Skip to main content
cauta

Activele nete ale celor 233 de fonduri deschise și inchise, locale și straine, au scazut in luna iunie cu 2,1%, pana la nivelul de 50,2 mld RON (10,2 mld €) iar de la inceputul anului au scazut cu 6,4%; ieșirile nete ale lunii au totalizat 710 mil RON (144 mil EUR), potrivit unui raport transmis de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Referitor la evolutia primelor sase luni ale anului 2022 si la estimarile privind urmatoarea perioada, Financial Intelligence a initiat un interviu cu Alexandru Voicu, CEO SAI Certinvest SA.

Cum caracterizati evolutia pietei fondurilor de investitii in prima jumatate din 2022? Dar evolutia pietei de capital in 2022?

Piata fondurilor, la fel ca pietele financiare, au traversat cea mai abrupta perioada din ultimii 90 de ani. In prima jumatate din 2022, atentia pietelor de capital s-a fixat asupra inflatiei. Invazia Rusiei in Ucraina a generat un efect exploziv al pretului gazelor și al petrolului. Efectul secundar a fost un val de reactii agresive din partea bancilor centrale, care au incercat sa stabilizeze preturile prin ridicarea dobanzilor de referinta.

Din acest punct de vedere, demersurile bancilor centrale au avut impact negativ asupra economiei, in special prin limitarea accesului la credite pentru companii și persoane fizice. Am observat o reducere semnificativa a cererii din doua motive: o schimbare brusca a climatului de business și inaccesibilitatea preturilor pentru un segment mare de consumatori. Ca urmare, am avut foarte putine instrumente noi emise in piata.

Ce estimari aveti pentru a doua jumtate a anului in privinta evolutiei BVB?

Piata romaneasca are perspective mult mai solide in comparatie cu bursele internationale din trei motive principale:

  1. Avem rate de dividende extrem de ridicate, multe companii oferind un randament de peste 7%, actiunea vedeta fiind Petrom cu aproximativ 17%.
  2. Actiunile listate la BVB sunt in majoritate actiuni de valoare, nu de creștere. Actiunile de valoare sunt intr-o pozitie semnificativ ­­­mai buna intr-un mediu in care dobanzile sunt in creștere.
  3. Sectoarele reprezentate bine pe piata locala, cum sunt bancile și oil&gas-ul, vor beneficia pe termen lung de climatul economic actual.

Din cauza ca market timingul este o arta dificila, le-aș recomanda investitorilor sa ramana investiti in piata locala, pentru ca pietele internationale pot fi mai periculoase in perioada urmatoare.

Ce așteptari mai aveti de la autoritati?

Intrebarea principala pe care trebuie sa și-o puna investitorii sunt unde se duc ratele dobanzilor și care va fi efectul in economia reala? Scenariile sunt variate, dar deja incep sa apara voci luminate care incurajeaza o mișcare mai temperata a pietelor dobanzilor, fiindca aproape toti factorii inflationiști s-au normalizat și trebuie sa ne intrebam ce este mai dureros: o perioada ușor inflationista sau o recesiune severa.

Exista schimbari structurale in piata, in care lanturile de aprovizionare se reconfigureaza, revenind mai aproape de consumatorul final. De asemenea, tendinta este de a securiza interesele agentilor economici și protejarea resurselor implicate in lanturile de aprovizionare. Asta inseamna costuri mai mari pe intreg lantul de valoare, și automat o perioada de reconfigurare a costurilor. Ramane de vazut daca aceasta alternativa este una viabila pe termen lung, din cauza unor ecosisteme extrem de specializate care au nevoie de scara mare pentru a fi eficiente.

Care sunt factorii principali de ingrijorare in aceasta perioada?

Inflatia este cea mai ingrijoratoare din cauza schimbarilor de politica monetara pe care o induc, dar aici ar trebui sa intram intr-un teritoriu tolerabil curand. Rezultatul final depinde de pretul petrolului și al gazelor naturale. Petrolul poate fi influentat mai ușor la nivel global fiindca exista capacitate mare de productie și transportul este facil, dar la capitolul gazelor naturale costurile logistice sunt mult mai mari și vedem piete in care gazele se tranzactioneaza de șase ori mai scump in UE fata de SUA.

Intreaga omenire are de lucrat la capitolul guvernanta, și din pacate nu suntem intr-un teren foarte fertil pentru buna guvernanta. Potentialele probleme din piata alimentara și problemele care se manifesta pe piata energetica conduc votantii catre candidati care vor face promisiuni absurde, și probabil greșeli de guvernanta care vor fi scumpe.

Deoarece asistam la o reașezare in tensiunea dintre capital și forta de munca, cred ca vom asista și la multe greve care vor cere creșteri salariale și proteste impotriva costurilor ridicate la petrol, energie, mancare și alte bunuri de subzistenta. Realocarea capitalului inspre forta de munca va crea o patura de mijloc mai mare și o economie mai dinamica in timp, cred ca este o dinamica sanatoasa tinand cont de inegalitatea sociala la care asistam.

Dar oportunitatile?

Oportunitatile apar in aproape orice climat economic, dar acestea trebuie sa fie și accesibile. Momentan, multe din oportunitati sunt in pietele private in care accesul este mai dificil. Le-aș recomanda investitorilor expunerea pe REIT imobiliare sau companii de profil similare. Aceste companii au venituri indexate la inflatie și pe termen mediu și lung vor beneficia de o reevaluare a activelor detinute, și de asemenea obligatiuni ale companiilor care au un bilant solid și perspective stabile, dar care vor incepe sa plateasca dobanzi din ce in ce mai atractive.

Va veni și un moment bun de cumparare in pietele de capital, dar acesta trebuie așteptat cu rabdare.

Care au fost fondurile preferate de investitori? Din ce motive?

Preferintele au evoluat foarte mult, daca la inceputul anului actiunile de tehnologie și creștere erau instrumentele financiare preferate de investitori, pana la finele semestrului instrumentele preferate erau fondurile care investesc in obligatiuni de scurta durata.

Urmeaza aparitia unui vehicul de capital permanent la bursa similar cu un REIT, cu un IPO in derulare, și aștept cu interes sa vad evolutia pietei pe el.

 Articol publicat in Financial Intelligence pe 27 iulie 2022.

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.

Close Menu