Skip to main content

Investitiile responsabile presupun integrarea factorilor non-financiari in procesul investitional. Criteriile ESG se refera la factori de mediu, sociali si de guvernanta corporativa (en. Environmental, Social, Governance). Acesta este un cadru utilizat pentru a evalua riscul de durabilitate si impactul etic al unei companii sau al unei investitii. Iata ce reprezinta fiecare criteriu ESG:

  • Environmental: Acest aspect evalueaza impactul unei companii asupra mediului si angajamentul acesteia fata de practicile durabile. Include factori precum emisiile de carbon, utilizarea resurselor, gestionarea deseurilor, controlul poluarii si adoptarea energiei regenerabile. Companiile cu performante de mediu solide se straduiesc sa isi reduca la minimum amprenta ecologica si sa atenueze riscurile legate de schimbarile climatice.
  • Social: Componenta sociala evalueaza impactul unei companii asupra angajatilor, clientilor si a societatii. Cuprinde diversi factori precum drepturile muncii, drepturile omului, bunastarea si diversitatea angajatilor, satisfactia clientilor si siguranta produselor. Companiile cu practici sociale solide acorda prioritate tratamentului echitabil, incluziunii si comportamentului responsabil in afaceri.
  • Governance: Guvernanta corporativa se refera la structura si practicile care ghideaza procesele decizionale si de supraveghere ale unei companii. Include elemente precum independenta consiliului de administratie, remunerarea conducerii executive, drepturile actionarilor, transparenta si administrarea riscurilor. O buna guvernanta corporativa asigura responsabilitatea, integritatea si bunele practici de management in cadrul unei organizatii.

De ce ESG?

Factorii ESG sunt utilizati de investitori, institutii financiare si alte parti interesate pentru a evalua durabilitatea si performanta etica a companiilor. Incorporarea considerentelor ESG in deciziile de investitii permite investitorilor sa isi alinieze portofoliile la valori morale si sa sprijine intreprinderile care dau dovada de practici responsabile. In plus, se considera ca societatile cu performante ESG solide sunt mai bine pozitionate pentru performanta pe termen lung si pentru administrarea riscurilor intr-un mediu de afaceri in schimbare.

„Veganul” investitiilor

Imagineaza-ti ca intram in supermarket („piata de capital”) si dorim sa pregatim o salata („un portofoliu de investitii”). Ne indreptam catre un reprezentat al magazinului („consultant financiar”) pentru a cere sfaturi cu privire la produsele cele mai  putin tratate chimic („investitii responsabile”), iar acesta ne va indruma catre raionul cu produse BIO („companiile cu cel mai bun rating ESG”).

  • Mediu: ingredientele – in salata noastra, aspectul de mediu reprezinta ingredientele pe care le alegem. Analizand daca companiile utilizeaza resurse durabile, reduc deseurile si isi minimizeaza impactul asupra mediului.
  • Social: condimentele – la fel cum condimentele scot in evidenta aroma si fac salata placuta, practicile sociale ale unei companii contribuie la impactul general al acesteia asupra vietii oamenilor.
  • Guvernanta corporativa: reteta – precum respectarea unei retete bune asigura o salata gustoasa si bine pregatita, practicile de guvernanta solide contribuie la succesul general si la durabilitatea unei companii.

Evaluand un portofoliu de investitii prin prisma ESG, ne putem asigura ca acesta este ca o salata bine pregatita – cu ingrediente durabile, asezonate cu consideratii etice si pregatite in mod responsabil. Astfel, profilul investitorului cu preferinte ESG este caracterizat de viziune pe termen lung, alinierea obiectivelor investitionale cu principiile personale si totodata cautarea randamentelor superioare pe piata de capital.

Valentin Stanciu – Risk Administrator

Articol publicat pe 24 mai 2023

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.