Skip to main content

Pe plan extern, pietele globale de actiuni au inregistrat o evolutie negativa in luna octombrie, alimentate de preocuparile legate de cresterea ratelor dobanzilor si de temerile privind posibilitatea escaladarii conflictului din Orientul Mijlociu. Pe plan local, indicele de referinta al pietei de actiuni, care include si dividendele distribuite de companii, a inchis luna aproape la acelasi nivel.

Clasa de activeRentabilitate totala in ultima luna (30.09.2023-31.10.2023)Rentabilitatea totala in ultimul an (31.10.2022-31.10.2023)Rentabilitatea totala in ultimii 5 ani (31.10.2018-31.10.2023)
Actiunile din SUA (S&P500)-2.20%4.16%91.81%
Actiunile europene (EURO Stoxx50)-2.74%17.66%58.32%
Actiunile din China (Hang Seng)-3.94%14.58%-8.01%
Actiunile din Japonia (Nikkei 225)-4.58%5.98%32.22%
Actiunile din Romania (BET-TR)0.12%39.77%136.75%

*Rentabilitatea totala include si dividendele distribuite de companii

Romania

Indicele BET a incheiat luna intr-o usoara scadere, pe fondul aportului negativ din partea actiunilor Hidroelectrica si SNP Petrom. Pe de alta parte, Banca Transilvania si Romgaz au avut o contributie pozitiva la evolutia indicelui.

Evolutia indicelui bursier din Romania BET-TR incluzand si dividendele

Evolutia indicelui bursier din Romania BET-TR  incluzand si dividendele
Sursa: Bloomberg la data de 31.10.2023

Piata obligatiunilor de stat din Romania a reactionat la climatul macro-financiar international si la stirile interne. In acest context, au avut loc cresteri de dobanzi pentru titlurile de stat romanesti, in special pentru maturitatile mai lungi de 5 ani. Nu au existat emisiuni semnificative de obligatiuni corporative, insa oferta de titluri de stat a crescut prin listarea la BVB a cinci noi emisiuni de titluri de stat Fidelis.

Indicatorii macroeconomici locali au confirmat tendinta anterioara de incetinire a economiei romanesti. Astfel, ratele de crestere pentru vanzarile cu amanuntul si pentru PIB au fost raportate sub asteptari. Rata anuala de crestere a inflatiei a inregistrat o valoare sub 9%, in incetinire.

Pe plan intern, increderea in economie s-a ameliorat. Indicatorul de incredere in economie al Comisiei Europene (ESI) a crescut in octombrie la cel mai inalt nivel din martie, evolutie care exprima perspective de continuare a procesului de relansare economica post-pandemie in trimestrele urmatoare.

Evolutia Indicelui ESI la data de 31.10.2023

Evolutia Indicelui ESI.
Sursa: Eurostat la data de 31.10.2023

Economia Europeana

Actiunile din Europa au inregistrat o evolutie slaba in luna octombrie, influentate de datele macroeconomice sub asteptari si de temerile legate de conflictul din Orientul Mijlociu.

Evolutia Indicelui bursier din EURO STOXX50 la data de 31.10.2023

Evolutia Indicelui bursier din EURO STOXX50.
Sursa: Bloomberg la data de 31.10.2023

Banca Centrala Europeana mentine dobanda de referinta la acelasi nivel

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa mentina neschimbata dobanda de referinta, la 4,5%, punand astfel capat unei serii de 10 cresteri consecutive. Presiunile inflationiste incep sa se diminueze, rata inflatiei scazand la mai putin de jumatate in ultimul an. BCE a declarat ca deciziile se vor baza pe evolutia principalilor indicatori din piata. Aceasta decizie de a mentine ratele politicii monetare va consolida asteptarile ca principalele banci centrale ale lumii, inclusiv Rezerva Federala a SUA, au incheiat in esenta ciclul de majorare a dobanzilor.

Increderea companiilor din Zona Euro a suferit o scadere semnificativa

Indicele compozit PMI „flash” HCOB, care include sectoarele de productie si servicii, a scazut la 46,5 in octombrie, cel mai scazut nivel din noiembrie 2022, dupa 47,2 in septembrie. Aceasta evolutie reflecta perspective pesimiste pentru dinamica consumului privat pe termen scurt, pe fondul nivelurilor ridicate ale presiunilor inflationiste si costurilor de finantare.

Global

Piata de actiuni din SUA a avut o evolutie negativa in luna octombrie influentata, in mare parte, de preocuparile privind conflictul din Orientul Mijlociu, care ar putea escalada.

Evolutia indicelui bursier SPX Index (S&P 500 Index), HSI Index (Hang Seng Index), NKY Index (Nikkei Index) la data de 31.10.2023

Evolutia indicelui bursier SPX Index  (S&P 500 Index), HSI Index (Hang Seng Index), NKY Index (Nikkei Index)
Sursa: Bloomberg la data de 31.10.2023

Rezerva Federala a Statelor Unite (FED) ramane in expectativa

Rezerva Federala a pastrat rata dobanzii de referinta in intervalul 5,25% – 5,50%, cel mai inalt nivel atins in ultimele doua decenii . Acest lucru nu exclude posibilitatea unor interventii viitoare, intrucat oficialii se straduiesc sa aduca inflatia inapoi la obiectivul de 2% stabilit de banca centrala. In urma intalnirii, presedintele FED, Jerome Powell, a subliniat ca economia ramane robusta, cu un impact vizibil asupra pietei muncii.

Implied Overnight Rate and Number of Hikes or Cuts la data de 31.10.2023

Sursa: Bloomberg la data de 31.10.2023

Ratele de dobanda in SUA la nivele maxime

Stirile macroeconomice si climatul din piata de actiuni au determinat cresterea ratei de dobanda la titlurile de stat pe scadenta 10 ani la 5%. Evolutia recenta este influentata de datele macroeconomice din SUA care au depasit asteptarile. Reactia negativa a investitorilor la datele economice pozitive din SUA se datoreaza faptului ca, in absenta unei economii slabe, reducerile de dobanzi vor fi implementate mai tarziu. Prin urmare, acestea vor ramane la nivelurile actuale pentru o perioada extinsa de timp.

Rate de dobândă la titluri de stat SUA la data de 31.10.2023

Rate de dobanda la titluri de stat SUA
Sursa: Bloomberg la data de 31.10.2023

Inflatia In SUA, crestere peste estimarile analistilor

Conform celui mai recent raport al Departamentului Comertului din SUA, indicele preturilor de consum in SUA a crescut cu 0.4% fata de luna septembrie, si cu 3.7% fata de anul trecut, usor peste asteptarile analistilor care anticipasera o crestere de 0.3%, respectiv de 3.6%. Costurile cu locuintele au fost principalul factor de crestere al inflatiei. Indicele preturilor pentru locuinte, care reprezinta aproximativ o treime din ponderea IPC, s-a majorat cu 0.6% in cursul lunii septembrie si cu 7.2% fata de anul trecut.

Preturile actiunilor din Hong Kong au continuat sa scada in luna octombrie

Actiunile chineze au inregistrat scaderi in octombrie pe fondul preocuparilor legate de incetinirea economiei  si ingrijorarilor privind tensiunile continue dintre SUA si China.

Pretul petrolului a scazut dupa ce stocurile din SUA au crescut

Preturile petrolului s-au stabilizat aproape de minimele ultimelor trei luni, dupa o crestere surprinzatoare a stocurilor de petrol brut din SUA, ceea ce a ridicat ingrijorari cu privire la incetinirea cererii la cel mai mare consumator din lume.

Sezonul raportarilor in SUA

Sezonul Raportarilor in SUA - Octombrie 2023

Sursa: Bloomberg la data de 31.10.2023

La finalul lunii octombrie, peste jumatate din cele mai mari companii americane au raportat rezultatele pentru trimestrul III 2023. In linii mari, 81% din aceste companii au raportat venituri mai mari prin comparatie cu perioada coronavirus, subliniind astfel faptul ca majoritatea businessurilor au reusit sa se adapteze la conditiile economice generate de pandemie. Prin urmare, 82% au raportat un castiguri peste estimari, ceea ce este peste media de 5 ani (77% ) si peste media pe 10 ani (74%). Ar trebui remarcat faptul ca mediile istorice reflecta rezultatele intregului index, nu rezultatele efective ale procentului de companii care au raportat pana in acest moment.

Companiile din sectorul bunurilor de larg consum au raportat din nou cea mai mare crestere a castigurilor, cu o medie de 48.84% urmate de companiile din sectorul comunicatii, care au inregistrat o crestere a castigurilor de 34.97%. Pe de alta parte, trei sectoare raporteaza o scadere a castigurilor de la an la an: energie (-38.16%), sanatate (-19.25%) si materiale (9.38%).

S&P Earnings Above, In-Line, Below Estimates Q3 2023

Sursa: FactSet 31.10.2023

Adriana Sarbu – Senior Investment Analyst

Articol publicat pe 14 noiembrie 2023

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.