Skip to main content
cauta

Foarte puțini oameni pot anticipa mișcările bursei. Din acest motiv, specialiștii recomandă, mai ales celor care investesc pe termen lung, să o facă periodic, la intervale regulate de timp. Cel mai bun interval este cel lunar. Astfel, poți avea un comportament disciplinat de a economisi o parte din veniturile realizate. Mai important, investind regulat, cumperi acțiuni/obligațiuni fie când prețurile sunt ridicate, fie când prețurile sunt scăzute. Reușești astfel să neutralizezi mișcările pieței și să îți optimizezi șansele de a obţine un randament satisfăcător pe termen lung.

Optimizarea investitiilor pe termen lung

Să luăm că exemplu evoluția istorică a prețului acțiunilor OMV Petrom SA la Bursa de Valori București:

  • Dacă ai fi investit toate economiile tale în perioadă 2006-2007, investiția ta nu ar fi ajuns nici astăzi la un randament pozitiv (bineînțeles, nu luăm în calcul dividendele primite în fiecare an).
  • Dacă ai fi investit la începutul lui 2009, ai fi realizat un randament excepțional (aproximativ 300%) în următorii doi ani.
  • Dacă ai fi investit apoi la mijlocul lui 2014, din nou ar fi trebuit să mai aștepți ca investiția ta să ajungă pe plus.

Toate scenariile de mai sus sunt ipotetice, nimeni nu știe când prețurile sunt la cote maxime sau minime, pe termen mediu sau lung. Dar investind regulat, mă protejez de aceste riscuri și îmi asigur un cost mediu de achiziție favorabil.


Sursa: Bloomberg

Investitii Directe sau Indirecte?

Un alt mod în care pot defini modul în care investesc este direct sau indirect. Dacă investesc direct, adică vreau să cumpăr pe numele meu titluri mobiliare (acțiuni/obligațiuni) listate, o pot face doar printr-un broker autorizat (SSIF), a cărui activitate este reglementată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Este de reținut faptul că, de regulă, rolul unui broker este doar cel de a intermedia tranzacțiile efectuate de către investitori.

Dacă nu mă pricep la investiții sau nu am timp de alocat acestei activități, pot investi însă direct, prin intermediul unui administrator de fonduri. Aceștia funcționează în România sub denumirea de Societăți de Administrare a Investițiilor (SAI) și, la rândul lor, au o activitate reglementată de către ASF. Aceștia îți pot oferi soluții investiționale fie sub forma fondurilor mutuale (vehicule investiționale fără personalitate juridică în care mai mulți investitori alocă resurse financiare, iar acestea sunt investite conform unei strategii investiționale aplicabile unitar), fie sub formă de administrare directă a fondurilor tale, conform obiectivului tău investițional și a profilului tău de risc.

Investitii in Functie de Orizontul de Timp

În sfârșit, investesc diferit în funcție de orizontul de timp pe care îl am în vedere. Ca regulă generală, am un anumit obiectiv pe termen lung, iar pentru acesta îmi asum o anumită structură a investițiilor mele. De exemplu, 60% acțiuni și 40% obligațiuni. Aceasta este alocarea mea strategică. Periodic, în funcție de momentul ciclului economic în care ne aflăm sau de oportunitățile ce apar, pot devia de la aceste coordonate, dar doar temporar, să zicem pe un orizont de un an.

Aceasta este alocarea mea tactică. Nu este foarte greu, nu-i așa?

Cosmin Mizof, CFA, CAIA – Manager Departament Administrarea Riscului

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care  intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.

Close Menu