Skip to main content

Atunci cand incepi sa investesti este esential sa intelegi mecanismul de functionare al unui fond de investitii si cum se calculeaza valoarea unitara a activelor nete (VUAN). Aceasta valoare este cruciala pentru a evalua performanta unui fond si pentru a lua decizii de investitii informate. In acest articol, vei afla tot ce trebuie sa stii despre ce este VUAN-ul si cum se calculeaza.

Cum functioneaza un fond de investitii?

Un fond de investitii acumuleaza bani de la mai multe persoane (investitori), pe care apoi ii plaseaza in instrumente financiare (actiuni, obligatiuni, tiluri de stat, etc) cu scopul de a obtine profituri. Rezultatele se reflecta in activul fondului si sunt astfel impartite in mod proportional cu detinerile pe care fiecare investitor le are in cadrul fondului.

Ce este activul fondului?

Valoarea curenta a tuturor investitiilor realizate de fond se numeste activul total al fondului. Din activul fondului se scad costurile de functionare si taxele pentru a obtine activul net al fondului.

Ce este VUAN-ul?

Fondul emite titluri de participare, numite unitati de fond. Valoarea acestor unitati poarta numele de “Valoarea Unitara a Activelor Nete” (VUAN).

Aceasta valoare este calculata la sfarsitul fiecarei zile de tranzactionare si este utilizata pentru a determina pretul la care investitorii pot cumpara sau vinde unitati de participare in fondul respectiv.

VUAN-ul reflecta valoarea reala a activelor detinute de fond si este ajustata in functie de orice costuri si taxe asociate cu administrarea fondului.

Cum se calculeaza VUAN-ul?

Toate unitatile de fond au aceasi valoare, care se obtine impartind valoarea activului net al fondului la numarul de unitati de fond in circulatie la acel moment.

Depunatorii in fond sunt proprietarii acestui activ net, fiecare depunator detinand o parte din acesta in functie de suma investita.

Numarul de unitati de fond variaza constant, deoarece numarul de investitori se schimba permanent. Atunci cand apar investitori noi, numarul de unitati de fond creste. Atunci cand investitorii deja prezenti in fond fac rascumparari, numarul de unitati se modifica din nou.

Adaugarea sau retragerea din numarul unitatilor de fond nu modifica cu nimic valoarea lor, intrucat aceasta este reflectata strict de catre valoarea activelor fondului.

Valoarea unitatilor de fond nu este, insa, fixa. Aceasta se modifica o data cu aprecierea sau deprecierea investitiilor facute de catre fond si deci a activului net.

Valoarea la zi a investitiei unui depunator in fond este data de catre valorea unitatilor de fond detinute de acesta. O data cu aprecierea valorii unei unitati de fond, un investitor poate beneficia de randamente pozitive ale investitiei sale.

Concluzie

Valoarea unitara a activului net este un indicator important al valorii unui fond de investitii si poate fi utilizata pentru a evalua performanta acestuia. Investitorii ar trebui sa fie constienti de costurile si taxele asociate cu administrarea fondului si sa ia in considerare riscurile asociate cu investitiile intr-un anumit tip de fond inainte de a cumpara sau vinde unitati de participare.

Stefan Brulea – Digital Marketing Manager

Articol publicat pe 10 ianuarie 2024

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.