Skip to main content

In timp ce auzim discutii zilnice despre inflatie si rate mari ale dobanzilor, detinerea de actiuni care ofera dividende este una dintre cele mai bune modalitati de a adauga venituri in portofoliul tau. Intr-un mediu inflationist companiile se confruntra cu cresterea costurilor si presiune pe marjele de profitabilitate. Unele sectoare, cum ar fi cele ale bunurilor de consum si utilitatilor, au capacitatea de a ajusta preturile rapid ca raspuns la inflatie, ceea ce poate duce la venituri si dividende mai stabile in timpuri cu inflatie de doua cifre.

Ce sunt dividendele?

O companie poate decide sa plateasca o parte din profitul net catre actionari, sub forma de  dividende. Suma platilor totale de dividende raportate la profitul net al companiei este cunoscuta sub numele de raportul de plata (en. payout ratio).

Investitorii prefera predictibilitatea veniturilor din investitiile lor, iar aceasta include si dividendele. Prin urmare, un model de distribuire a dividendelor care se caracterizeaza prin inconsistenta sau volatilitate poate fi privit cu o anumita reticenta. Companiile platitoare de dividende pot face acest lucru prin urmatoarele metode : (a) in numerar, (b) in actiuni, in functie de decizia actionarilor.

Dividendele in numerar sunt plati regulate in numerar catre actionari. Compania se angajeaza sa plateasca investitorilor un procent din profitul net sub forma de  numerar. Suma pe care o primește fiecare acționar depinde de numărul de acțiuni pe care le deține. De exemplu, daca detii 100 de actiuni la Compania A si aceasta plateste 8 RON pe actiune, vei primi 800 lei.

Dividendele in actiuni sunt similare cu dividendele in numerar, dar distrbuie actionarilor actiuni suplimentare. De exemplu, daca Compania B alege sa distribuie un dividend in actiuni de 8% si detii 100 de actiuni in companie, vei avea in total 108 actiuni.

Desi nu toate companiile platesc dividende, unele dintre cele mai mari si mai profitabile companii din lume ofera dividende – oferind un bonus pentru investitia in anumite actiuni de top. Cu toate acestea, companiile care ofera dividende substantiale sunt adesea vazute ca avand perspective mai limitate de crestere pe termen lung, intrucat realocarea unor parti din profit catre investitori sugereaza oportunitati reduse de reinvestire.

Generarea venitului prin dividende

Alocarea investiției în acțiuni care oferă dividende poate reprezenta o excelentă sursă de venituri pasive. Cu cat detii un numar mai mare de actiuni care distribuie dividende, cu atat posibilitatea de a obtine venituri mai mari, creste.

Pentru a obtine cu succes un venit din dividende, exista cativa indicatori pe care trebuie sa-i cauti atunci cand decizi in ce companie sa investesti:

  • Cresterea veniturilor, care ar putea fi un indicator al cresterii dividendelor;
  • Randamentul dividendelor masoara cuantumul dividendelor platite in raport cu valoarea de piata a actiunii ( dividend yield);
  • Bilantul contabil care indica daca compania este profitabila sau are multe datorii de depasit;
  • Evolutia companiei ofera o imagine a modului in care managementul navigheaza prin conditii de piata schimbatoare pentru a conduce organizatia spre succes pe termen lung.

Cat costa sa castigi 100 lei in dividende?

De la inceputul anului, BET Index s-a apreciat cu 26%, insa BET-TR Index a crescut cu 34%, diferenta de 8% provenind din dividendele acordate in 2023. Companiile care alcatuiesc indicele BET au oferit dividende atractive, in topul randamentului dividendului fiind emitentii OMV Petrom (SNP), Conpet (COTE) si Nuclearelectrica (SNN).

Din lista au fost eliminate companiile TRP, M, BRD, H2O, care nu au distribuit dividende in acest an. De asemenea, o exceptie este Fondul Proprietatea care, in urma listarii H2O, a distribuit un dividend special de 1,7225 lei/actiune, generand un randament de aproximativ 90% la momentul inregistrarii.

In graficul de mai jos sunt prezentate companiile din indicele BET, care au distribuit dividende in 2023, marcate pe grafic fiind randamentul dividendelor distribuite in ultimele 12 luni (font alb) si suma necesara de investit in companie (font negru) pentru care ai fi primit 100 lei in dividende.

Actiuni cu dividende

Sursa date: Bloomberg

Pentru a simplifica exemplul, nu luam in considerare tratamentul fiscal al dividendelor. Astfel, daca am fi investit 670 lei in actiunile SNP, am fi primit dividende cu un randament brut de 14,92%, adica aproximativ 100 lei.

In concluzie

Actiunile cu dividende mari sunt pur si simplu cea mai buna modalitate de a adauga un surplus de venit in portofoliu in acest mediu, in care inflatia depaseste rata dobanzii.

Pe de alta parte, unele actiuni cu dividende mari pe care le-am prezentat, depasesc dobanzile titlurilor de stat din Romania, oferindu-ne o protecție împotriva riscului asociat ratei dobânzii.

Actiunile cu dividende mari ar putea fi solutia ta pentru a obtine venituri constante si pasive, care te pregatesc pentru un viitor confortabil si stabil.

Valentin Stanciu – Risk Administrator

Articol publicat pe 29 noiembrie 2023

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.