Skip to main content

Titlurile de breaking news pot fi infricoșătoare, dar știrile pozitive nu creează trafic. De ce? Pentru că asimilăm mai ușor știrile negative, iar adrenalina este un stimulent puternic. Un studiu derulat în anul 2014 de către cercetătorii de la Universitatea din Virginia a demonstrat faptul că în lipsa unui plan de gândire, oamenii preferă să li se distragă atenția și chiar preferă stimulii negativi. Având această predilectie, poți fi mult mai permeabil la influențele nefaste “livrate” de media sau de persoanele din anturaj. Vei fi tentat să le dai crezare, ajungând chiar să îți ajustezi comportamentul în relație cu fluxul știrilor negative. Asaltarea cu mesaje alarmiste privind rata crescută a inflației, posibilul proces de recesiune prognozat pentru anul următor de către analiștii financiari, ne determină pe mulți dintre noi să fim mai atenți cu cheltuielile și să luăm în considerare o rată mai mare de economisire.

Dar ce facem cu sumele astfel acumulate? Sute de miliarde de lei sunt garate în depozitele bancare, în timp ce inflația mătură valoarea lor. Faptul că pe extrasul de cont vedem de la lună la lună aproximativ aceeași sumă, nu înseamnă că banii noștri mai au aceeași valoare. Este o iluzie de care ne agățăm pentru că emoțional vrem să avem confortul unei sume păstrate în siguranță. Din păcate, pe extrasul bancar nu apare și raportul BNR care situează inflația la aproximatix 14%.

În această perioadă marcată de conflictul armat din Ucraina, chiar și pentru investitorii experimentați, obținerea unor randamente de două cifre nu sunt obiective usor de atins, dar important este să fii în cursă, si să fructifici cât de bine poți valoarea economiilor personale. De cate ori, atunci cand te-ai gandit la investitii, ti-a venit în minte mai întâi probabilitatea de a pierde bani și pe urmă te-ai gândit la câștig?

Înainte să începi să investești, trebui să realizezi o analiză care să vizeze propriile puncte forte, puncte slabe, circumstanțele și paleta de competențe și cunoștințe; un SWOT personal care să te direcționeze în culegerea de informații relevante, pe care să clădești un plan de investiții corelat cu obiectivele personale și gradul de risc asumat.

Ce trebuie să ai în vedere atunci când te hotărăști să devii investitor?

Pietele de investitii nu sunt neapărat dominate de investitori pur raționali.

Participanții la piețele de investiții vor în pemanență să își maximizeze profiturile, dar atunci când sunt conduși de emoții precum frica sau lăcomia, iau de multe ori decizii nepotrivite. Statistic, crizele financiare ale secolului trecut au demonstrat tipare repetate de iraționalitate, inconsecvență, incompentență, atunci când oamenii au de luat decizii în medii dinamice.

Participanții la piață sunt predispuși să repete în mod constant prejudecăți comportamentale.

Prejudecățile au potențialul să afecteze starea de spirit. Nu trebuie să fii liber de toate prejudecățile comportamentale; nimeni nu este. Unii dintre noi sunt mai buni la utilizarea diferitelor tehnici pentru a reduce impactul acestor prejudecăți asupra deciziilor noastre de investiții decât alții, iar acest lucru poate fi un avantaj. Cu toate acestea, dacă poți fi semnificativ mai bun decât participantul tipic pe piață, atunci ai un avantaj competitiv ca investitor.

Utilizați un proces decizional amănunțit și consecvent

Creează-ți propriul ”ritual” de stabilire a unui proces adecvat pentru luarea unei decizii investiționale, atunci când ești cu adevărat rațional, apoi respectă-l pe deplin pentru fiecare decizie. Impulsurile de moment te determină să iei comenzi rapide, în timp ce în procesul decizional se generează o serie de opțiuni. Decizia finală nu trebuie să presupună întotdeauna eliminarea totală
a riscului, ci să ȋţi aducă o satisfacție.

Lăsa suficient timp să treacă între ideea inițială și luarea unei decizii importante

Deși timpul singur nu va contracara toate prejudecățile comportamentale, le poate slăbi impactul și îți poate permite să fii mai obiectiv. Când detectezi încercări de influență comportamentală, ia în considerare oprirea procesului de evaluare. De multe ori sentimentele investitorilor afectează în mare măsură valoarea câștigurilor financiare.

Analizând aspectele de mai sus, ai putea spune că pare complicat, pentru că sunt multe variabile de analizat, dar să rămâi pasiv, pe margine, nu reprezintă deloc o situație avantajoasă. Nu trebuie să te avânți în locuri pe care nu le cunoști, dacă nu ai ”kitul de călătorie” adecvat, dar poți începe cu un mic prim pas și dă valoare viitorului tău.

Apeleaza la profesionisti daca e prea complicat. Suntem aici sa te ajutam.

 

Monica Eftimiu – Manager Marketing si Comunicare SAI Certinvest

 Articol publicat pe 05 iulie 2022

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.