Skip to main content

Ori de cate ori cumperi sau vinzi o actiune, pretul tranzactiei este ceea ce determina profitul sau pierderea. Avand in vedere ca preturile actiunilor continua sa fluctueze in fiecare zi, acest risc (riscul de piata) este un element esential de care ar trebui sa fie constient fiecare investitor.

Ceea ce determina riscul de piata al unui activ este caracterul aleatoriu al posibilei evolutii a pretului sau.

Ce este o variabila aleatorie?

O variabila aleatorie este o variabila a carei valoare este necunoscuta sau o functie care atribuie valori fiecaruia dintre rezultatele unui experiment. Variabilele aleatoare pot fi clasificate ca fiind discrete sau continue, pe baza urmatoarelor caracteristici:

DISCRETE

  • Pot lua doar valori distincte sau separate.
  • Nu pot fi impartite in valori mai mici.
  • Sunt numarabile.

Ex.: zilele saptamanii, aruncarea unui zar, numarul de zile fara ploaie intr-o luna, publicul la un meci de fotbal, numarul de masini intr-o parcare, etc.

CONTINUE

  • Pot lua orice valoare intr-un anumit interval.
  • Pot fi impartite in valori mai mici.
  • Sunt masurabile

Ex.: pretul de piata al unui produs, cotatiile bursiere, temperatura zilnica, timpul necesar pentru finalizarea unui proiect, varsta, inaltimea, greutatea, etc.

Variabilele aleatoare sunt un concept cheie in statistica si managementul riscurilor. Deoarece sunt aleatorii, ele iti permit sa intelegi distributia probabilitatii valorilor lor, sau probabilitatea relativa a anumitor evenimente.

Cand vine vorba despre pietele financiare, acestea se incadreaza in categoria proceselor continue, deoarece cotatiile de pe piata nu au un punct final prestabilit. Chiar daca piata are o deschidere si o inchidere pentru fiecare zi, o pozitie pe piata continua si dincolo de inchiderea pietei si, in consecinta, ar putea continua, teoretic, pentru totdeauna.

Incertitudinea legata de investitii provine din faptul ca fluxul de numerar viitor, adica rentabilitatea investitiei, nu pot fi prezise cu acuratete, deoarece sunt influentate de conditiile pietei si de multi alti factori, cum ar fi factori economici, sociali sau politici. Vestea buna este ca, in practica, prin utilizarea de strategii adecvate, riscul de investitie poate fi minimizat. Iar primul pas in acest sens este fundamentarea deciziei de a investi.

Decizia de investire este un proces de a ajunge la o concluzie dupa o analiza atenta, o alegere intre alternative atunci cand toate elementele nu sunt inca cunoscute, pentru ca depind de lucruri care se vor desfasura in viitor. Acest proces presupune o analiza atenta a diferitelor clase de active si a raportului risc-randament aferent acestora.

Etapele deciziei de investire sunt urmatoarele:

  1. Decide ce tip de participant vei fi (scopul investitiei): obtinere de randament superior ratei inflatiei vs. maximizarea profitului indiferent de risc;
  2. Alege piata pe care vrei sa investesti (actiuni, obligatiuni, valute, marfuri);
  3. Alege orizontul de timp pe care doresti sa investesti. Perioada de timp in care intentionezi sa detii investitia joaca un rol decisiv in determinarea riscului pe care il poti asuma. De exemplu, in investitiile pe termen scurt nu ai avea timpul necesar de a recupera eventualele evolutii negative ale pietei;
  4. Analizeaza pozitia financiara a companiei in care investesti: activele, indicatorii financiari, rata de crestere asteptată a castigurilor si dividendelor, evaluarea sectorului de activitate, etc.;
  5. Evalueaza performanta portofoliului: evaluarea se face in raport cu un indicator de referinta, atat in termeni absoluti, cat si relativi. Este etapa in care identifici daca obiectivele initiale sunt atinse sau nu.

In concluzie, orice decizie de investitii este afectata de riscuri, o anumita cantitate de incertitudine fiind intotdeauna in joc. Atunci cand iei in calcul sa investesti,  apetitul pentru risc (care poate varia de la pozitionarea defensiva pentru a atenua pierderile pana la realocarea activelor pentru potential de crestere) si orizontul de timp ar trebui sa fie elemente esentiale de luat in calcul. De asemenea, analiza companiei (natura afacerii si gradul de atingere a obiectivelor organizatiei) sunt elemente cheie, deoarece fiecare afacere este expusa unui risc specific.

Cat de multe stii despre investitii si cat de multa experienta ai deja sunt de asemenea importante. Poti evalua riscurile unui tip de investitie sau produs doar daca intelegi cum functioneaza.

Razvan Popa – Chief Risk Officer

Articol publicat pe 14 martie 2023

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.