Skip to main content

Vom discuta in aceasta postare de blog despre Fondul Certinvest Hot Stocks. Noul fond lansat la Certinvest are o strategie inedita si un univers investitional care include majoritatea pietelor de actiuni globale (Europa, SUA, UK, Canda).

Fondul investește cu preponderență în acțiuni ale companiilor in voga, companii care devin cunoscute prin produsele pe care le lanseaza sau care fac parte din sectoare sau teme favorizate de mediul macroeconomic la un anumit moment. Aceste companii raportează rezultate financiare pozitive, inregistreaza rate mari de crestere pentru vanzari si profituri sau au evenimente semnificative (cum ar fi lansarea unui produs cu cerere mare). Toate aceste evenimente pot conduce la un potențial ridicat de creștere pentru companie și pentru prețul acțiunii.

Astfel, fondul Hot Stocks va urmari să capteze potențialul de creștere al tendințelor și oportunităților emergente în diferite sectoare, cum ar fi tehnologia, biotehnologia, produsele de consum discreționar cu cerere mare sau energia regenerabilă. In alte perioade de timp aceste teme in voga pot fi diferite. Daca luam in considerare ultimii ani, producerea de energie, apararea, securitatea cibernetica, inteligenta artificiala, au fost nise alcatuite din companii care au inregistrat performante investitionale bune.

Acțiunile din aceste sectoare sunt in general actiuni ale companiilor care au potențialul de a crește mai repede decât rata medie a pieței și generează câștiguri și venituri mai mari în timp. De obicei, își reinvestesc profiturile în extinderea afacerii, dezvoltarea de noi produse sau servicii sau în achiziționarea altor companii. Acest tip de companii are adesea avantajul competitiv în industriile in care activeaza si sunt adesea asociate cu inovația, si reasezarea (eng. „disruption”) unei ramuri industriale.

Investiția într-un fond cu acțiuni de creștere poate oferi mai multe beneficii pentru investitorii locali care caută aprecierea și diversificarea capitalului. Un fond de acțiuni de creștere poate oferi expunere la un portofoliu de companii globale de înaltă calitate care au perspective de creștere puternice și avantaje competitive pe piețele lor. Spre exemplu, majoritatea acțiunilor cu capitalizare foarte mare din SUA din prezent au fost intr-o prima faza actiuni cu rate mari de crestere care lansau produse inovative. Google se lansa la tranzactionare in 2004, iar in urmatorii ani ratele anuale de crestere pentru venituri si profituri s-au aflat in mod constant peste 50%. Google a dominat nisa cautarilor pe internet, devenind gigantul pe care il cunoaștem in prezent. In urmatorii 10 ani de la listare, actiunile Google aveau sa ofere un randament total de aproape 1500%.

Procesul de investitii al fondului FDI Certinvest Hot Stocks porneste cu selecția acestor actiuni din universul foarte larg al companiilor tranzactionate la nivel global. Selecția debuteaza cu analiza macroeconomica si cantitativa a temelor si sectoarelor economice prevalente la un anumit moment.

Spre exemplu, in luna ianuarie 2024, o analiza cantitativa a celor mai performante actiuni din ultimul trimestru din piata americana ar fi aratat ca industriile biotehnologie, banci regionale, software, constructii rezidentiale si dispozitive medicale aveau cele mai multe companii prezente in topul performantei trimestriale din SUA, dupa cum se observa in tabelul de mai jos.

Nume industrieNumar companii in top 10% cele mai performante
Biotechnology48
Banks – Regional23
Software – Infrastructure15
Residential Construction11
Medical Devices9
Building Products & Equipment7
Software – Application7
Apparel Retail6
Restaurants5
Diagnostics & Research4
Communication Equipment4
Specialty Retail4
Rental & Leasing Services3
Oil & Gas Midstream3
Credit Services2
Semiconductor Equipment & Materials2
Discount Stores2
Internet Retail2
Drug Manufacturers – Specialty & Generic2
Leisure2
Coking Coal2
Department Stores2
Scientific & Technical Instruments2

Tabel 1. Ordinea industriilor in functie de numarul companiilor aflate in topul performantei

Urmeaza trecerea prin filtre a emitentilor apartinand temelor identificate. Se iau in considerare creșterea susținută a profiturilor și/sau a vânzărilor sau performanța pozitivă a prețului din perioade anterioare momentului investirii. Analiza are in centru intelegerea factorilor fundamentali care pot transforma compania intr-un lider in sectorul sau.

Alocarea strategică a Fondului în acțiuni si titluri de participare este de 95% din activul fondului, iar restul activelor sunt investite în depozite, instrumente cu venit fix sau alte instrumente financiare permise de legislația în vigoare. Alocarea în acțiuni și/sau titluri de participare emise de fonduri care investesc preponderent în acțiuni poate să scadă până la 65% în situații excepționale în care administratorul determină prin analiză macroeconomică, cantitativă și/sau tehnică faptul că piata nu se afla intr-un context favorabil creșterii prețului acțiunilor.

Gestiunea riscurilor pentru un fond care investeste in tipul de companii descris mai sus este factorul determinant pentru obtinerea unei performante bune. Exista multe situatii in care pretul actiunilor acestor companii inregistreaza miscari semnificative. In situatia in care se dovedeste ca ratele de crestere nu mai sunt asa de mari precum erau asteptate, sau are loc un eveniment cu impact negativ pentru un sector sau tema, pretul poate inregistra scaderi mari.

Una din modalitatile prin care riscul este tinut sub control este diversificarea portofoliului astfel încât majoritatea expunerilor să nu reprezinte mai mult de 5% din activele Fondului. Diversificarea sectorială și geografică sunt, de asemenea, monitorizate prin calculul expunerilor procentuale pe fiecare sector de activitate GICS (Global Industry Classification Standard) și pe fiecare țară, în parte. Fondul nu este specializat pe arii geografice sau sectoare industriale, însă expunerile pot fi concentrate în unele perioade într-o regiune sau într-un sector în funcție de rezultatele procesului de selecție descris mai sus.

Totodata, performanța fondului este monitorizată constant cu scopul de identifica contributia fiecarei expuneri la performanta globala. Expunerile cu contributie negativa sunt reanalizate iar in cazul in care nu mai corespund criteriilor de selectie sunt reduse sau eliminate complet din portofoliu. Fondul poate utiliza si instrumente derivate pentru gestiunea riscurilor, astfel incat expunerea la piata sa poate fi gestionata cu mai multa flexibilitate.

In concluzie, strategia fondului este de a investi in actiuni ale companiilor in voga din diverse sectoare globale (tehnologie, biotehnologie, etc.) cu potential de crestere ridicata. Acest tip de companii sunt in general inovatoare si au performanta financiara pozitivă și rate mari de creștere a veniturilor si profiturilor, care se reflecta de multe ori in aprecierea sustinuta a pretului actiunii. Totodata, riscurile vor fi gestionate in mod activ. Diversificarea portofoliului, monitorizarea constantă a performanței și reanalizarea expunerilor cu contribuție negativă sunt strategii cheie pentru a limita riscurile.

Adrian Dudu – Chief Investment Officer

Articol publicat pe 15 aprilie 2024

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.