielilor publice de investitii la 7,2% din PIB de la 6,2% din PIB in 2022. Proiectia bugetului este bazata pe o crestere a PIB nominal de 11,2%, respectiv de 2,8% a PIB real.

Institutul National de Statistica (INS) a publicat date provizorii pentru Recensamantul Populatiei si Locuintelor din 2021. Conform acestora, populatia rezidenta din Romania totaliza 19.053.815 persoane in luna decembrie 2021, fiind cu 30 mii de persoane mai mare decat estimarile realizate de INS pentru momentul respectiv.

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

Rata somajului a scazut de la 6,6% la 6,5%, ceea ce arata ca piata fortei de munca ramane rezistenta in ciuda incetinirii economiei. Indicele industriei prelucratoare (PMI) din zona euro care a crescut in decembrie. Presiunile inflationiste continua sa se estompeze din cauza cererii mai scazute si a atenuarii problemelor din lantul de aprovizionare.

Dupa Banca Angliei a urmat Banca Centrala Europeana cu o majorare a ratei de 50 de puncte de baza. Avand in vedere ca se asteapta o recesiune superficiala in zona euro, deficitul de forta de munca nu va disparea din toate sectoarele, iar presiunea modesta in sensul cresterii salariilor se va mentine.

Cresterile de pana acum ale ratelor de dobanda ale BCE au dus la o inasprire a conditiilor de finantare pentru gospodarii si intreprinderi. In timp ce cresterea creditelor ipotecare a incetinit deja, imprumuturile intreprinderilor sunt afectate mai mult de temerile legate de recesiune decat de ratele mai mari.

FED Rates Certinvest

USA

O majorare a ratei de dobanda de 50 de puncte de baza a avut loc in sedinta Fed din decembrie, avand in vedere inflatia ridicata si o piata a locurilor de munca stransa. In randul specialistilor este asteptata o recesiune, iar scaderea randamentelor titlurilor de stat si slabirea dolarului submineaza eforturile Fed de a atenua presiunile asupra preturilor.

Dolarul american se lupta in continuare cu sezonalitatea lunii decembrie, ceea ce il duce la niveluri mai slabe. Factorii macroeconomici continua sa indice o revenire a dolarului, insa este posibil ca salariile de astazi din SUA sa nu reuseasca sa declanseze o inversare a acestei tendinte, iar riscurile de depreciere a dolarului persista.

Bursa de pe Wall Street a inregistrat in 2022 cea mai slaba performanta de dupa 2008, afectata de inflatia ridicata si de majorarile de dobanzi ale Fed. Sectorul serviciilor de comunicatii a inregistrat cea mai slaba performanta in indicele S&P 500, cu o scadere de peste 40%, in timp ce sectorul energiei a fost singurul cu o evolutie pozitiva (crestere de 59%).

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!