Skip to main content

Atunci când intenționăm să investim în obligațiuni, trebuie să avem în vedere toate elementele menționate în prospectul de emisiune.

In prospectul de emisiune de obligațiuni trebuie să se regăsească cel puțin următoarele informații : cine se împrumută, suma de bani care se împrumută, dobânda la care se împrumută, scadența finală sau intermediară, daca este vorba de garanții care se oferă de către Emitent în situația în care nu există suficiente fonduri pentru restituirea sumelor împrumutate etc.

Alte considerente importante

  • Ce urmează să se întâmplă cu banii atrași de către Emitentul de obligațiuni ;
  • Dacă emitentul de obligațiuni poate să plătească la scadențe sumele atrase.

În  mod obligatoriu, în cuprinsul prospectului de emisiune trebuie să regăsim detalii despre ce va face emitentul cu banii. Aici putem avea cel puțin două situații:

A. Necesitatea de a achiziționa anumite bunuri pentru derularea sau extinderea activității sau
B. Nevoia de a achita datorii scadente

Situația de la punctul „A” este foarte des utilizată. În mod concret, emitenții cu banii atrași achiziționează bunuri ( de genul linii de producție, companii noi, flote de autoturisme, instalații pentru gondole sau teleski-uri etc) plecând de la premisa că aceste achiziții vor genera resurse suficiente pentru plata sumelor atrase și a dobânzilor. Exista și situații în care Emitenții ( de genul instituțiilor financiare) folosesc banii atrași pentru a da credite .

Situația de la punctul „B”  este folosită de cele mai multe ori de statul român care, cu banii atrași își achită propriile datorii scadente. Există însă și alți emitenți care au atras sume de bani prin emisiuni de obligațiuni și și-au achitat datoriile scadente, amintind Primăria București în 2018 sau  International Investment Bank în același an.

Riscurile Obligațiunilor

Atrag atenția cu privire la necesitatea cunoașterii foarte bine a Emitentului și din perspectiva folosirii sumelor atrase, întrucât prin intermediul acestei informații putem cuantifica în ce măsură există riscul ca emitentul să nu își poată achita sumele de bani atrase la scadență. Riscul de neplată a sumelor la scadență se mai numește și riscul de credit. În atenția unui Emitent de a achiziționa bunuri care să ajute la dezvoltarea propriei afaceri – nu aduce întotdeauna garanția că la scadență sumele atrase sunt restituite. Prin urmare, este necesar să verificăm dacă prin banii atrași se dorește dezvoltarea companiei sau se achită datorii care nu pot fi altfel acoperite.

Dacă discutăm de o dezvoltare potențială a Emitentului cu banii atrași – trebuie verificat și analizat în ce măsură se generează valoare adăugată care să permită restituirea sumelor atrase și a dobânzii corespunzătoare. În cazul în care vorbim doar de intenția de a plăti datorii scadente- trebuie să avem în vedere dacă la scadența noii emisiuni există resurse de plată sau Emitentul se bazează în continuare pe un nou împrumut. De cele mai multe ori, Statul român atunci când se împrumută, prin intermediul titlurilor de stat- folosește banii pentru a achita alte împrumuturi atrase cu alte ocazii.

Concluzie

În măsura în care nu suntem siguri de eficiența Emitentului în dezvoltarea pe care o preconizează odată cu achizițiile făcute cu banii atrași prin emisiunea de obligațiuni sau dacă Statul sau alt Emitent nu oferă suficientă încredere pentru plata la scadența următoare a sumelor atrase trebuie să ne uităm ce fel de garanții există pentru situația de neplată.

Este deci obligatoriu să citiți cu atenție atenție în prospectul de emisiune ce intenții au Emitenții cu banii atrași și nu vă opriți doar la informațiile referitoare la mărimea dobânzii oferite și modalitatea de subscriere.

Horia Gustă – Director General Certinvest

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care  intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Informațiile cheie destinate investitorilor (DICI). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.