Skip to main content

Există o categorie de investitori cunoscută la nivel global sub denumirea de “High Net Worth Individuals” (HNWI), care deţin active financiare lichide în valoare de minimum un milion de dolari. Pe primele trei poziţii în topul oraşelor cu populaţie HNWI se află New York, Londra şi Tokyo, ritmul de creştere fiind mult mai accelerat în zona Asia-Pacific, comparativ cu Europa şi America.

Aceşti clienţi sunt targetaţi atât de către diviziile de private banking, cât şi de către societăţile de administrare a investiţiilor, care le oferă portofolii administrate privat.

Ce presupune un portofoliu administrat privat?

În cazul unui portofoliu privat, clientul stabileşte împreună cu administratorul o structură de portofoliu personalizată, în funcţie de următorii factori:

  • apetitul la risc– deşi au averi impresionante, unii investitori au drept scop conservarea averii, nefiind dispuşi să se expună la volatilitate;
  • nevoia de lichiditate– aceasta poate fi generată atât de investiţii în business-uri personale, cât şi de acoperirea unor cheltuieli semnificative în viitor. Estimarea eronată a nevoii de lichiditate poate forţa investitorii să vândă active cu discount, generând astfel pierderi în portofoliul acestora;
  • nevoia de diversificare – având în vedere că prin diversificare riscul este redus, portofoliul construit trebuie să ţină cont de toate activele deţinute de investitor.

Toate deciziile de investiţii vor fi luate de către administrator, în baza mandatului discreţionar, asumându-şi astfel responsabilitatea asupra performanţei obţinute.

În ce investesc administratorii activele acestor clienţi, la nivel global?

Conform World Wealth Report 2018, publicat de Capgemini, acţiunile deţineau cea mai mare pondere în primul trimestru din 2018, respectiv 30,9% din activele totale ale clienţilor HNWI, urmate de cash şi instrumente asimilate cash (27,2%) şi real estate (16,8%).

Cum funcţionează aceste portofolii private pe piaţa autohtonă ?

Dacă ne referim la piaţa românească, portofoliile private sunt administrate de societăţi de administrare a investiţiilor, cu respectarea cadrului legal şi sub supravegherea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară). Pe acest segment, piaţa este destul de concentrată, cu doar trei jucători care administrează în total 280.6 mil. lei: S.A.I. Certinvest, Erste Asset Management şi Raiffeisen Asset Management. Suma minimă pentru a beneficia de un astfel de portofoliu variază de la un administrator la altul (spre exemplu, în cazul  S.A.I. Certinvest este de 100.000 RON). Portofoliile clienţilor sunt orientate spre o gamă variată de instrumente financiare: acţiuni, obligaţiuni corporative, titluri de stat, fonduri de investiţii, ETF-uri, REITs , artă, aur etc., atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele externe.

De ce să apelez la un specialist în investiţii ?

Pentru tot mai mulţi clienţi, administrarea disponibilităţilor financiare reprezintă o provocare. De cele mai multe ori aceştia sunt implicaţi financiar şi emoţional în afacerile proprii sau în funcţiile pe care le ocupă. Din această cauză, în multe ipostaze, administrarea banilor personali tinde să ocupe un loc secundar în lista de priorităţi, de multe ori cu consecinţe nefaste. Administrarea profesionistă a banilor devine astfel o necesitate din ce în ce mai importantă pentru a proteja disponibilităţile financiare existente. Expertiza societăţilor de asset management se bazează pe analiza şi interpretarea informaţiilor relevante privind pieţele ţintă şi a fost validată de-a lungul mai multor cicluri economice.

În contextul actual, în care dobânzile bancare sunt la un nivel redus, clienţii băncilor devin preocupaţi de găsirea unor alternative investiţionale care să le permită obţinerea unor randamente atractive, superioare ratei inflaţiei. Astfel se explică ritmul de creştere a sumelor atrase de către societăţile de administrare a investiţiilor din România pe segmentul portofolii private, tendinţă care va continua şi în perioada următoare.

Daniela Vasile – Director Portofolii Private – SAI Certinvest

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care  intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.