Skip to main content

Ce faci cand bursa cade?

In perioadele de scadere a pietelor financiare, emotiile precum frica si panica pot juca un rol important in deciziile de vanzare ale investitorilor. Aceste momente pot determina un comportament irational, contrar unei abordari analitice pe care investitorii ar putea sa o adopte in mod normal. Investitorii pot fi inclinati sa vanda nu doar actiunile sau activele care sunt direct afectate de evenimentele recente sau de conditiile macroeconomice incerte, ci si activele care au fundamente solide din punct de vedere economic si o valoare sustenabila pe termen lung.

Cat de frecvente sunt scaderile bursiere mari si cat de rapide sunt revenirile?

Perioadele in care bursa scade sunt mai scurte, dar semnificativ mai violente. Putem lua drept exemplu evolutia BET Total Return, care urmareste cele mai lichide companii de la BVB (Bursa de Valori Bucuresti) si include si dividendele oferite.

Evolutia BET Total Return 2014 - 2023

Sursa: Bloomberg, calcule interne SAI Certinvest

Progresul inregistrat in anul 2019 a disparut la inceputul anului 2020, odata cu debutul pandemiei COVID-19. Ulterior, indicele se inscrie pe o traiectorie pozitiva pana in primavara anului 2022, cand a izbucnit conflictul din Ucraina.

Totusi, observam ca, in ciuda scaderilor temporare cu care s-a confruntat pe parcurs, piata locala a cunoscut o crestere remarcabila, de aproximativ 280%, in ultimul deceniu.

Pentru a avea o imagine mai clara, o analiza bazata pe evolutia indicelui BET Total Return intre anii 2014-2023, arata frecventa scaderilor de peste anumite procente.

Frecventa Scaderilor indicelui BET Total Return

Ce putem observa din tabelul de mai sus?

Scaderile de 5% apar de aproximativ doua ori intr-un an si dureaza, in medie, cam doua-trei luni pana cand piata atinge un minim si revine pe un trend ascendent.
Scaderile de 10% sau mai mult apar cam o data pe an, in timp ce o data la doi ani, pietele bursiere inregistreaza scaderi de peste 15%.
⮚ In medie, cam o data la 4 ani exista posibilitatea sa existe un ‘bear market’, adica indicele bursier, in cazul de fata BET Total Return, sa scada cu 20% sau mai mult fata de maxime. De obicei, aceasta se intampla cand exista o incetinire economica si o scadere a evaluarilor actiunilor din cosul indicelui.

Strategia investitionala in vremuri de scaderi ale pietelor

Evitarea scaderilor pietei ar putea insemna si pierderea oportunitatilor de crestere. Statistic vorbind, cele mai semnificative cresteri ale indicelui BET Total Return au avut loc imediat dupa perioadele in care acesta a suferit corectii semnificative.

Conform tabelului de mai jos, se observa ca majoritatea acestor cresteri remarcabile au avut loc in timpul perioadelor de “Bear Market” (piata in scadere).

24 dec. 20189 mar. 202224 mar. 20202 mar. 202017 mar. 20207 apr. 20204 feb. 201920 oct. 20149 nov. 202021 ian. 2016
6.94%6.89%6.15%6.11%6.11%4.07%3.74%3.66%3.65%3.34%

Cu titlu de exemplu, am facut o simulare pentru a vedea ce randament ai fi obtinut daca ai fi plasat 10.000 de lei in indicele BET Total Return, urmarind diferite scenarii.

Conform rezultatelor, observam ca, daca ai fi ratat cele mai bune 10 zile ale pietei in ultimii 9 ani, randamentul investitiei tale s-ar fi redus semnificativ, de la 15% pe an la 10,10%. In timp ce, daca ai fi ratat cele mai bune 30 de zile, randamentul ar fi fost aproximativ de patru ori mai mic decat in scenariul in care ai fi fost investit pe toata perioada.

Simulare Investitie 10,000 Lei BET Total Return Index

Sursa: calcule interne SAI Certinvest

Calcul Investitoarele

Investitiile pe termen lung si emotiile

Pentru a intelege mai bine cum este afectat randamentul portofoliului daca nu reusim sa gestionam emotiile,  vom lua un exemplu practic.  Maria, Ana si Ioana,  au investit pe piata de capital din Romania  in ultimii 9  de ani (2014-2023). Toate cele trei fete au pornit cu o investitie initiala de 100,000 de Lei si au investit intr-un fond care reproduce indicele bursier BET Total Return. Cu toate acestea, ele au incheiat cu sume diferite in functie de strategiile lor de investitii.

Investitoarele - Maria, Ana si Ioana (1)

Ana: investitorul hotarat

Ana a ales sa investeasca pe termen lung, fara sa se lase influentata de scaderile pietei. Aceasta abordare i-a adus rezultate bune, deoarece acum Ana are in cont 386,465 de lei, ceea ce inseamna un randament total de 286.47% (randament anual de aproximativ 15.87%). Ana a profitat de cresterea pietei de capital din Romania, care a fost una dintre cele mai performante din Europa in ultimul deceniu, aratand astfel ca investitiile pe termen lung sunt o strategie sigura si profitabila.

Ioana: investitorul indecis

Spre deosebire de Ana, Ioana nu a avut o strategie clara. A fost influentata de emotiile si parerile altora, schimband frecvent deciziile sale. La prima corectie semnificativa a pietei (decembrie 2014), Ioana a decis sa rascumpere toate unitatile de fond, inregistrand astfel o pierdere de 9,746.09 lei.

Ulterior, Ioana a urmarit piata timp de 4 ani, pentru a investi banii ramasi (90,253.91 lei) la sfarsitul anului 2018, chiar inainte de pandemia COVID-19. Ioana s-a lasat din nou influentata de emotii si a ales sa rascumpere toate unitatile de fond cand pretul actiunilor a ajuns la minime in 2019, marcand o pierdere de 7,590.79 lei de aceasta data.

In ultima instanta, a reinvestit toti banii  ramasi (82,663.12 de Lei) cand indicele BET Total Return a depasit nivelul de 20,000 (iunie 2021) si a ramas investita pana in prezent.

Desi a inregistrat pierderi investind in momentele de varf ale indicelui si iesind cand piata era in scadere, Ioana a reusit sa inregistreze un castig de 25,243.80 lei, ceea ce inseamna un randament total de 25.24%. Datorita faptului ca nu s-a speriat de corectiile pietei si a ramas investita in ultimii 2 ani, investitia ei s-a recuperat si a crescut odata cu refacerea pietei, depasind punctele sale de intrare initiale.

Maria: investitorul panicat

Maria, la fel ca multi alti investitori, a fost coplesita de frica atunci cand a aparut prima corectie  a pietei. Fara sa stea prea mult pe ganduri, a rascumparat toate unitatile de fond, suferind o pierdere de 9,746.09 de Lei. Ulterior, Maria, in incercarea de a evita o pierdere similara, a hotarat sa renunte sa mai investeasca.

Din exemplu de mai sus, putem trage cateva lectii importante pentru pentru cine isi doreste sa investeasca pe piata de capital:

  • O strategie de investitii consecventa, pe termen lung este ceea ce te va ajuta sa maximizezi castigul.
  • Vanzarea impulsiva si achizitionarea din dorinta de profit rapid aduc, de obicei, randamente slabe. Cand vine vorba de investitii, emotiile au un impact semnificativ asupra deciziilor noastre. Uneori, teama de pierdere ne determina sa vindem in perioade de scadere a pietei, iar alteori, dorinta de a obtine castiguri rapide ne impinge sa cumparam la preturi mari, pentru a profita de un trend.
  • Daca renunti atunci cand lucrurile devin grele ar putea insemna marcarea pierderilor. Daca piata revine (si din punct de vedere istoric a facut-o intotdeauna), vei rata urmatoarea crestere.
Investitoarele - Maria, Ana si Ioana(2)

Sursa: calcule interne SAI Certinvest

Si totusi, ce trebuie sa faci atunci cand bursa scade?

In perioadele de scadere ale pietelor, o strategie investitionala eficienta implica o abordare calma si rationala in gestionarea portofoliului tau. Fiecare investitor este diferit, dar iata cativa pasi pe care ar trebui sa ii ia in considerare toata lumea:

Rezista tentatiei de a vinde bazandu-te doar pe miscarile recente ale pietei. Vanzarea instrumentelor financiare din portofoliul tau atunci cand pietele scad poate transforma corectiile temporare in pierderi permanente. Mentinerea cursului, desi dificila din punct de vedere emotional, este sanatoasa pentru portofoliul tau. Acest lucru nu inseamna sa ignori complet semnalele sau informatiile pietei, dar iti sugeram sa iei in considerare strategia ta de investitii pe termen lung, mai degraba decat sa fii ghidat de panica.

Stabileste-ti obiective pe termen lung: Concentreaza-te pe obiectivele tale pe termen lung si asigura-te ca investitiile tale sunt aliniate cu acestea.

Gaseste oportunitati: Uneori, perioadele de scadere pot oferi oportunitati de a cumpara active la preturi mai mici. Identifica activele care au fundamentare solida si pot fi subevaluate in contextul actual.

Revizuieste-ti toleranta la risc: Momentele cand bursa scade sunt cele care iti reveleaza apetitul la risc pe care il ai cu adevarat si iti definesc cu adevarat profilul de investitor. Scaderile de pe piata pot fi un semnal de alarma pentru a reconsidera toleranta ta la risc.

Asigura-te ca ai un portofoliu diversificat: Un portofoliu diversificat este cheia unei strategii de investitii de succes, pe termen lung. Este important sa ai un portofoliu variat, alcatuit din mai multe clase de active. Diversificarea te ajuta sa reduci riscurile si sa maximizezi potentialul de castig pe termen lung.  O modalitate usoara de diversificare a investitiilor este prin intermediul fondurilor de investitii. Fondurile de investitii sunt o modalitate eficienta pentru investitorii de a investi in piata de capital. In momentul in care decizi sa investesti intr-un fond – cumperi un cos diversificat de actiuni, obligatiuni, depozite, riscul este distribuit pe mai multe instrumente, ceea ce reduce impactul negativ al performantei slabe al unui singur activ. In acelasi timp, nu trebuie sa fii specialist, nu trebuie sa iti aloci timp urmarind evolutiile burselor, iar investitiile tale sunt administrate de echipe cu expertiza investitionala.

Analiza informatiilor disponibile este esentiala pentru a obtine o imagine completa a situatiei. Inainte  de a lua orice decizie de investitii  sau de dezinvestire este important sa intelegi contextul si motivele din spatele acelei scaderi. Aceasta implica intelegerea motivelor pentru care bursa a scazut si care sunt perspectivele pe termen scurt si lung. Iar totul trebuie filtrat prin orizontul tau investitional si constrangerile aplicabile tie.

In final, pe baza acestui proces, poti lua decizia potrivita tie, in mod rational si in deplina cunostinta de cauza. De fapt, acest proces ar trebui sa il parcurgi in mod regulat, indiferent de ce face piata, daca scade sau creste.

Adriana Sarbu – Senior Investment Analyst

Articol publicat pe 3 ianuarie 2024

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.