Skip to main content

Economia este coloana vertebrala a societatii, reprezentand unul dintre pilonii fundamentali. In acest articol ne propunem sa aruncam o privire mai atenta asupra acestui domeniu si sa descoperim ce inseamna sectoarele economice si care este importanta lor esentiala in structura economica, precum si beneficiile utilizarii GICS (Global Industry Classification Standard), standardul global de clasificare sectoriala, in strategiile de investitii.

Ce este un Sector Economic?

Un sector economic, pe scurt, este o parte a economiei unei tari care se ocupa de un anumit tip de activitate. Gandeste-te la el ca la un compartiment intr-un dulap imens, in care fiecare compartiment are rolul sau unic. Exista mai multe sectoare economice, fiecare avand caracteristicile sale:

 • Sectorul primar: Acesta se refera la activitatile de baza, cum ar fi agricultura si mineritul.
 • Sectorul secundar: Aici intra productia si constructiile.
 • Sectorul tertiar: Este vorba despre servicii, de la vanzari la educatie.
 • Sectorul cuaternar: Acesta se ocupa de servicii informationale, cum ar fi IT-ul.
 • Sectorul chinar: Un termen mai putin cunoscut, dar care se refera la serviciile culturale si de recreere.

In Romania, sectorul tertiar a cunoscut o crestere semnificativa in ultimele decenii. Prin analiza evolutiei sectoarelor de activitate, putem intelege cauze si relatii intre sectoare diferite de activitate.

 • Tehnologia si Digitalizarea: Prin introducerea de facilitati fiscale atractive, multe companii din domeniul IT si comunicarii s-au stabilit sau s-au extins in Romania, atrase de forta de munca calificata si costuri competitive.
 • Turismul: Datorita diversitatii sale geografice si culturale, Romania a atras un numar tot mai mare de turisti, stimuland astfel sectorul serviciilor legate de turism.
 • Serviciile Financiare: Cresterea clasei de mijloc a dus la o cerere mai mare de servicii bancare, asigurari si alte servicii financiare.
 • Educatia: Universitatile romanesti au inceput sa atraga un numar mai mare de studenti straini, consolidand astfel pozitia tarii ca centru educational in regiune.

Interdependenta sectoarelor

Intr-o economie complexa si globalizata, sectoarele nu functioneaza in izolare. Ele sunt strans legate si interdependente, fiecare avand un impact asupra celorlalte. Asemenea unui ceas bine construit, fiecare piesa (sau sector) joaca un rol esential in functionarea corecta a intregului mecanism, dupa cum urmeaza:

 • Materii Prime si Productie: Sectorul primar, care se ocupa de extragerea resurselor naturale, furnizeaza materiile prime necesare sectorului secundar. Fara agricultura, de exemplu, industria alimentara nu ar avea resursele necesare pentru productie.
 • Produse si Servicii: Odata ce produsele sunt fabricate in sectorul secundar, acestea sunt adesea distribuite, vandute sau reparate prin intermediul sectorului tertiar. De exemplu, un telefon mobil produs (sector secundar) va fi vandut printr-un magazin de retail (sector tertiar).
 • Inovatie si Cercetare: Sectorul cuaternar, axat pe cunoastere si informatie, adesea alimenteaza inovatia in alte sectoare. Cercetarile din domeniul tehnologic pot duce la dezvoltarea de noi masinarii pentru sectorul primar sau secundar.
 • Cultura si Recreere: Sectorul chinar joaca un rol esential in promovarea si conservarea identitatii culturale a unei natiuni. Acesta poate influenta turismul (sector tertiar) sau poate inspira designul produselor (sector secundar).

Efectul de domino in perioade de criza economica

Daca un sector se confrunta cu o criza, efectele pot fi resimtite in toate celelalte sectoare. De exemplu, o seceta severa (afectand sectorul primar) poate duce la cresterea preturilor alimentelor (influentand sectorul secundar) si poate reduce cheltuielile de consum (afectand sectorul tertiar).

Asa cum rotitele unui ceas lucreaza impreuna pentru a mentine timpul corect, sectoarele economice sunt interconectate intr-un proces complex de cerere si oferta, inovatie si productie. Intelegerea acestei interdependente este esentiala pentru a anticipa schimbarile economice si pentru a naviga cu succes in lumea investitiilor sectoriale.

GICS – Standardul global de clasificare a industriei

GICS, reprezinta un standard industrial recunoscut la nivel mondial, creat pentru a oferi o structura eficienta si detaliata de clasificare a companiilor in functie de sectorul si industria din care fac parte. Acesta a fost dezvoltat in 1999 de MSCI si Standard & Poor’s (S&P) pentru a raspunde nevoii pietei de a avea un sistem de clasificare mai consistent si detaliat.

Structura GICS

GICS clasifica actiunile companiilor in patru niveluri de detaliu, de la macro la micro:

 • Sectoare: Acesta este nivelul cel mai general si include 11 sectoare, cum ar fi “Energie”, “Finante” sau “Sanatate”.
 • Grupuri de Industrie: Fiecare sector este impartit in mai multe grupuri de industrie. De exemplu, sectorul “Finante” poate include grupuri precum “Banci” sau “Asigurari”.
 • Industrii: Fiecare grup de industrie este subdivizat in industrii specifice.
 • Sub-industrii: Acesta este nivelul cel mai detaliat si ofera o clasificare foarte specifica a companiilor.

Intelegerea Sistemului GICS

La nivelul superior al ierarhiei GICS, sunt definite 11 sectoare economice. Acestea sunt ulterior impartite in 25 de grupe industriale, apoi in 74 de industrii si, in final, in 163 de sub-industrii. Fiecare actiune are un cod care o identifica la toate aceste patru niveluri.

GICS

Beneficiile utilizarii GICS in investitii

Clasificarea industriei unei companii este esentiala pentru un investitor care isi propune sa construiasca un portofoliu diversificat sau sa identifice concurentii unei companii din aceeasi industrie, prin prisma urmatoarelor beneficii:

 • Uniformitate: GICS ofera o abordare standardizata pentru clasificarea companiilor, facilitand compararea si analiza acestora la nivel global.
 • Adaptabilitate: GICS este revizuit periodic pentru a reflecta schimbarile din piata si evolutia industriilor.
 • Detaliu: Cu patru niveluri de clasificare, GICS permite analistilor sa obtina o imagine detaliata a pietei si a tendintelor specifice.

Analiza mai buna: O perspectiva clara asupra pietei

GICS ofera investitorilor o structura clara si detaliata pentru a evalua si compara companiile. Cu ajutorul acestui standard, investitorii pot identifica rapid tendintele emergente, sectoarele in crestere si potentialele riscuri asociate diferitelor industrii. De exemplu, un investitor interesat de sectorul tehnologic poate folosi GICS pentru a identifica sub-industrii specifice, cum ar fi inteligenta artificiala sau realitatea virtuala, care prezinta un potential de crestere semnificativ.

Diversificare: Construirea unui portofoliu echilibrat

Diversificarea este o strategie esentiala in gestionarea riscurilor investitionale. Prin intelegerea structurii GICS, investitorii pot asigura ca portofoliul lor este diversificat in mod corespunzator, evitand astfel o expunere excesiva la un anumit sector sau industrie. De exemplu, in cazul unei recesiuni in sectorul imobiliar, un portofoliu diversificat care include si actiuni din sectorul tehnologic sau sanatate poate fi mai putin afectat de volatilitate

Benchmarking: Evaluarea performantei in raport cu piata

Investitorii folosesc adesea GICS ca referinta pentru a evalua performanta lor. Comparand performanta unui fond cu un indice GICS relevant, managerii de fond si investitorii pot determina daca fondul respectiv a depasit sau nu piata. Aceasta este o informatie esentiala atunci cand se evalueaza eficienta unui manager de fond sau a unei strategii de investitii.

Concluzie

Intr-o lume economica care se dezvolta intr-un flux continuu, intelegerea sectoarelor economice, fie prin clasificare traditionala sau prin GICS, este vitala. Aceste instrumente ne ofera o perspectiva clara asupra pietei, facilitand decizii informate si strategii adaptate. Ele constituie un compas esential pentru orice investitor in economia globala.

Stefan Brulea – Digital Marketing Manager SAI Certinvest

Articol publicat pe 19 septembrie 2023

Informațiile cuprinse în prezentul articol sunt cu caracter informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate în cadrul articolului nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. În situația în care intenționați să investiți într-unul dintre fondurile administrate de către SAI Certinvest SA, citiți Prospectul de emisiune și Documentul cu Informatii Esentiale (DIE). Performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a câștigurilor viitoare. SAI Certinvest S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. De asemenea, autorul își rezervă dreptul de a modifica datele prezentate în articolele postate, fără nicio notificare prealabilă. Preluarea integrală sau parțială a informațiilor prezentate în articolele postate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.