Skip to main content
cauta

A trecut un an de la publicarea celebrei Ordonanțe care instituia taxe suplimentare companiilor din domeniile energetic, telecomunicații, bancar și care instituia o nevoie de uriașă capital companiilor care administrau fondurile de pensii Pilon II.

Urmarea s-a văzut pe Bursa de Valori: imediat după apariția Ordonanței, toți indicii bursieri au suferit corecții importante în perioada următoare, iar valoarea companiilor din domeniile menționate anterior s-a diminuat semnificativ. Au urmat perioade de turbulențe pentru că, printre altele, multe aspecte ale Ordonanței păreau neclare/interpretabile.

Astăzi, putem trage două concluzii:
1. toate companiile afectate în urmă cu un an au recuperat pierderile, unele dintre ele înregistrând chiar randamente de peste 40%;
2. principalii indici bursieri au înregistrat în ultimul an randamente de peste 40%.

Trebuie să mai constatăm și alte aspecte extrem de importante petrecute în 2019, care, în opinia mea, au dat un impuls suplimentar randamentelor demne de apreciat ale BVB (principalul indice bursier a înregistrat anul acesta a doua cea mai mare creștere din Europa, după principalul indice bursier de la Atena).

Dobândirea statutului de piață emergentă a fost o decizie extrem de importantă pentru piața noastră de capital, chiar dacă intrarea în vigoare se va realiza începând cu septembrie 2020 și doar pentru 3 companii din indicele BET (TLV, BRD și SNG) .
Poate cel mai important aspect pe care l-am constatat în partea a doua a a anului 2019 se referă la conștientizarea a ceea ce poate să facă piața de capital pentru companiile din România.
Astfel, peste 10 companii au lansat în a doua jumătate a anului emisiuni de obligațiuni listate la BVB.
Aceste companii au înțeles că BURSA de VALORI poate să le acorde bani necesari finanțării activităților prin mecanismul împrumutului obligatar, care pe lângă simplitatea și rapiditatea procesului de obținere, creează o publicitate extrem de utilă acestor companii.
Așadar, au venit la Bursă, cu propriile obligațiuni, companii precum Autonom, Doctor Leahu, Patria Bank, Ascendia, Capital Leasing IFN, MW Green Power Export, BT Leasing, BCR, Raiffeisen Bank, Golden Foods, Qualitance, Artprint.
Chiar dacă cele mai multe dintre companiile menționate anterior au ales să realizeze emisiuni de obligațiuni private (care se adresează către maxim 149 de persoane în procesul de atragere de subscrieri) datorită rapidității procesului în sine și a costurilor mai reduse, notorietatea acestora a depășit așteptările tuturor, având în acest moment instrumente din varii domenii de activitate, cu dobânzi, maturități și valute diferite .
Prin listarea emisiunilor de obligațiuni, acestea au devenit disponibile publicului, dar și investitorilor care căutau în ultimii ani instrumente de acest fel doar peste granițele țării. Un mare merit în derularea acestor demersuri îl au și societățile de servicii de investiții financiare și societățile de administrare de investiții, care prin eforturile lor au convins societățile comerciale în cauza de oportunitatea acestor emisiuni de obligațiuni listate la Bursa de Valori București.
Concluzie: putem spune că eforturile tuturor jucătorilor din piața de capital au avut ca rezultat diminuarea efectelor negative imprimate de Ordonanța 114, iar încurajarea investitorilor, care au sesizat oportunitățile anului 2019, se regăsește în rezultatele promițătoare ale acestui sfârșit de an.

Horia Gustă – Director General Certinvest

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.

Close Menu