Buletin Informativ

Noiembrie 2022

Evolutia pietelor financiare

In luna noiembrie bursele europene au inregistrat din nou evolutii pozitive. Astfel, indicele Euronext 100 a avut o crestere de 7.77%, indicele FTSE 100 a inregistrat o crestere de 6.74%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania, a crescut cu 8.63%. Pe plan local, indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti crescut cu 8.59% in timp ce indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o scadere de 1.69% fata de luna precedenta.

Indicele american S&P500 a inregistrat o crestere lunara de 5.38%, Dow Jones Industrial Average a marcat o crestere de 5.66% , iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o crestere de aproximativ de 4.37%.

In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o crestere lunara de 1.38%, in timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a marcat o crestere de 26.62%.

BVB SAI Certinvest

Romania

Piata de actiuni locala a avut o evolutie pozitiva in luna noiembrie (Bet Index + 8,6% ), in corelatie cu pietele globale de actiuni, pe fondul raportarilor financiare aferente trimestrului al treilea. Companiile de la Bursa de Valori Bucuresti au avut rezultate financiare peste asteptarile analistilor, ceea ce a ajutat la o performanta buna a pietei romanesti de actiuni.

Bursa de Valori Bucuresti a ajuns la sfârsitul celui de-al treilea trimestru la un numar record de 128.026 de investitori, in crestere cu 9,2% fata de intervalul aprilie-iunie 2022, cand totalul a fost de 117.292.

Pe plan local, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, la inceputul lunii noiembrie,  majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,75% pe an, de la 6,25% pe an; respectiv majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 7,25% pe an, si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 5,75%, de la 5,25% pe an, incepand cu data de 9 noiembrie 2022.

Datele BNR arata ca rata creditelor neperformante a crescut de la 2,82% in septembrie la 2,87% in octombrie 2022, cel mai ridicat nivel din luna august. In perioada ianuarie-octombrie, acest indicator a prezentat o valoare medie de 3,1%, in scadere fata de 3,8% in urma cu un an, evolutie sustinuta de continuitatea redresarii post-pandemie si de nivelul scazut al costurilor reale de finantare.

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

La nivelul regiunii increderea in economie s-a ameliorat in luna noiembrie. Astfel, indicatorul agregat de incredere la nivelul economiei (ESI – Economic Sentiment Index), publicat de Comisia Europeana, a atins 92,2 puncte, in crestere de la 91,2  puncte in luna septembrie. De asemenea, climatul pozitiv din sfera pieței forței de munca s-a consolidat in octombrie, rata șomajului scazand la nivelul minim  istoric de 6,5%.

Rata anuala a inflatiei din Zona Euro a scazut la 10,0% YoY in noiembrie, de la 10,6%% YoY in luna precedenta si sub estimarile pietei de 10,4%, ca urmare a unei cresteri mai mici a costului energiei (34,9% fata de 41.5%). Cifrele privind inflatia ar trebui sa reduca presiunile la adresa Bancii Centrale Europene (BCE), care in acest an a fost nevoita sa demareze cea mai rapida majorare a dobanzilor de referinta din istoria sa pentru a ţine sub control o inflaţie care este de cinci ori peste tinta sa de 2%.

FED Rates Certinvest

USA

Dupa cum era anticipat, Rezerva Federala (FED) a majorat ratele dobanzilor cu 75 puncte de baza in cadrul eforturilor de reducere a inflatiei. Reprezentantii FED au comunicat foarte explicit prioritatea lor privind stapanirea puseului inflationist, in dauna mandatului de mentinere a unei rate de somaj structurale optima.

La nivelul pietei fortei de munca, rata somajului a stagnat la 3,7% in noiembrie, cel mai ridicat nivel din februarie. Inflatia anuala din SUA a scazut usor la 7,7%, ceea ce a consolidat asteptarile ca FED ar urma sa reduca ritmul de crestere a dobanzilor (cu doar  50 puncte de baza) incepand chiar cu intalnirea din decembrie. Acestea au determinat scaderea ratei de dobandă la titlurile de stat cu scadenta de 10 ani (barometru pentru costul de finanțare in SUA), fapt ce a contribuit la sentimentul pozitiv de pe pietele globale de actiuni.

Cotatia petrolului a scazut (petrolul Brent -4,5% luna pe luna), ajungand sa anuleze toata cresterea din acest an in fața problemelor privind cererea din China, dar si din cauza discutiilor privind plafonarea pretului petrolului rusesc.

Indicele Manufacturing PMI, indicele tendintei economice in sectorul de productie, a scazut in luna noiembrie de la 50,4 puncte la 47,6 puncte, cu mult sub estimarile pietei de 50,0 de puncte, reprezentand  cel mai redus nivel de la impactul pandemiei, la jumătatea anului 2020.

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!