Skip to main content

Continuam astazi prezentarea strategiei pentru investitii in actiuni. Aceasta strategie se vrea a fi un punct de plecare pentru investitorii incepatori, dar poate clarifica anumite aspecte sau genera idei și pentru cei cu mai multa experienta.

In postarea anterioara am descris modul in care determinam daca contextul sau regimul pietei este favorabil. Scopul era sa determinam acel context in care cumpararile au cele mai mari șanse de reușita. In partea  a doua vom continua sa filtram ceea ce ne ofera piata, cu scopul de a imbunatati și mai mult oferta de oportunitati. Vom cobori de la vederea de sus asupra indicilor la nivelul actiunilor individuale. Vom specifica cateva reguli pentru cumparare.

Principiul care sta la baza selectiei actiunilor in care vom investi este unul simplu: ce a performat bine in trecut are șanse mari sa continue sa performeze bine. Cu alte cuvinte, vom urmari sa cumparam acele actiuni care au deja momentum. Este demonstrat statistic faptul ca investitiile in actiuni care au deja momentum conduc la performanta superioara comparativ cu investitiile facute in media pietei (indicii bursieri).

Prin urmare vom cauta acele actiuni care evolueaza bine in ceea ce privește pretul actiunii. Acest mod de lucru ne va ajuta sa avem un numar restrans de actiuni pe care sa le urmarim. Pentru a face asta putem utiliza un instrument simplu: topul performantei prezentat pe site-ul BVB. Filtram in functie de randamentul la 6 luni și apoi alegem acele actiuni care se tranzactioneaza zilnic astfel incat sa putem cumpara și vinde cu ușurinta. Iata mai jos topul extras la 09.10.2023.

Tabel 1. Top performanta la BVB pe ultimele 6 luni.

Odata de avem aceasta lista scurta, nu ne vom grabi totuși sa investim toate fondurile in aceste actiuni. Urmeaza un alt filtru pe care il vom aplica: conditia ca preturile actiunilor pe care le urmarim sa inceapa sa creasca dupa ce petrec o perioada de cateva saptamani intr-o zona de consolidare – aceasta zona de consolidare este denumita in general „baza”.

Iata in graficul de mai jos un exemplu pentru actiunea Teraplast (TRP) din perioada 2019-2020 insotit de cateva comentarii.

Grafic 1. Evolutia Teraplast (TRP). Sursa: tradingview.com

Se poate observa ca drumul este destul de lung pana la momentul in care riscam o parte din capital. Acest drum este presarat cu multe filtre, care ar trebui sa puna cu adevarat șansele in favoarea noastra. Scaderea pietei din februarie-martie 2020 a fost dramatica. Conform metodei noastre, nu am fi riscat sa cumparam in timp ce piata se prabușea. Aceasta nu insemna insa ca nu eram in cautarea oportunitatilor.

Scaderile din piata dezvaluie de multe ori actiuni care au șanse mari de performanta buna dupa ce piata se intoarce. Teraplast este un exemplu foarte bun. Mai intai scade mai putin ca piata (punctul 1 pe grafic), lucru evident și pe ratia relativ la indicele BET (punctul 2 pe grafic). Apoi se intoarce mai repede decat piata și face noi maxime cu mult inaintea indicelui, inclusiv ca performanta relativa (punctele 3 și 4 pe grafic). In cele din urma sparge in sus dintr-o zona de consolidare de cateva saptamani (punctul 5 pe grafic). In ziua in care are loc spargerea de la punctul 5, se executa prima cumparare.

Ce a urmat dupa executarea cumpararii se poate observa in graficul de mai jos.

Grafic 2. Evolutia Teraplast (TRP). Sursa: tradingview.com

Teraplast a avut o evolutie peste orice așteptari in 2021. Aceasta este ceea ce putem numi o „superactiune”. Nu toate cumpararile pe care le vom face vor avea același rezultat. Insa pentru fiecare ciclu de creștere din piata exista cateva „superactiuni”. In perioada 2020-2021, pe segmentul principal de la BVB, acestea au fost Teraplast, Med Life și Nuclearelectrica.

Pentru a ilustra mai detaliat regulile vom continua cu cateva exemple.

In graficul de mai jos se poate observa evolutia pretului pentru actiunile Med Life in perioada 2017-2022.

Grafic 3. Evolutia Med Life (M). Sursa: tradingview.com

Conform strategiei, cumpararile se executa dupa ce pretul actiunii a inregistrat deja performanta pozitiva. Aceasta poate fi apreciata in multe moduri. Unul dintre ele este spargerea deasupra unui “range” (interval sau baza) mai lung (chenarul mare din grafic). Odata ce are loc aceasta spargere, se executa cumparari atunci cand pretul iese din zone de consolidare mai scurte (baze intermediare). In general, o baza mai scurta ar trebui sa ajunga in apropierea sau sa atinga media de 50 de zile.

Iata in exemplul de mai jos evolutia actiunii Banca Transilvania in perioada 2016-2017. Cumpararile pe ieșiri din bazele mai mici, dupa ce actiunea are un trend ascendent confirmat, au succes. Explicatiile se pot citi pe grafic.

Grafic 4. Evolutia Banca Transilvania (TLV). Sursa: tradingview.com

Alte exemple tot din perioada 2017 se pot vedea mai jos pe preturile Transgaz și Conpet.

Grafic 5. Evolutia Transgaz (TGN). Sursa: tradingview.com

Grafic 6. Evolutia Conpet (COTE). Sursa: tradingview.com

Incheiem exemplele cu un caz mai recent – creșterea inregistrata de actiunea BVB in 2022. Se observa aceleași baze intermediare in jurul carora se pot determina cu ușurinta punctele de intrare conform regulilor specificate mai sus.

Grafic 7. Evolutia Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Sursa: tradingview.com

Concluzie

Strategia de investitii in actiuni prezentata in aceasta postare se bazeaza pe principiul ca actiunile care au avut o performanta buna in trecut au șanse mari sa continue sa performeze bine. Pentru a identifica aceste actiuni, se poate utiliza un instrument simplu: topul performantei prezentat pe site-ul BVB. Odata ce s-a identificat o lista scurta de actiuni, strategia consta in executarea de cumparari numai atunci cand preturile incep sa creasca dupa ce petrec o perioada de cateva saptamani intr-o zona de consolidare. Acest filtru suplimentar ajuta la identificarea actiunilor care au un momentum in creștere. Exemplele prezentate in text ilustreaza modul in care aceasta strategie poate fi implementata.

Urmatoarea componenta a strategiei se refera la reguli pentru executia vanzarilor, care vor include și plasarea ordinelor de tip stop loss. Pana la publicarea acesteia, ar trebui mentionata recomandarea de vanzare pentru orice pozitie imediat ce ea inregistreaza o pierdere de cel putin 10%.

Adrian Dudu, CFA – Director de Investitii

Articol publicat pe 08 noiembrie 2023

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.