Skip to main content

Investitiile sunt esentiale pentru securizarea si cresterea resurselor financiare pe termen lung. Acestea nu sunt doar pentru cei bogati; fiecare dintre noi poate si ar trebui sa investeasca. Prin investitii, poti atinge mai rapid telurile tale economice, poti genera venituri suplimentare, poti obtine protectie impotriva inflatiei si poti realiza performante superioare comparativ cu economisirea traditionala, intr-un depozit bancar.

In lumina acestor beneficii, construirea unui portofoliu de investitii solid si eficient este pasul logic si necesar in parcursul tau financiar. Si, cu cat il faci mai repede, cu atat poti beneficia de efectul extraordinar de multiplicare al randamentului compus.

Intelegerea Portofoliilor Financiare

Ce este un portofoliu de investitii?

Un portofoliu de investitii nu este altceva decat o colectie diversificata de active financiare, fie ele actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale, ETF-uri, marfuri, imobiliare sau altele, toate gestionate cu grija de tine sau de un manager de investitii.

Scopul unui portofoliu de investitii este sa te ajute sa iti atingi obiectivele financiare, echilibrand riscul si rentabilitatea, prin puterea combinata a mai multor active, ceea ce iti va oferi mai multa siguranta prin diversificare fata de investirea intr-un singur activ.

De ce este necesar un portofoliu de investitii?

Un portofoliu de investitii este crucial deoarece diversificarea activelor poate ajuta la echilibrarea dintre risc si profit. Un portofoliu robust si diversificat nu doar ca iti protejeaza investitiile in vremuri de incertitudine, dar iti ofera si o viziune clara asupra activelor tale, facilitand o planificare financiara strategica si informata pe termen lung.

Gandeste-te la investitii ca la mai multe cosuri cu oua. In fiecare cos ai oua diferite, Daca un cos cade si ouale se sparg (de exemplu, o clasa de active care inregistreaza pierderi), nu pierzi totul. Mai ai oua intacte in celelalte cosuri, protejandu-ti astfel resursele si diversificand riscul. Un portofoliu de investitii solid devine un instrument indispensabil in atingerea obiectivelor tale financiare.

Diferenta dintre investitii si economisire

Investitiile si economisirea sunt doua strategii financiare diferite, fiecare avand un rol diferit in gestionarea finantelor personale:

Investitiile implica alocarea de bani in diverse active financiare cu scopul de a genera profit si crestere a valorii pe termen lung. Investitiile poarta un grad de risc, dar ofera si potentialul unor randamente mai mari. Ele sunt ideale pentru obiective financiare pe termen lung, cum ar fi pensia sau crearea unei averi personale.

Economisirea se refera la pastrarea banilor in moduri cat mai sigure si lichide, cum ar fi conturile de economii sau depozitele la termen. Economisirea ofera un risc scazut si acces rapid la bani, dar si randamente potentiale mici sau chiar negative. Astfel, economisirea este uneori mai potrivita pentru obiective pe termen scurt sau pentru crearea unui fond de urgenta, si mai putin potrivita ca strategie pe termen lung.

Tipuri de portofolii de investitii

Pentru a intelege tipurile de portofolii de investitii, este bine sa stim ca fiecare portofoliu poate servi unor nevoi si obiective financiare diferite. Astfel:

In functie de risc

 • Portofoliu de Investitii Conservator: Ideal pentru investitorii precauti, acest portofoliu cu risc redus este predominant alcatuit din obligatiuni si instrumente de piata monetara, oferind stabilitate.
 • Portofoliu Moderat Conservator: Oferind un echilibru intre actiuni si obligatiuni, acest tip de portofoliu prezinta un risc moderat si randamente constante, fiind potrivit pentru cei care cauta un amestec de siguranta si crestere.
 • Portofoliu Moderat Agresiv: Cu o proportie mai mare de actiuni, acest portofoliu se adreseaza investitorilor dispusi sa accepte un risc moderat pentru randamente potential mai mari.
 • Portofoliu Agresiv: Majoritar alcatuit din actiuni, vizeaza maximizarea randamentelor, acceptand in acelasi timp un risc crescut.
 • Portofoliu Foarte Agresiv: Destinat investitorilor care urmaresc o crestere rapida si sunt dispusi sa tolereze un risc semnificativ, avand in componenta si produse financiare complexe.

In functie de Perioada de Investitie

 • Portofoliu pe Termen Scurt: Pentru investitori care planifica sa retraga fondurile intr-un termen de pana in 3 ani.
 • Portofoliu pe Termen Mediu: Ideal pentru investitori care vizeaza un orizont de timp intermediar, intre 3 si 5 ani.
 • Portofoliu pe Termen Lung: Pentru investitori care nu intentioneaza sa retraga fondurile mai devreme de 5 ani.

In functie de Tipul de Active

 • Portofoliu de Actiuni: Compus exclusiv sau predominant din actiuni.
 • Portofoliu de Obligatiuni: Concentrat pe obligatiuni si alte instrumente cu venit fix.
 • Portofoliu Mixt: O combinatie diversificata de actiuni, obligatiuni si alte tipuri de investitii

In functie de Stilul de Gestionare

 • Portofoliu Autogestionat: Investitorul isi gestioneaza singur investitiile fara ajutorul unui consultant financiar.
 • Portofoliu Gestionat: Un consultant financiar sau un robo-advisor gestioneaza investitiile in numele investitorului.

In functie de Strategia de Investitie

 • Portofoliu Activ: Un portofoliu administrat in mod direct, cu monitorizare si ajustare constante, urmarind, de cele mai multe ori, un randament superior si protectie in timpul pietelelor in scadere.
 • Portofoliu Pasiv: Un portofoliu bazat pe strategii de investitii pe termen lung, cu minima interventie. De obicei acesta cauta sa urmareasca performanta generala a pietei sau a unei clase de active. Aceasta strategie nu urmareste, in general, randamente superioare fata de piata si nici nu propune metode proactive de minimizare a pierderilor in pietele volatile.

Daca doresti o cale simplificata de a afla ce ti se potriveste, completeaza chestionarul nostru pentru a afla profilul tau de investitor si ce tip de portofoliu este recomandat pentru tine.

Cum sa iti Creezi un Portofoliu de Investitii Aliniat Obiectivelor Tale

Construirea unui portofoliu de investitii necesita o planificare atenta si o intelegere clara a obiectivelor tale financiare. Iata pasii esentiali pe care trebuie sa ii urmezi:

 1. Stabileste-ti obiectivele si orizontul de timp

Incepe cu definirea obiectivelor tale, fie ca iti doresti o pensie linistita, o educatie deosebit de buna a copiilor, sau achizitionarea unei case. Aceste obiective vor fi farul care iti va ghida strategia de investitii.

In plus, este vital sa iti cunosti orizontul de timp, deoarece acesta influenteaza nivelul de risc pe care esti dispus sa il accepti. Pentru investitiile pe termen lung, iti poti permite sa iti asumi un grad de risc mai ridicat, pentru ca ai mai mult timp la dispozitie sa recuperezi in cazul in care riscurile initiale nu se materializeaza in castiguri.

 1. Descopera profilul tau de risc

In continuare, evaluarea tolerantei la risc este un pas necesar pentru a intelege cat risc poti si vrei sa tolerezi. Profilul tau de risc, odata stabilit, va determina atat alocarea activelor, cat si strategia de diversificare pe care o vei adopta. Acest profil va fi ghidul in alegerea strategiei de investitii.

 1. Analizeaza raportul risc-rentabilitate

Urmatorul pas este analiza raportului risc-rentabilitate. Anumite active, cum ar fi actiunile, au un potential de castig mai mare, dar si un grad de risc mai ridicat, pe cand active precum obligatiunile sunt mai sigure dar au, in general, randamente mai mici.

Identifica acele active care ofera cel mai bun echilibru intre risc si rentabilitate, conform obiectivelor tale, orizontul de timp stabilit cat si profilului tau de risc. In final, ajusteaza-ti portofoliul astfel incat sa maximizezi randamentul potential, avand in vedere nivelul de risc pe care esti dispus sa il accepti.

 1. Selecteaza activele si sectoarele potrivite

Pentru un portofoliu robust, aloca strategic activele si diversifica-te in sectoare economice variate. Fiecare activ are caracteristici unice, asa ca alege-le in functie de obiectivele tale si profilul tau de risc. Activele din care poti alge sunt:

 • Actiuni: Acestea ofera un potential mare de crestere, dar sunt si volatile, fiind potrivite pentru investitorii care isi asuma riscuri mai mari.
 • Obligatiuni: Sunt instrumente mai sigure comparativ cu actiunile, oferind venituri fixe si stabilitate.
 • Instrumente de Piata Monetara: Cu lichiditate inalta si risc redus, acestea sunt ideale pentru conservarea capitalului.
 • Fonduri: Permit diversificarea portofoliului intr-un mod simplu si eficient.
 • Cash: Pastrarea unei sume de bani in forma lichida asigura flexibilitate si siguranta in situatii neprevazute.
 • Instrumente Alternative: Includ fondurile de hedging si alte investitii neconventionale, oferind diversificare si protectie impotriva volatilitatii.
 • Marfuri: Investitiile in marfuri, cum ar fi aurul, petrolul sau cerealele, pot oferi protectie impotriva inflatiei si diversificare.
 • REITS / Imobiliare: Investitiile in sectorul imobiliar aduc rentabilitate si diversificare aditionala portofoliului.

Diversificarea in sectoare economice diferite este, de asemenea, esentiala pentru a construi un portofoliu rezistent la fluctuatiile de piata. Conform GICS (The Global Industry Classification Standard), exemple de sectoare economice sunt:

 • Energie
 • Materiale
 • Industrial
 • Bunuri Discretionare
 • Bunuri Esentiale
 • Sanatate
 • Financiar
 • Tehnologia Informatiei
 • Servicii de Comunicare
 • Utilitati
 • Imobiliare

Prin combinarea inteligenta a acestor active si sectoare, poti crea un portofoliu echilibrat si diversificat, pregatit sa faca fata dinamicii complexe ale pietelor financiare.

 1. Construieste-ti portofoliul

Dupa ce ai definit obiectivele, orizontul de timp, profilul de risc si ai selectat instrumentele si sectoarele de investitii, urmeaza pasul de realizare efectiva a portofoliului.

Acesta implica achizitionarea activelor financiare alese, conform strategiei stabilite anterior. In aceasta etapa, este esential sa fii atent la timpii de intrare si iesire din piata, precum si la costurile de tranzactionare. De asemenea, este recomandat sa incepi investitia treptat, pentru a te familiariza cu dinamica pietei si a evita deciziile pripite.

 1. Monitorizarea portofoliului

Monitorizarea constanta a portofoliului este cruciala pentru a asigura ca acesta ramane aliniat la obiectivele tale financiare si profilul de risc. Verifica periodic performanta fiecarui activ si compara-o cu evolutia generala a pietei. Acest proces te va ajuta sa identifici eventualele ajustari necesare, cum ar fi realocarea fondurilor sau vanzarea unor active subperformante.

 1. Rebalansarea portofoliului

Rebalansarea implica ajustarea proportiilor dintre diferitele clase de active din portofoliu, pentru a mentine nivelul de risc dorit. De exemplu, daca anumite actiuni au crescut semnificativ in valoare, devenind supraevaluate, s-ar putea sa trebuiasca sa vinzi o parte din ele si sa investesti in obligatiuni sau alte instrumente mai sigure, pentru a evita supraexpunerea la risc.

 1. Revizuirea si ajustarea strategiei

Pe masura ce conditiile de piata, situatia financiara personala sau obiectivele tale se schimba, este necesar sa revizuiesti si sa ajustezi strategia de investitii. Aceasta poate insemna schimbarea ponderilor alocate fiecarei clase de active, diversificarea in noi sectoare sau adoptarea unor styrategii de investitii diferite.

 1. Evaluarea performantei

In final, evalueaza periodic performanta portofoliului tau in raport cu obiectivele stabilite initial si fa ajustarile necesare pentru a imbunatati randamentul si a minimiza riscurile. Aceasta evaluare ar trebui sa fie un proces continuu si structurat, care sa te ajute sa navighezi eficient prin provocarile si oportunitatile pietei financiare si sa ajungi la destinatia propusa in intervalul de timp dorit.

Erori Comune in Construirea unui Portofoliu

Construirea unui portofoliu de investitii poate fi o provocare, iar investitorii, in special cei la inceput de drum, pot face anumite erori comune care afecteaza performanta investitiilor lor.

Lipsa diversificarii este o greseala frecventa. Diversificarea este vitala pentru a minimiza riscurile si a asigura un echilibru in portofoliu. Investitiile prea concentrate intr-o singura clasa de active sau sector economic pot expune investitorul la riscuri semnificative.

Neglijarea costurilor asociate investitiilor este o alta capcana. Costurile de tranzactionare si taxele de administrare pot eroda rentabilitatea pe termen lung. Este esential sa intelegi structura de costuri a investitiilor tale si sa alegi optiuni care ofera valoare buna pentru costuri reduse.

Reactiile emotionale la fluctuatiile pietei sunt o alta problema. Deciziile impulsive, bazate pe frica sau lacomie, pot duce la pierderi semnificative. Abordeaza investitiile cu calm si ratiune, evitand deciziile impulsive in momente de volatilitate a pietei.

Lipsa unui plan clar de investitii este o eroare comuna. Fara un plan bine definit si obiective clar stabilite, esti mai predispus sa faci alegeri de investitii nepotrivite. Un plan de investitii te ajuta sa ramai concentrat si disciplinat in abordarea ta.

Asteptari nerealiste referitoare la rentabilitate pot duce la dezamagire si decizii financiare gresite. Este important sa ai asteptari realiste si sa intelegi ca investitiile pe piata financiara nu garanteaza profituri.

Lipsa de educatie financiara poate fi de asemenea periculoasa. Intelegerea principiilor de baza ale investitiilor si ale pietei financiare este esentiala pentru a face alegeri informate si pentru a naviga cu incredere prin lumea investitiilor.

Ignorarea importantei lichiditatii poate crea probleme, mai ales in situatii de urgenta financiara. Este important sa ai o parte din active lichide.

Concluzie

Investitiile nu sunt doar pentru elitele financiare, ci sunt la indemana oricui doreste sa-si creasca resursele financiare. Crearea unui portofoliu robust si diversificat este un amestec de arta si stiinta, dar nu necesita expertiza avansata – doar planificare atenta si dorinta de a invata.

Educatia financiara continua si strategiile bine informate te pot ajuta sa navighezi prin lumea investitiilor, pregatind drumul catre un viitor financiar stabil si prosper.

Stefan Brulea – Digital Marketing Manager

Articol publicat pe 20 noiembrie 2023

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.