Buletin Informativ

Octombrie 2022

Evolutia pietelor financiare

Pietele financiare au revenit puternic, indicele Dow Jones Industrial Average a inregistrat o crestere lunara de 13,95%, investitorii pariind pe companii mai traditionale, cum ar fi sectorul financiar. S&P500 si Nasdaq au castigat aproximativ 8% , respectiv, 3,9%.

Hang Seng, indicele bursei din Hong Kong, a scazut la cel mai jos nivel din aprilie 2009, dupa ce a pierdut 14,72% in luna octombrie. Indicii pietelor din Australia, Japonia si Coreea de Sud au inregistrat castiguri de o singura cifra (6,01%; 4.5%, respectiv 6,23%).

Yenul japonez s-a depreciat intr-un ritm vertiginos fata de dolar in ultimele cateva luni, coborand sub nivelul ¥150 in timpul zilei de 20 octombrie. Ultima data cand yenul a fost la acest nivel a fost in august 1990.

In Europa, indicele paneuropean Stoxx 600, care urmăreşte activitatea a 600 de companii, a inregistrat o crestere de 6,28%, indicele FTSE 100 (Marea Britanie) inregistrand o crestere cu 2,91%, iar indicele DAX al bursei din Germania a crescut cu 9,41%.

Preturile cerealelor au crescut puternic la sfarsitul lunii dupa retragerea Rusiei din acordul de export al cerealelor prin Marea Neagra. Astfel, contractele futures pentru graul cu livrare in decembrie au crescut cu 5,5%.

Pe plan local, indicele BET a crescut cu 1,53%, in timp ce indicele pietei alternative, BET AeRO, a inregistrat o crestere de 0,81% fata de luna precedenta.

FED Rates Certinvest

USA

Inflatia totala in Statele Unite a fost de 8,2% pe parcursul anului pana in septembrie, potrivit celui mai recent raport al Indicelui Preturilor de Consum (IPC), o usoara moderare fata de august, dar mai mult decat se asteptau economistii. Cresterea locurilor de munca a fost puternica (+261,000), octombrie fiind a 22-a luna consecutiva in care economia americana a creat mai multe locuri de munca fata de cate au disparut.

La inceputul lunii noiembrie, este de asteptat ca Federal Reserve sa majoreze din nou dobanzile pentru a sasea oara consecutiv pentru a combate inflatia, care continua sa fie in cel mai rapid ritm din aproape 40 de ani. De asemenea, alegerile intermediare care vor avea loc la inceput de noiembrie vor avea consecinte directe asupra mai multor companii si sectoare cheie americane.

Oficialii Federal Reserve se asteapta ca rata somajului sa se situeze la 3,8% anul acesta si la 4,4% in 2023, in timp ce inflatia ar urma sa revina lent la tinta Fed de 2% in 2025.

Euro Zone SAI Certinvest

Zona Euro

Indicatorul agregat de incredere la nivelul economiei (ESI – Economic Sentiment Index), publicat de Comisia Europeana, s-a imbunatatit in luna octombrie (102,9 puncte, in crestere de la 102,4 puncte in septembrie). Avansul a fost determinat de cresterea increderii pe toate sectoarele componente, mai putin sectorul de constructii pentru care indicatorul de incredere s-a redus cu 0,6 puncte.

Inflatia in zona Euro a crescut pana la 10,7% in luna octombrie 2022, potrivit datelor preliminare publicate de Eurostat, depasind precedentul maxim istoric de 9,9% inregistrat in luna septembrie. Inflatia record din zona euro a determinat Banca Centrala Europeana sa majoreze dobanda de referinta intr-un ritm rapid (mai mult de 200 de puncte de baza in ultimele trei luni).

BVB SAI Certinvest

Romania

Indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC) si-a accelerat cresterea anuala pana la 13,4%, pe fondul unei cresteri lunare de 0,93%, conform datelor de la Institutul National de Statistica (INS). Rata medie lunara a inflatiei a fost de 1,24% in ultimele 12 luni, iar daca aceasta medie lunara se va mentine pana la sfarsitul anului, atunci rata anuala a inflatiei va fi de 17,3% in decembrie 2022.

La inceputul lunii octombrie, BNR a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an, de la 5,50% pe an. Aceasta este a saptea crestere a ratei dobanzii de referinta pe care o anunta BNR in acest an, pe fondul cresterii inflatiei.

Deficitul bugetului public a crescut in trimestrul 3, pe fondul cresterii cheltuielilor publice legate de plata decontarilor catre furnizorii de electricitate si gaze naturale si de cresterea transferurilor sociale. Avansul soldului creditelor acordate sectorului privat s-a temperat, totalizand 2,9%, nivel inferior celui de 4,3% inregistrat in trimestrul al II-lea.

Ai o intrebare? Suntem aici sa te ajutam!