Skip to main content

Greselile in investitii fac parte din riscurile asumate atunci cand faci plasamente, dar mare parte dintre ele pot fi usor de evitat daca le poti recunoaste la timp. Fie ca este vorba de o reactie exagerata la volatilitatea pietei, de mimarea tendintelor de investitii („nebunia multimii”) sau de amanarea totala a investitiilor, exista capcane clare care va pot eroda potentialele randamente ale investitiei sau pot genera pierderi dureroase.

Din fericire, aceste erori pot oferi lectii valoroase in timp, prezentand investitorilor oportunitatea de a construi portofolii mai rezistente in viitor.
Iata cateva exemple, destul de frecvente:

  1. Supraconcentrarea in anumite instrumente sau sectoare/Nediversificarea: Este un lucru bine stiut ca actiunile individuale tind sa fie mai volatile decat o gama diversa de actiuni. In schimb, diversificarea impiedica ca un singur activ sa-ti afecteze drastic valoarea portofoliului.
  2. Obiective de investitii neclare: Adesea, investitorii se concentreaza pe randamentele pe termen scurt sau pe castiguri rapide si volatile, in locul unor castiguri pe termen lung. A te baza pe zvonuri, ponturi fierbinti sau investitii speculative, fara o analiza adecvata, este o strategie riscanta.
  3. Lipsa unei analize aprofundate: Este esential sa evaluezi temeinic oportunitatile de investitii si stabilitatea financiara a companiilor in care investesti si sa fii informat cu privire la tendintele pietei. Lipsa de cunostinte poate duce la decizii proaste de investitii si pierderi.
  4. Urmarirea trend-ului multimii: O mare parte dintre investitori fac greseala de a urmari tendintele celorlalti, fara a face propria analiza cand investesc. O situatie similara apare atunci cand ai tendinta sa asculti informatiile din media (fie super-optimiste, fie super-pesimiste). Nu uita ca focus-ul tau trebuie sa ramana pe termen lung.
  5. Emotiile in investitii: Desi poate fi o provocare, nu uita sa ramai rational cand iei decizia de investire si in timpul fluctuatiilor pietei. Abordarea corecta este sa intelegi optiunile de investitii si daca acestea iti indeplinesc sau nu obiectivele financiare.
  6. Incercarea de a anticipa miscarile pietei: Incercarea de a anticipa miscarile de pret pe termen scurt este extrem de provocatoare, daca nu imposibila. Investitorii care incearca sa cumpere in punctul cel mai de jos pentru a vinde in cel mai inalt punct fac, adesea, greseli costisitoare.
  7. Asteptari prea mari: Actiunile de tip „penny stocks”, de exemplu, avand un pret scazut, pot oferi perspectivele unor castiguri substantiale. Cu toate acestea, exista un risc semnificativ de pierdere in aceste cazuri, iar investitorii care se asteapta ca o companie mica, cu performante slabe, sa depaseasca alte companii din sector, ar putea fi dezamagiti. Este esential sa aveti o viziune realista asupra performantei companiei in care investiti.
  8. Super-optimismul pietelor: Pietele in crestere va pot oferi un fals sentiment de incredere in capacitatea de a lua decizii de investitii. Este important sa retii ca profiturile de pe pietele in crestere nu sunt neaparat un indicator al abilitatilor tale de investitor.
  9. Asumarea unui risc prea mare (sau prea mic): Cantitatea de risc pe care decideti sa o asumati ar putea determina cat de mult randament puteti obtine in portofoliu si cat de multa volatilitate ar putea fi nevoie sa suportati pentru a ajunge acolo. Daca sunteti prea conservator, este posibil sa nu aveti potentialul de crestere de care aveti nevoie pentru a va atinge obiectivele sau chiar pentru a depasi inflatia. Pe de alta parte, daca va asumati prea mult risc, veti putea experimenta o volatilitate mult mai mare a pietei, ceea ce poate duce la pierderi.
  10. Amanarea deciziei de a investi: Cu cat reusesti sa iti stabilesti un obiectiv de investitii si sa incepi sa il pui in practica cat mai devreme, cu atat rezultatele de care te vei bucura in viitor vor fi mai consistente.

In ceea ce priveste metodele de a evita aceste greseli, cele mai bune solutii sunt urmatoarele:

  1. Elaboreaza un plan de actiune prin care sa stabilesti in ce etapa a ciclului de investire te afli, care sunt obiectivele tale si cat trebuie sa investesti regulat pentru a atinge aceste obiective;
  2. Stabileste toleranta la risc, adica disponibilitatea de a-ti asuma riscuri. Portofoliul tau ar trebui sa fie construit in stransa aliniere cu toleranta la risc;
  3. Fii consecvent in planul de investire. O strategie de investitii consecventa, pe termen lung este ceea ce te va ajuta sa maximizezi castigul;
  4. Pune-ti planul de investire pe „pilot automat” prin alocarea unei sume fixe de bani in acelasi fond sau titlu de valoare la intervale regulate pe o perioada lunga de timp, indiferent de fluctuatiile de piata ale acestora;
  5. Monitorizeaza regulat investitiile si performanta acestora.

Razvan Popa – Chief Risk Officer

Articol publicat pe 22 noiembrie 2023

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.