Skip to main content

Înainte de orice, educația financiară este despre cum ne valorificăm veniturile, despre cât de mult de prețuim munca depusă pentru obținerea acestora și despre cât de abili suntem în a identifica oportunitățile și riscurile, atunci când vine vorba despre economisire.

Maximizarea valorii obtinute prin munca

Fiecare dintre noi își cunoaște prețul, știe câți bani valorează fiecare oră muncită; sau ar trebui să știe.  Cu toate acestea, prea puțin ne gândim la acest aspect atunci când deschidem portofelele sau când trecem cardul prin POS.

La nivel european, românii sunt cei mai conservatori atunci când vine vorba despre alternativele de plasare a economiilor, majoritatea (70%) preferând să le păstreze cash sau în depozite bancare, chiar dacă aceste modalități se dovedesc a fi nerentabile, deoarece nu produc un plus de  valoare care să acopere nici măcar rata inflației.

Pe de altă parte, investitorii în fondurile mutuale, puțini la număr la nivel național (aproximativ 320 000), preferă investițiile în fondurile cu venit fix (aproximativ 80%), date ce ne spun că românii nu au apetit pentru risc. Acest fapt ne arată că acești investitori privesc cu neîncredere evoluția pieței de capital, manifestând reținere față de fondurile diversificate sau cele de acțiuni, din cauza volatilității crescute.

Și totuși, pentru ce economisim și ce facem cu economiile noastre?

Cu toții știm că nu există investiție care să fie complet lipsită de riscuri, context în care trebuie să definim riscul ca fiind probabilitatea de a produce pierderi în raport cu investiția realizată.

De cele mai multe ori, oportunitățile financiare sunt asociate riscurilor; astfel, teama de a pierde bani ne determină ca nici măcar să nu investigăm ce oportunități de creștere putem avea pentru economiile personale. Din păcate, educația financiară superficială ne blochează perspectiva de a detecta oportunitățile și mijloacele cele mai adecvate și rămânem prizonierii unor concepții depășite.

De ce ar trebui să economisești și să investești?

Dacă cel puțin unul dintre argumentele de mai jos vă motivează, atunci nu mai e timp de pierdut:

  1. Pentru că doar așa vei putea să îți protejezi banii de inflație și să îți poți menține nivelul de trai, fără să fii nevoit să recurgi la împrumuturi sau la un al doilea job. Bineînțeles, nu există investiții fără riscuri, dar așa cum spuneam și mai înainte, acestea trebuie puse în balanță cu oportunitățile, pentru a nu face alegeri pe care apoi să îți fie greu să le mai corectezi.
  2. Pentru a le permite banilor deja câștigați să producă la rândul lor alți bani, care să îți sporească averea. Stând cu banii în bancă, riști să prinzi o criză și să nu mai poți face nimic. Într-un fond de investiții, banii câștigați ca urmare a randamentelor obținute sunt reinvestiți, generând la rândul lor alte câștiguri. Din păcate, frica de a pierde bani ne paralizează într-o lipsă de reacție, cauzată de lipsa cunoștințelor financiare, care ne face să nu sesizăm oportunitățile din jurul nostru.
  3. Pentru a avea o rezervă în cazul în care apar evenimente neplăcute în viața ta, situație în care vei fi nevoit să te împrumuți și, presat fiind de timp sau de suma prea mare, să nu obții cele mai bune condiții de rambursare.
  4. Pentru ca la perioada de retragere din activitate să ai dispoziție și alte surse de venit decât cele tradiționale (Pilonul I și Pilonul II). Ca să-ți poți menține nivelul de trai și după momentul retragerii din activitate, se spune că veniturile tale ar trebui să însumeze 75-80% din venitul tău de dinainte de pensionare.  Așadar, pentru o bătrânețe lipsită de griji, este recomandat să începi economisirea și investițiile cu 20 de ani înainte de pensionare.
  5. Pentru ca să investești în tine , în educația ta, pentru ca la un anumit moment să te poți recompensa pentru munca ta sau pur și simplu pentru un stil de viață mai relaxat.

Concluzie

Așadar, între oportunități și riscuri există o paletă largă de posibilități pe care fiecare este dator să le documenteze pentru ca echilibrul financiar să fie dat de decizii luate în cunoștință de cauză și să servească obiectivelor personale pe termen lung.

Monica EftimiuManager marketing si comunicare

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care  intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.