Skip to main content

Una dintre cele mai mari provocari pentru propriul nostru succes pot fi propriile noastre prejudecati in investitii. Conceptul de finante comportamentale ne ajuta sa recunoastem prejudecatile noastre naturale care ne determina sa luam decizii ilogice si adesea irationale atunci cand vine vorba de investitii si finante.

Desi teoria economica traditionala presupune ca indivizii sunt rationali, aceasta este o simplificare excesiva a adevarului. Procesul investitional este plin de capcane psihologice, insa devenind constienti si evitand prejudecatile comportamentale, investitorii pot ajunge la decizii profitabile.

Cum putem evita cele mai daunătoare bias-uri (prejudecati) ?

Bias este termenul preluat din limba engleza folosit pentru a descrie notiuni care distorsioneaza perceptia despre realitatea unor evenimente. Dupa o simpla cautare in DEX gasim definitia “bias = tendinta de indepartare de valoarea medie”. Aceste erori de rationalizare pot influenta negativ comportamentul investitional, ducand astfel la pierderi financiare.

Iata cateva dintre cele mai intalnite bias-uri aplicate in domeniul investitiilor:

Supraincrederea (eng. overconfidence) – tendinta de a supraestima propriile abilitati si cunostinte in domeniul financiar. Acesta supraincredere poate conduce la asumarea unor riscuri mai mari decat ar fi rezonabil sau la ignorarea avertismentelor si a informatiilor care contrazic propria convingere.

Cum putem evita?

  • Analizand si luand in considerare opinii alternative;
  • Jurnalizarea deciziilor pentru a monitoriza rezultatele si a nu deforma trecutul;
  • Discutand cu un expert in domeniu pentru a obtine o perspectiva profesionista.

Aversiunea la pierdere (eng. loss aversion) – investitorii pot deveni prea precauti in ceea ce priveste riscurile pentru a evita pierderile, chiar si in situatii in care ratia dintre castig si pierdere ar putea fi mai benefica pe termen lung. Aceasta aversiune la pierdere poate duce la mentinerea unor investitii neperformante si evitarea asumarii unor tranzactii care implica riscuri, dar si potential de castig.

Cum putem evita?

  • Adoptand o abordare rationala si cantitaiva in evaluarea riscurilor;
  • Diversificand portofoliul pentru a reduce expunerea la riscuri specific;
  • Setand obiective realiste si asteptari pentru performanta investitionala.

Memoria recenta (eng. recency bias) – influenta partinitoare a evenimentelor recente ale pietei si decizii bazate pe evolutia recenta a trendurilor pe termen scurt. De exemplu, daca un anumit tip de activ a avut performante bune in ultima luna, investitorii pot fi tentati sa investeasca masiv in acel activ, ignorand perspectivele pe termen lung.

Cum putem evita?

  • Luand in considerare evolutia pe termen lung a pietei, masurata prin indicatori economici;
  • Analizand datele istorice si trendurile mai ample pentru a obtine o perspectiva mai cuprinzatoare;
  • Adoptand o abordare strategica, revizuita la perioade fixe in timp (ex: anual).

Autoconfirmarea (eng. confirmation bias) – tendinta de a cauta si acorda o importanta exagerata informatiilor care confirma convingerile existente. Un investitor care crede ca o anumita actiune este subevaluata va cauta doar dovezile care ii confirma teoria, ignorand informatiile care sugereaza contrariul.

Cum putem evita?

  • Constientizand acesta tendinta putem fi deschisi la informatii care contrazic convingerile existente;
  • Solicitand opiniile si perspectivele persoanelor care pot avea opinii diferite;
  • Incercand sa demonstram si sa argumentam opusul la ceea ce credem.

Efectul de turma (eng. herding) – sentimentul general de a urma comportamentul maselor de oameni fara a analiza in mod independent informatiile disponibile. Daca toata lumea investeste intr-un anumit activ, un investitor ar putea fi tentat sa se alature turmei fara a evalua in mod critic potentialul acelui activ.

Cum putem evita?

  • Analizand propriile motivatii si obiective investitionale;
  • Utilizand reguli clare si riguroase de tranzactionare;
  • Adresand intrebarea “Cum ar arata aceast activ intr-un scenariu negativ?”.

Recurgerea la disponibilitate (eng. availability bias) – se refera la dispozitia de a acorda o importanta excesiva informatiilor usor accesibile sau recente. De exemplu, daca investitorul a auzit recent despre o noua tehnologie care a avut succes, ar putea subestima riscurile asociate si sa ignore alte oportunitati care nu sunt la fel de populare.

Cum putem evita?

  • Impartind procesul decizional in etape, inainte de a trage concluzii;
  • Evitand impulsurile de moment in cadrul sesiunilor de tranzactionare;
  • Dezvoltand o intelegere solida a pietelor financiare.

In concluzie

Finantele comportamentale evidentiaza faptul ca investitiile nu sunt mereu determinate strict de rationamentul logic sau de informatiile de piata. Prejudecatile pot juca un rol semnificativ, iar constientizarea acestora si aplicarea unor strategii de gestionare a acestor prejudecati pot contribui la imbunatatirea procesului de luare a deciziilor. Este important de amintit ca nici o strategie nu elimina complet toate bias-urile, dar abordarea constienta si deliberata pentru a le gestiona poate reduce impactul acestora asupra investitiilor.

Valentin Stanciu – Risk Administrator 

Articol publicat pe 27 februarie 2024

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.