Skip to main content

Fiecare bursa are un indice care reflecta valoarea si evolutia celor mai lichide companii listate la acea bursa. La fel cum in Germania vorbim despre indicele DAX, in Marea Britanie despre indicele FTSE 100 sau in Statele Unite despre S&P 500, in Romania vorbim despre indicele BET, format din cele mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Un fond de indice este un fond de investitii care urmareste evolutia unui indice bursier, popularitatea acestui produs fiind datorata simplitatii lui: cumperi un singur fond, fara sa fii nevoit sa cumperi toate actiunile individuale care alcatuiesc indicele.

Dar, te-ai intrebat vreodata cat te-ar costa replicarea unui indice? De ce suma ai nevoie pentru a cumpara actiunile conform ponderilor indicelui?

In acest articol vom explora costurile asociate replicarii unui indice si factorii care influenteaza aceste costuri. Indiferent daca esti un investitor experimentat sau la inceput de drum, intelegerea costurilor de replicare a unui indice te poate ajuta sa iei decizii de investitii in cunostinta de cauza.

O replicare completa a unui indice presupune ca portofoliul tau sa detina toate actiunile din componenta indicelui si sa reproduca cat mai aproape posibil ponderea fiecarui instrument financiar din cadrul indicelui. Strategia necesita ajustari ale tuturor pozitiilor din portofoliu de fiecare data cand un indice adauga sau elimina o actiune sau de fiecare data cand ponderea unei actiuni din indice creste sau scade semnificativ (ponderile se modifica zilnic ca urmare a performantei individuale pentru fiecare actiune). Tranzactionarea actiunilor pentru care cererea si/sau oferta sunt scazute, ar putea adauga costuri de tranzactionare mai mari pentru portofoliu, ceea ce ar duce la o performanta mai slaba si ar reduce beneficiile replicarii.

In general, pentru a replica un indice bursier, poti sa alegi intre doua optiuni: sa cumperi actiunile care fac parte din indice sau sa investesti intr-un fond care urmareste indicele respectiv.

Daca decizi sa cumperi actiunile care fac parte din indice, costul va depinde de pretul actiunilor la momentul cumpararii, precum si de numarul de actiuni necesare pentru a construi portofoliul. In plus, va trebui sa platesti si comisioanele aferente tranzactiilor, in functie de broker si de marimea tranzactiei (pentru tranzactiile sub o anumita suma se poate aplica un comision fix). In acest articol am estimat comisioane de tranzactionare in intervalul 0,2% – 0,8% pentru actiunile tranzactionate la BVB.

Ce este eroarea de compozitie?

Pentru a replica complet indicele BET, conform structurii sale din data 15.02.2024, suma minima initiala este de 18.447,50 lei, la care se adauga comisioane de tranzactionare cuprinse intre 109,32 – 147,58 lei. Pentru a completa portofoliul este necesara achizitia unei actiuni COTE, a carei pondere in indice este 0,46%. Suma minima necesara este substantiala, intrucat nu este permisa cumpararea fractiunilor de actiuni. Eroarea de compozitie, calculata ca suma diferentelor dintre ponderea in indice si ponderea in portofoliu, este de 1,51%. Pe masura ce suma investita creste, eroarea de compozitie scade, deoarece ponderile ideale sunt mai usor de respectat. In acest cadru, un portofoliu cu eroare de compozitie sub 1% necesita un capital investit de 25.300 lei. Deci, cu cat incerci sa replici mai bine un indice, cu atat valoarea capitalului necesar investitiei creste.

Ce trebuie sa iei in calcul daca vrei sa replici singur cosul unui fond de indice?

Dupa construirea portofoliului, acesta trebuie monitorizat continuu deoarece, in functie de fluctuatiile pietei, ponderile se abat de la cele initial stabilite, astfel decorelandu-se de indicele de referinta, respectiv BET Index. Unele actiuni se apreciaza, altele scad in valoare, iar din aceasta cauza ponderile necesita o reechilibrare periodica.

O astfel de monitorizare si reechilibrarea ulterioara necesita alocarea unui timp rezonabil si cerinte suplimentare de capital din partea ta. Astfel, fondurile de indici apar ca o optiune de investitii convenabila daca doresti sa ai o expunere similara la investitii.

De ce sunt atat de populare fondurile de indice?

Daca alegi sa investesti intr-un fond de indice ai parte de:

  • Costuri relativ scazute – Fondurile de investitii beneficiaza de comisioane negociate cu brokerii prin care tranzactioneaza;
  • Lichiditate crescuta – Spre deosebire de investitiile individuale, fondurile de investitii au termen legal pentru onorarea rascumpararilor de maxim 10 zile lucratoare;
  • Capital necesar scazut – Investitia minima este o unitate de fond;
  • Timp castigat – Managerii de portofoliu monitorizeaza si reechilibreaza periodic portofoliul fondului pentru tine.

Valentin Stanciu – Risk Administrator

Articol publicat pe 28 martie 2023
Actualizat pe 15 februarie 2024

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.