Skip to main content

Raliul lui Mos Craciun (eng. Santa Claus Rally) este cresterea actiunilor listate la bursa in perioada sarbatorilor de Craciun. Majoritatea investitorilor estimeaza ca aceste perioade volatile au loc incepand cu ajunul Craciunului, pana in primele zile din Anul nou.

Teoriile care sustin acest raliu in perioada sarbatorilor includ sentimentul general de optimism, investirea bonusurilor de sarbatori si consideratii fiscale la sfarsit de an. Unii investitori institutionali parasesc pietele in aceasta perioada, lasand piata catre investitorii retail, care tind sa fie mai optimisti fata de piata.

Ce aduce Mos Craciun la bursa?

In timp ce Mos Craciun aduce cu siguranta cadouri pe 25 decembrie, bursa nu garanteaza aceleasi bucurii. Orice castig la bursa in preajma Craciunului este de obicei legat de Santa Claus Rally.

Modelul este unul dintre numeroasele efecte de calendar (eng. calendar effects) care apar pe parcursul unui an. Nu este pe deplin clar daca este pur psihologic sau exista unele motive financiare pentru aceste cresteri, dar istoria arata ca actiunile tind sa performeze bine la sfarsit de an si in primele zile ale lunii ianuarie.

Avand in vedere ca primele zile din an sunt incluse in acest calcul, investitorii cumpara actiuni in asteptarea cresterii preturilor si in luna ianuarie, unele cercetari aratand chiar cresteri mai mari conform „Efectului de ianuarie”.

Actiunile si sarbatorile de iarna

Nu exista o explicatie clara pentru acest raliu de sarbatori, insa cateva motive pentru aceste cresteri ar putea fi:

  • Volumul tranzactiilor tinde sa fie scazut, deoarece investitorii institutionali stau departe de bursa in aceasta perioada. Piata poate fi mai volatila si poate oferi mai multa influenta investitorilor de retail.
  • Investitorii cumpara actiuni inainte de cresterile anticipate din luna ianuarie, care poate proveni din reinvestirea banilor dupa retragerile din decembrie.
  • Saptamana dintre Craciun si Anul Nou poate oferi un sentiment plin de speranta si optimism cu privire la anul care vine.
  • Bonusurile de sfarsit de an si cadourile din perioada sarbatorilor ofera o oportunitate de investitii la bursa.
  • Odata ce Raliul lui Mos Craciun este cunoscut si asteptat, acesta devine chiar motivul pentru cresteri. Daca investitorii cred in „profetie”, vor investi in consecinta, iar aceasta se va indeplini.
Santa Claus Rally Picture

Sursa: WallStreetMojo

Ce primesc investitorii „cuminti” ?

Sunt multe teorii care incearca sa explice misterul, inclusiv optimismul de pe pietele financiare in spiritul sarbatorilor. De-a lungul istoriei indicelui american S&P 500, acest indice a crescut in 77% din timp in perioada Santa Claus Rally, conform Sundial Capital Research. Randamentul mediu in aceasta perioada de 7 zile a fost 2,66%.

Cat despre indicele principal al Bursei de Valori Bucuresti, BET Index, in ultimii 20 de ani a crescut in medie cu 3,38% in perioada Santa Claus Rally. In 16 din cei 20 de ani acesta a reusit sa aiba randamente pozitive, de pana la 14% in doar cateva zile.

Daca sezonul sarbatorilor va face sa va reganditi strategia de investitii, luati in considerare urmatoarele:

  • Nu incerca sa anticipezi cresterile pietei. Incercarea de a anticipa modul in care vor performa actiunile in timp ce esti plecat de sarbatori poate aduce pierderi mai mari. Deciziile de investitii bazate pe efecte sezoniere sunt riscante, deoarece lichiditatea redusa si volatilitatea crescuta pot conduce la modificari impulsive ale portofoliului care nu se aliniaza cu obiectivele pe termen lung.
  • Concentreaza-te pe acumularea de capital pe termen lung. Exista un anumit nivel de risc implicat atunci cand ai investit bani in actiuni, aceste instrumente fiind volatile in perioade scurte de timp. Cea mai buna decizie este sa respecti planul de alocare pe termen lung.

In concluzie

  • Raliul lui Mos Craciun se refera la tendinta observata istoric de crestere a actiunilor in perioada sarbatorilor de Craciun.
  • Motivele posibile ale cresterilor pot fi cresterea optimismului in aceasta perioada, investitorii mari care pleaca in vacanta si reglarea aspectelor fiscale.
  • La fel ca multe alte anomalii ale pietei, Santa Claus Rally poate fi doar un eveniment aleator, fara garantii viitoare.

Valentin Stanciu – Risk Administrator

Articol publicat pe 18 decembrie 2023

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.