Skip to main content

In bula subiectelor cotidiene, care ne aduc ingrijorari si chiar panica, sunt trei piloni in jurul carora se construiesc subiectele “fierbinti”: criza energiei, cresterea inflatiei si blocajele de la nivelul aprovizionarii. Efectul suportat de fiecare dintre noi este cel al cresterii constante a preturilor si devalorizarea veniturilor lunare. Viitorul – pe termen scurt – nu se previzioneaza in termeni de revenire sau stabilitate.

Ce presupune investitia pe termen lung?

Este recomandat sa ne protejam veniturile prin economisirea unui procent din incasarile lunare. Intrebarea care se pune este: reusim in fiecare luna sa economisim cel putin aceeasi suma? Aici intervine factorul subiectiv, pentru ca pretul cosului zilnic, al facturilor si a celorlalte plati recurente creste de la luna la luna, fiind tentati sa “echilibram” pierderile prin economii tot mai mici. Paradoxul intervine atunci cand ne dam seama ca ne dispar economiile sub ochii nostri, deoarece inflatia erodeaza puterea de cumparare; banii tinuti “la saltea” sau in conturi curente nu produc alti bani.

Cu alte cuvinte, atunci cand economisim, banii nu beneficiaza de randament. Solutia de a ne salva economiile de inflatie este investitia pe termen lung. Pentru un incepator, cea mai la indemana investitie poate fi cea pasiva, in depozite bancare, titluri de stat, fonduri de investitii. Nu trebuie sa fii specialist, nu trebuie sa iti aloci timp urmarind evolutiile burselor, iar investitiile tale sunt administrate de echipe cu expertiza investitionala. Documenteaza-te pe site-urile administratorilor de investitii si vei afla ca o multime de oportunitati asteapta sa fie exploatate.

Cinci principii pentru o investitie pe termen lung

1. Investeste dupa ce ti-ai asigurat un fond de urgenta

Investitorii experimentati recomanda ca inainte de a incepe investitiile sa iti formezi un fond de urgenta, un capital disponibil acumulat in conturi curente sau de economii, care sa nu fie afectat de riscul de piata. In acest fel iti asiguri resursele financiare pentru momentele neprevazute si mai putin placute – de la defectarea unor electrocasnice sau a masinii si pana la imposibilitatea de continuare a activitatii profesionale.

Suma acumulata in fondul de urgenta – si care ar trebui sa aiba valoarea a 3-6 salarii – are rolul de a acoperi aceste cheltuieli, astfel incat, la nevoie, sa nu retragi sumele investite si sa afectezi randamentul acestora.

2. Nu te bloca in mici obstacole

David Goleman definea maturitatea ca fiind decalajul dintre impuls si actiune; cu cat acest decalaj este mai mare, cu atat poti spune ca ai un comportament mai matur. Ca investitor, este recomandat sa te concentrezi pe un orizont de timp indelungat si sa pastrezi perspectiva corecta. Scaderile pe burse, intervenite ca urmare a miscarilor pietelor sau evenimentelor geopolitice, sunt parte din evolutie si ele trebuie traversate cu calm, pentru ca este indicat sa urmaresti traiectoria investitiilor tale in ansamblu, obiectivul final. Ai incredere in potentialul investitiei alese, nu te lasa influentat de volatilitatea pe termen scurt si urmareste strategia setata la inceput.

3. Investeste constant

Cresterea accelerata a preturilor te poate determina sa opresti investitia la un moment dat – sau sa o micsorezi – si sa te lasi influentat de panica. Este adevarat, comerciantii isi protejeaza veniturile prin cresteri succesive de preturi, dar acest fapt nu ar trebui sa te descurajeze si sa nu mai economisesti pentru investire, dimpotriva. Asigura-ti protectie financiara investind lunar sumele economisite, iar din timp in timp, acestea vor beneficia de efectul randamentului compus. Seteaza-ti propria strategie, asigurandu-te insa ca detii un portofoliu investitional diversificat, care sa iti permita sa il reconfigurezi atunci cand situatia o cere.

4. Investeste in produsele pe care le intelegi

Trebuie sa intelegi principiile de baza ale unei investitii si sa nu tresari cu spaima ca pierzi bani in fiecare zi de scadere a pietei. Pierderea nu este iremediabila. Investitia necesita luarea unor decizii in cunostinta de cauza, bazate pe evenimente viitoare, probabile, previzionate pe baza statisticilor. Intelegand mecanismele de functionare ale investitiei pe cele trei coordoanate – timp, strategie investitionala, grad de risc – vei putea fi confortabil cu eventualele perioade de volatilitate si iti vei pastra disciplina de investitor.

5. Concentreaza-te pe timp, nu pe “timing”

Incercarea de a intra si iesi din piata in momente ideale este cunoscuta sub denumirea de “sincronizare a pietei”. In general, nu este recomandat, deoarece este aproape imposibil si poate avea consecinte grave. Renuntarea atunci când lucrurile devin grele ar putea insemna blocarea pierderilor. Daca piata revine (si din punct de vedere istoric a facut-o intotdeauna), vei rata urmatoarea crestere. Si reinvestirea cand piata atinge un alt varf este ca si cum ai cumpara ceva când nu mai este la vânzare.

Este important sa luam in considerare modul in care s-a comportat piata in mod traditional. Pietele de actiuni au avut istoric ani buni si rai, dar, intotdeauna, a existat tendinta ascendenta de-a lungul timpului. Desigur, performanta trecuta nu este o garantie a rezultatelor viitoare. Insa investitorii s-au descurcat deosebit de bine pe perioade mai lungi de timp.

Ce ne intreaba cel mai des investitorii?

Exista investitii sigure?

Nu, nu exista investitii sigure dar, pe termen scurt, cea mai sigura plasare a economiilor ramane depozitul in contul de economii. Pe termen lung insa, este recomandat sa iti diverisifici plasamentele si sa investesti, ceea ce poate implica si anumite riscuri (posibile scaderi ale valorii detinerilor, pe anumite perioade de timp). Daca esti incepator, te poti informa cu privire la produsele financiare care au asociat un risc scazut de pierdere a investitiei, aici incadrandu-se titlurile de stat, obligatiunile sau unitatile de fond emise de fondurile de investitii, fonduri care sunt administrate de o societate de administrare a investitiilor.

 

Daca piata este in scadere, nu este mai bine sa-mi rascumpar sumele investite?

Piața va avea intotdeauna atât suișuri, cât și coborâșuri. De aceea cel mai important este să privești pe termen lung. De exemplu, in 2008, indicele BET al României a avut o scădere de 69%, pentru ca in 2009 sa revina cu o creştere de 71-72%. Piata va fluctua tot timpul, insa pe termen lung nu trebuie sa te lasi dominat de frica de a pierde bani, ci sa ai in vedere obiectivele pentru care investesti si sa incredere in strategia pe care ti-ai stabilit-o de la inceput.

In loc de concluzie

Pentru o viata financiara sanatoasa, evita cheltuielile neplanificate, informatiile din surse neverificate si stabileste-ti o strategie investitionala echilibrata pentru economiile tale, pe termen lung. Spor si randamentele peste asteptari!

 

Monica Eftimiu – Manager Marketing si Comunicare SAI Certinvest

Articol publicat pe 24 octombrie 2022

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.