Skip to main content

Buletin Informativ

Evolutia pietelor financiare

In luna octombrie, pietele financiare au avut urmatoarele evolutii:

  • Indicele american S&P 500 a inregistrat o scadere lunara de 2.20%, Dow Jones Industrial Average a marcat o scadere de 1.36%, iar Nasdaq Composite Index a inregistrat o scadere de aproximativ 2.78%;
  • In Asia, indicele Nikkei 225 al pietei din Tokyo a inregistrat o scadere de 3.14%, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a depreciat cu 3.99%;
  • Bursele din Europa au inregistrat evolutii negative. Indicele Euro Stoxx 50 a avut o scadere de 2.71%, indicele FTSE 100 inregistrand o scadere de 3.76%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania s-a depreciat cu 3.75%;
  • Pe plan local, indicele BET-TR a crescut cu 0.12%, iar indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o scadere de 1.97% fata de luna precedenta.

Adriana Sârbu

Senior Investment Analyst

BVB SAI Certinvest

Romania

Indicele BET a incheiat luna intr-o usoara scadere, pe fondul aportului negativ din partea actiunilor Hidroelectrica si SNP Petrom. Pe de alta parte, Banca Transilvania si Romgaz au avut o contributie pozitiva la evolutia indicelui.

Piata obligatiunilor de stat din Romania a reactionat la climatul macro-financiar international si la stirile interne. In acest context, au avut loc cresteri de dobanzi pentru titlurile de stat romanesti, in special pentru maturitatile mai lungi de 5 ani. Nu au existat emisiuni semnificative de obligatiuni corporative, insa oferta de titluri de stat a crescut prin listarea la BVB a cinci noi emisiuni de titluri de stat Fidelis.

Indicatorii macroeconomici locali au confirmat tendinta anterioara de incetinire a economiei romanesti. Astfel, ratele de crestere pentru vanzarile cu amanuntul si pentru PIB au fost raportate sub asteptari. Rata anuala de crestere a inflatiei a inregistrat o valoare sub 9%, in incetinire.

Pe plan intern, increderea in economie s-a ameliorat. Indicatorul de incredere in economie al Comisiei Europene (ESI) a crescut in octombrie la cel mai inalt nivel din martie, evolutie care exprima perspective de continuare a procesului de relansare economica post-pandemie in trimestrele urmatoare.

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

Actiunile din Europa au inregistrat o evolutie slaba in luna octombrie, influentate de datele macroeconomice sub asteptari si de temerile legate de conflictul din Orientul Mijlociu.

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa mentina neschimbata dobanda de referinta, la 4,5%, punand astfel capat unei serii de 10 cresteri consecutive. Presiunile inflationiste incep sa se diminueze, rata inflatiei scazand la mai putin de jumatate in ultimul an. BCE a declarat ca deciziile se vor baza pe evolutia principalilor indicatori din piata. Aceasta decizie de a mentine ratele politicii monetare va consolida asteptarile ca principalele banci centrale ale lumii, inclusiv Rezerva Federala a SUA, au incheiat in esenta ciclul de majorare al dobanzilor.

Indicele compozit PMI „flash” HCOB, care include sectoarele de productie si servicii, a scazut la 46,5 in octombrie, cel mai scazut nivel din noiembrie 2022, dupa 47,2 in septembrie. Aceasta evolutie reflecta perspective pesimiste pentru dinamica consumului privat pe termen scurt, pe fondul nivelurilor ridicate ale presiunilor inflationiste si costurilor de finantare.

Globe Seen From Space

Global

Piata de actiuni din SUA a avut o evolutie negativa in luna octombrie influentata, in mare parte, de preocuparile privind conflictul din Orientul Mijlociu, care ar putea escalada.

Rezerva Federala a pastrat rata dobanzii de referinta in intervalul 5,25% – 5,50%, cel mai inalt nivel atins in ultimele doua decenii. Acest lucru nu exclude posibilitatea unor interventii viitoare, intrucat oficialii se straduiesc sa aduca inflatia inapoi la obiectivul de 2% stabilit de banca centrala. In urma intalnirii, presedintele FED, Jerome Powell, a subliniat ca economia ramane robusta, cu un impact vizibil asupra pietei muncii.

Stirile macroeconomice si climatul din piata de actiuni au determinat cresterea ratei de dobanda la titlurile de stat pe scadenta 10 ani la 5%. Evolutia recenta este influentata de datele macroeconomice din SUA care au depasit asteptarile. Reactia negativa a investitorilor la datele economice pozitive din SUA se datoreaza faptului ca, in absenta unei economii slabe, reducerile de dobanzi vor fi implementate mai tarziu. Prin urmare, acestea vor ramane la nivelurile actuale pentru o perioada extinsa de timp.

Conform celui mai recent raport al Departamentului Comertului din SUA, indicele preturilor de consum in SUA a crescut cu 0.4% fata de luna septembrie, si cu 3.7% fata de anul trecut, usor peste asteptarile analistilor care anticipasera o crestere de 0.3%, respectiv de 3.6%. Costurile cu locuintele au fost principalul factor de crestere al inflatiei. Indicele preturilor pentru locuinte, care reprezinta aproximativ o treime din ponderea IPC, s-a majorat cu 0.6% in cursul lunii septembrie si cu 7.2% fata de anul trecut.

Actiunile chineze au inregistrat scaderi in octombrie pe fondul preocuparilor legate de incetinirea economiei si ingrijorarilor privind tensiunile continue dintre SUA si China.

Preturile petrolului s-au stabilizat aproape de minimele ultimelor trei luni, dupa o crestere surprinzatoare a stocurilor de petrol brut din SUA, ceea ce a ridicat ingrijorari cu privire la incetinirea cererii la cel mai mare consumator din lume.

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!